prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Zelinčanka sudjelovala u flash mobu u povodu Svjetskog dana glazbe

Mlada flautistica Noemi Majta sudjelovala je u obilježavanju Svjetskog dana glazbe koji se slavi 21. lipnja. S ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture, brojni gradovi postaju pozornice za glazbenike amatere i profesionalce koji podsjećaju na važnost glazbe u svakodnevnom životu. U Hrvatskoj je Zračna luka Franjo Tuđman tako ugostila više od 80 djece i mladih iz udruge „SO DO – El Sistema Hrvatska“ okupljenih u simfonijski orkestar, koji su nenajavljenom, iznenadnom izvedbom Završnog kola iz opere „Ero s onoga svijeta“ oduševili brojne putnike. Orkestar je pratio dječji zbor Centra za kulturu i informacije Maksimir, a performans se odvijao pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutiš te dirigentskom palicom maestra Ante Sladoljeva.

"Umorni smo jer smo u zračnoj luci večer prije nastupa imali kasnu probu, zaspali smo tek oko 3 sata ujutro, ali smo jako sretni i ponosni na svoju kćer" - izjavili su Noemini roditelji. Noemi se glazbom bavi od svojih ranih godina, a pažnju javnosti privukla je još 2015. godine kada je kao učenica osnovne škole "Dragutin Domjanić" uz kolegicu Ivanu Mrvčić predstavljala školu na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru. 

Flash mob održan je na prvom katu novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u prostoru check-ina. Nakon izvedbe Završnog kola iz opere „Ero s onoga svijeta“, mladi glazbenici počastili su putnike i posebnim polusatnim koncertom tijekom kojeg su izveli nekoliko skladbi klasične, popularne i filmske glazbe.

Termin Flash mob odnosi se na skupinu ljudi koja se iznenada sastaje na dogovorenom mjestu s ciljem izvedbe zabavnog, satiričnog ili umjetničkog performansa. U ovom je flash mobu sudjelovalo čak 85 članova orkestra udruge iz dvaju SO DO centara u Zagrebu i Istri, 20 članova dječjeg zbora Centra za kulturu i informacije Maksimir te oko 150 roditelja i članova obitelji djece, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje. Da bi sve bilo izvedeno prema planu pobrinuo se redatelj Krešimir Dolenčić sa svojim suradnicima Hrvojem Korbarom i Martom Tutiš koji su se u projekt organizacije flash moba uključio volonterski. „Poziv udruge SO DO prihvatio sam s velikim zadovoljstvom jer izuzetno cijenim to što rade i način na koji odgajaju našu djecu i mlade. Ljubav prema glazbi nalazi se u svakom od nas, a na nama odraslima je da djeci od malih nogu pokažemo kako da tu ljubav iskoriste na najbolji mogući način za osobni razvoj te lakše savladavanje izazova tijekom odrastanja. Svjetski dan glazbe odličan je povod da se prisjetimo svega što od glazbe dobivamo i osvijestimo koliko je važna u dječjem, ali i odraslom svijetu“, izjavio je Krešimir Dolenčić, redatelj ovog flash moba te izvanredni profesor na odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti i ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost.

„Zračna luka Franjo Tuđman uvijek se rado uključuje u ovakve društveno odgovorne projekte usmjerene na razvoj djece i mladih te stvaranje boljeg i kvalitetnijeg društva pa smo se rado odmah odazvali pozivu Udruge SO DO da flash mob organiziraju u našem prostoru. Propisi i procedure u zračnim lukama vrlo su strogo određene, no uz pomoć cijelog našeg tima manifestacija je protekla besprijekorno. Vjerujem da će brojni putnici koji su svjedočili performansu mladih glazbenika prenijeti glas o njihovom entuzijazmu i ljubavi prema glazbi u sve dijelove svijeta“, izjavila je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb.

29. Svetoivanjski dani

 Svetoivanjski dani ove godine odvijati će se ovaj vikend, od 21. do 24. lipnja 2019. godine. Posjetitelje čeka mnogo toga, od besplatnih koncerata, kulturno-umjetničkog programa, razonoda u lunaparku pa do raznih radionica i besplatnog ručka na ribnjaku Mokrice. 

Središte zbivanja smješteno je na prostoru sportsko rekreacijskog centra Sveti Ivan Zelina gdje će se na glavnoj pozornici, nakon dnevnih zbivanja odvijati koncerti:

21. lipnja, petak: Lidija Bačić
22. lipnja, subota: Pravila Igre
23. lipnja, nedjelja: Gospodari Tambura
24. lipnja, ponedjeljak: Maja Šuput

1,7 milijuna kuna za razvoj poduzetničkih zona

Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama na svom području za dodjelu 1,7 milijuna kuna za programe ili projekte vezane uz poticanje razvoja poduzetničkih zona i poduzetničkih inkubatora. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2019. godine. Poticajna sredstva dodjeljuju se gradovima i općinama za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturu u zoni, ali i za izgradnju i uređenje infrastrukture do zone i u zoni (energetska, komunalna, prometna, komunikacijska infrastruktura) kao i za uređenje zemljišta i okoliša u zoni. Poticaj se može također ostvariti i za izradu projektne dokumentacije za izgradnju poduzetničkih inkubatora te za samu izgradnju i opremanje inkubatora.

Maksimalni iznos sredstva koji pojedini korisnik može ostvarit je do milijun kuna, a postotak sufinanciranja ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve gradove i općine na svom području da svoje prijave dostave najkasnije do 30. studenoga 2019. godine. Tekst javnog poziva i druge informacije nalaze  se na službenoj stranici www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo na broj telefona 01/6009-415.

Sveti Ivan Zelina - jedan od gradova koji najviše pomaže poljoprivrednicima

Portal Gradonačelnik.hr istražio je koji gradovi najviše izdvajaju za poljoprivrednike: " U 2017. za poljoprivrednike su najviše izdvojili u Ozlju, druga je Popovača, a slijede Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina, Novska, Beli Manastir, Kutina, Ogulin i Ludbreg. "

I u Svetom Ivanu Zelini, već dugi se niz godina provodi niz mjera za subvenciju poljoprivrednika. Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Hrvojem Košceom doatno je povećala iznos proračunskih sredstava za ove mjere. 

 'U želji da i dalje pomažemo jačanju poljoprivrede proizvodnje, a time i jačanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva subvencioniraju se slijedeće mjere: Ulaganja u modernizaciju poljoprivrednih gospodarstva - sektor povrćarstva, sektor voćarstva, sektor vinogradarstva i vinarstva i sektor stočarstva; Ekološka i integrirana proizvodnja; Premije osiguranja; Edukacija i stručno osposobljavanje; Unapređenje i očuvanje genetskog potencijala; Izrada dokumentacije za prijavu na natječaje fondova europske unije. Predloženim mjerama potpore cilj je spriječiti ili ublažiti daljnji pad proizvodnje te općenito pomoći oporavku poljoprivrednih gospodarstva. Navedene mjere potpore u 2016. i 2017. godini pokazale su se učinkovitim te su sredstva predviđena proračunom i u potpunosti iskorištena, stoga isti program mjera, odobren od strane Europske komisije i  Ministarstva poljoprivrede, provodimo i dalje', kaže nam gradonačelnik Košćec.

Djeca biciklisti - radionica za djecu

Djeca biciklisti, zabavno - edukativna radionica za djecu održati će se ovu subotu, 15. lipnja, na prostoru Športsko-rekreacijskog centra. Sudjelovati mogu sva djeca do 10 godina, a radionica počinje u 11 sati. 

Glavni cilj druženja je potaknuti djecu da se što više voze biciklom te pokažu veći interes za prirodom. U prirodi je dobro i zabavno, a ovim edukativno-zabavnim programom želi se razviti svijest i kod roditelja i kod djece koliko je vožnja biciklom zabavna, ali i korisna. 

Svi polaznici dobiti će diplomu i počastiti se pizzom.

19. dani Paukovca

Zadnji vikend u mjesecu lipnju održati će se 19. dani Paukovca. 

29.6.2019. SUBOTA

  1. Olimpijada starih sportova od 18h uz KRIK BAND

30.06.2019.NEDJELJA

12. Memorijal Igor i Nikica Vodopijevec od 13h

DINAKORDI & LUNA BAND

Pokrovitelji: Grad Sv.I.Zelina i Turistička zajednica grada

Supokrovitelj Vatrogasna zajednica grada Sv.I.Zelina

Pohod po Zelinskoj gori

Jedanaesti puta planinarsko društvo Izvor iz Kalinja organizirao je pohod po Zelinskoj gori. Pedesetak planinara iz PD Lipe, PD Grohota ,PD Kalnika i naravno domaćine krenulo je prije nego je  lipanjska vrućina pritisla nedjeljno prije podne s mjesta okupljanja  - ŠRC – u. Planinarski put je vodio pokraj streljane u Čegcima do Prezida i Križanja do Belavine i planinarskog doma u Kalinju.  Nakon tri sata laganog hoda uz okrepu na Prezidu  planinare je dočekao grah kojeg su pripremili Pobi i Dragec.  Najmlađi sudionik pohoda bio je Dorina Kirin iz Križevaca – 7 godina, a najstariji Petar Šojat – 79 godina iz Marije Bistrice.    

Djeca Zagrebačke županije na praznike će ići kad i djeca iz zagreba

Zagrebačka županija prilagodit će se Gradu Zagrebu i odabrati prvi od četiri ponuđena modela provedbe zimskih i proljetnih školskih praznika u školskoj godini 2019./2020. Tako će učenici s područja Zagrebačke županije biti na praznicima isto kao i djeca koja školu pohađaju u Gradu Zagrebu i to od 23. prosinca do 13. siječnja 2020. godine (nastava počinje 13. siječnja) te od 14. do 17. travnja 2020. godine (nastava počinje 20. travnja).

6. Diversions International Short Film Festival

Šesto izdanje Diverzija uz 64 naslova u službenom natjecateljskom programu predstavlja niz popratnih programa i tematskih projekcija kratkometražnih filmova. 6 DISFF počinje 10. lipnja i traje do 16. lipnja a održat će se u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu. U službenom natjecateljskom programu prikazat će se 64 kratkometražna filma iz 32 zemlje a pokrivaju sve filmske vrste.Ovogodišnja selekcija iznenađujuće je aktualna te tematski odražava sve što ono što čini našu svakodnevicu sada, u ovom trenutku.Organizatori festivala su Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina a održava se pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina, Zagrebačke županije, Hrvatskog Audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Švicarskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj i Austrijskog kulturnog foruma.

Dan sporta u Svetom Ivanu Zelini

Dan sporta u Svetom Ivanu Zelini obilježiti će se u subotu, 8. lipnja 2019. godine na središnjem gradskom trgu u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Svetog Ivana Zeline. Program započinje u 9,00 sati, a svi posjetitelji mogu obaviti besplatan pregled madeža, mjerenje tlaka i šećera u krvi. Također moži ćete se posavjetovati sa nutricionistom te vježbati i dobro se zabaviti.