prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Vrijedan poklon zelinskih bajkera SŠ Dragutina Stražimira

Zelinski motoristi okupljeni u udrugu Moto i off road klub Sveti Ivan Zelina, posjetili su srednju školu Dragutina Stražimira kako bi školi uručili lijep i vrijedan poklon - profesionalne vrtne alate u kojima su bile škare i pile za rezanje granja, grablje, vile, lopatice i štihače. Poklone su uručili  Dragan Perković, Mirjana Prugovečki, Ignac Kralj i Elvira Jakše, a u ime škole preuzeli su ih ravnateljica Martina Zerec te nastavnici u stručnim predmetima iz poljoprivrede Andreja Regvart, Martina Madžarac i Ivan Bradarić. Predajući poklon Dragan Perković je istaknuo kako udruga i ove godine nastavlja s humanitarnim akcijama. Prošle su godine darivali osnovnu školu, dječji vrtić i udrugu Srce, a ove je to bila srednja škola. Bajkerica Mirjana Prugovečki, nekadašnja učenica Zelinske srednje škole bila je ta koja je predložila ovu akciju, a vrtlarski alat je udruga osigurala u suradnji s tvtrtkom Petrol Hrvatska. (RB foto: RB).   

Intervencija broj 49/19 i 1/20

U ovom pomalo tajnovitom naslovu nalik kakvom šifriranom, krije se jednostavna zabilježba u dnevniku DVD Blaževdol. Četrdeset i deveta intervencija blaževdolskih vatrogasaca  u 2019. i prva u intervencija u 2020. Bez spominjanja  nadnevka djeluje sasvim uobičajeno. No datumi otkrivaju sve.  Silvestrovo je. Vrijeme 20:15! Poneko već slavi, drugi se još spremaju  za proslavu. Devet operativaca DVD Blaževdol  dobilo je poziv za pomoć. Nešto kasnije pridružit će im se kolege iz DVD Sveti Ivan Zelina. Neki od njih su  u tom trenutku  bili za  blagdanskim stolom. Neki su možda upravo obukli svečanu odjeću. No nitko od njih i ne pomišlja da se ne odazove pozivu.  Požar, ma što da gori ozbiljna je ugroza. Ovaj puta gori obiteljska kuća. Jedan od onih koji su sudjelovali u gašenju Luka Posavec zabilježio  je na stranicama društva:      

Ni u novogodišnjoj noći nismo mirovali! U 20:15 primamo dojavu o požaru kuće na  adresi Prigorska 4, Blaškovec. Izlazimo s NV 111 te 9 operativaca.

Dolaskom na mjesto intervencije uočavamo da je kompletno krovište kuće u plamenu te da vatra izbija i kroz prozore na 1 katu. Izviđanjem je utvrđeno da se požar proširio i na hodnik stubišta u prizemlju. Pristupamo gašenju s 3 C mlaza izvana te unutarnjom navalom 1 C mlazom gasimo prostor hodnika prizemlja.

Nakon cca 10 minuta od dolaska počela je pucnjava municije iz unutrašnjosti 1 kata. Prekidamo gašenje i čekamo da pucnjava stane. Informacija od vlasnika koju nam je prenijela policija je da se radi o manevarskoj municiji. Pucnjava je stala nakon cca 10 minuta uz sporadično pucanje tijekom daljnjeg gašenja.

Zbog otežanog punjenja s hidranta tražimo cisternu DVD-a Sv.I.Zelina. Po dolasku dodatnih snaga DVD-a Sv.I Zelina dovršavamo gašenje.

06:52 primamo dojavu o reaktivaciji požarišta s prethodne intervencije. Izlazimo s NV 111 i 6 operativaca. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđujemo da se ponovo aktivirao manji požar u kuhinjici u prizemlju zbog urušavanja međukatne konstrukcije u istu. Pristupamo gašenju 1 C mlazom te rastvaramo preostalu međukatnu konstrukciju (drveni grednik sa žbukom na trstici s donje strane) i dogašujemo sva preostala žarišta. Dodatno pregledavamo kat i polijevamo sva sumnjiva mjesta iz kojih se još dimilo. Povratak u DVD u 09:10.

DVD Blaževdol je središnja vatrogasna  postrojba grada Sveti Ivan Zelina. Započinje svoju priču o ovom nadasve uspješnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu  njegov predsjednik Zoran Fućkan. Područje djelovanja je prvenstveno na južnom djelu našeg Grada, no u slučajevima potrebe djeluju i na  cijelom području Grada. Postrojbu čine  31 operativni vatrogasac, a na raspolaganju su im uz ostalu opremu i 3 vozila. Jedno od njih je i NV 111. Ono koje je sudjelovalo u intervenciji na Silvestrovo, a izlazi na veće intervencije. Vrijednost mu  je 1.500,000 kuna i predano je DVD-u Blaževdol 20.siječnja 2018. godine. 90% sredstava osigurao je Grad Sveti Ivan Zelina, a Zagrebačka županija i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije osigurali su preostalih 10% odnosno   150.000 kuna. Vozilo služi kao kombinirano navalno-tehničko vozilo i opremljeno je sa svom potrebnom opremom za obavljanje požarnih i tehničkih intervencija. Zatreba li vam intervencija vatrogasaca nazovite jedinstveni broj 112 i vatrogasci iz Gradske vatrogasne zajednice ubrzo će stići.  

No blaževdolski dobrovoljni vatrogasci koji su u protekloj godini obavili 49 uspješnih intervencija, ne brinu samo spašavanju svojih sugrađana i njihove imovine već uspješno  brinu i o društvenom životu u svom Blaževdolu, ali  i Gradu. Naš vatrogasni dom, uređeni park i dječje igralište je centralno mjesto okupljanja djece, mladeži i mještana svih dobi, a naši članovi sudjeluju u raznim aktivnostima našeg mjesta te našeg grada Sv. Ivan Zelina. Društvo također aktivno djeluje na okupljanju i školovanju djece i mladeži te s velikim veseljem i ponosom ističemo naše ekipe pomlatka djece 6-12 godina te 1 ekipu mladeži 12-16 godina koje se uspješno natječu. Od 2000. godine uspješno organiziraju rock festival u suradnji s Gradom, a čuveni su bili i njihov susreti pjesnika i muzičara. Ovog su adventa po prvi puta organizirali razmjenu knjiga i božićnih ukrasa i prigodan program za najmlađe članove zajednice.  

Godina koju su blaževdolski vatrogasci  ispratili intervencijom bila je obljetnička za njihov DVD . Sedamdeset i pet godina proteklo je od njegovog osnivanja. Daleke 1944. godine, točnije 14.03.1944. održana je prva osnivačka skupština na kojoj su bili prisutni: Fučkan Ignac, Mikina Ljubomir, Fučkan Stjepan, Fučkan Tomo, Fučkan Juraj, Iviček Tomo, Fučkan Slavko, Fučkan Marko, Fučkan Petar, Fučkan Milan, Fučkan Josip, Fučkan Ivan, Iviček Ljubomir, Iviček Mirko, Bastalec Nikola, Litvić Ljubomir, Litvić Josip, Litvić Stjepan, Litvić Franjo, Litvić Marko, Litvić Josip, Litvić Stjepan, Litvić Mirko, Litvić Mikina Rudolf, Mikina Franjo, Mikina Josip, Antolković Franjo, Štignjedec Stjepan i Grugan Mato.
U tim prvim godinama vlastitim je sredstvima kupljen vatrogasni agregat DKV koji još i danas postoji kao eksponat kod Vatrogasnom domu
. (RB, foto: arhiva DVD-a)

Oproštaj od Anice Cvetnić 

Posljednji ispraćaji su tužni, a još su tužniji kad se ispraća draga, plemenita i svestrana osoba kakva je bila naša  Anica.  Anicu  život nije mazio, pretrpjela je mnoge tegobe, ali ih je hrabro podnosila. Obitelj joj je bila iznad svega, a zatim rad u školi. Bila je brižna i požrtvovna supruga, majka i učiteljica.   

Povratak u rodni kraj nakon umirovljenja, u njezinu dragu Gornju Topličicu, donio joj je smirenje. Jer, pri davnom odlasku u grad, ona je čvrsto obećala svojem selu i  prigorskim bregima: Bum se vrnula, jer jedino tu morem živeti! I tu smo upoznali pravu  Anicu, osobu u kojoj se probudila godinama zatajena i potisnuta poetska riječ i spremnost  za dobrovoljnim radom.  

Bila je pjesnik, lirik. Iz njezine nepresušne mašte izlazili su  stihovi pretočeni u pjesme i zbirke pisane našim dragim domačim kojkavskim govorom s puno ljubavi prema rodnom kraju, dragim osobama kojih više nema, ali i kritički o lošim pojavama u društvu ispisanih u nekoliko knjiga poezije i proze.     

Nezaobilazna je bila i u društvenom životu našeg Grada. U Gradskoj udruzi umirovljenika  uspješno je vodila pjevački zbor i glumila u dramskoj grupi često igrajući svoje tekstove. A bila je i članica  Gljivarske udruge Amanita.         

Bila je dobri duh Svetog Ivana Zeline, spremna pomoći svakomu, saslušati svakoga, podijeliti radost i tugu, izreći utjehu, pružiti nadu, često i naivno vjerovati svakome – stalno prisutna, ali nenametljiva pa je stekla  mnoga poznanstva i prijateljstva.  Zračila je dobrotom koju je širila oko sebe i svatko se u njezinom društvu osjećao ugodno.  Njezina su vrata bila uvijek otvorena. Mnogi su rado dolazili u njezin skromni gostoljubivi dom znajući da su  dobrodošli i da će se ugodno provesti. Anicu se jednostavno moralo voljeti.

Anice više nema. Otišla je  tiho, u snu, kako je i željela. Ostavila nam je svoje stihove nedopisane, pjesme nedopjevane, dramske uloge neodglumljene, plesove neotplesane, partije karata neodigrane, gljive neubrane. Nas koji smo ju poznavali njena iznenadna smrt previše je potresla. Neka Aničini stihovi lebde nad našim  prigorskim bregima i dolima noseći uspomenu na dragu i plemenitu osobu. (SD)

Razmjena knjiga i Božićnih ukrasa u Blaževdolu

Hvale vrijedno adventsko događanje pripremili su Blaževdolčani svojim najmlađima. DVD Blažedol,  Centar za znanstvene informacije instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, Društvo naša djeca, Knjižnica, Gradsko društvo Crveno križa i Pučko otvoreno učilište Svetog Ivana Zeline  te mjesni odbor Blaževdol organizirali su razmjenu knjiga za djecu i odrasle i božićnih ukrasa humanitarnog karaktera. Donesene knjige i ukrase posjetitelji su mogli razmijeniti i kupiti, ostavljajući u škrabici novčani iznos prema mogućnostima. Usto organizatori su se pobrinuli za muzičke i plesne točke, radionice i čitanje pjesama. Između ostalog Društvo naša djeca predstavilo je svoju himnu Djeca Zelinska čija prva strofa glasi Mi smo djeca srdačna,/ volimo svoj grad./ Sveti Ivan Zelina,/ imamo te rad. (Radovan Brlečić)    

Darivateljima na dar

Tradicionalnom svečanošću Gradskog društva Crvenog križa obilježen je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, pod pokroviteljstvom Grada i uz sponzorstvo gospodarskih subjekata. Na priredbi - božićnom daru  i znaku zahvalnosti  dobrovoljnim darivateljima krvi i  volonterima s područja našeg grada  i općine Bedenica, darivateljima su uručene zahvalnice i priznanja za jubilarna davanja 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50, 75 i 100 puta. Laureat laureata je Mato Markiš koji je krv dao 100 puta. Pozdravljajući publiku u dvorani i organizatore, počasni gosti, redom su isticali pohvale i riječi zahvale. U ovoj je godini prikupljeno rekordnih 1042 doze krvi ili 6 doza na 100 stanovnika, što je više od europskog prosjeka. Na svečanosti su nastupili Barbara Othman, Mirko Švenda Žiga i Martin Kosovec, a kroz program je vodio Borko Samec. (RB.)

Otvorena izložba "Likovni susreti u Srcu"

U Galeriji Sveti Ivan Zelina svečano je otvorena izložba slika i radova nastalih na zajedničkim susretima s članovima Udruge Srce, likovnim umjetnicima i članovima HULULK-a, pod nazivom „LIKOVNI SUSRETI U SRCU“.

Izložba je otvorena uoči proslave Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se svake godine obilježava 3. prosinca, a koji Udruga „Srce“ obilježava tijekom godine na razne načine. Osobe s invaliditetom kroz život se susreću s brojnim poteškoćama i barijerama, no ovom izložbom naglašene su upravo njihove mogućnosti. Izložbu su otvorili likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek i gospodin Vilko Žiljak, ujedno domaćin izložbe.

Predsjednica Udruge Srce Đurđa Penava zahvalila je okupljenima na podršci i dolasku, naglasivši upravo mogućnosti osoba s invaliditetom. U ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio gradonačelnik Hrvoje Košćec istaknuvši da je ponosan što Sveti Ivan Zelina ima Udrugu „Srce“ koja kroz brojne aktivnosti gradi život našeg grada. Ujedno je naglasio da ga veseli što članovi udruge ostvaruju izuzetne rezultate, a svim osobama s invaliditetom, čestitao je njihov dan. Ispred Grada Svetog Ivana Zeline izložbi je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove Branka Hođa, ispred Grada Zagreba, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Filip Ćurko, a ispred Zagrebačke županije zamjenik Župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić te Ivana Fučkan, članica odbora za prosvjetu, kulturu i šport.

Na izložbu se osvrnula likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, a svoj osvrt dao je i domaćin izložbe gospodin Vilko Žiljak. Izložba je bila uveličana i recitacijama i glazbenom izvedbom članova Udruge Srce, a nakon otvorenja izložbe, posjetitelji su mogli uživati u predivnim slikama.

Likovni susreti međunarodnog su karaktera, jer su uz hrvatske umjetnike, sudjelovali i inozemni iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Francuske. Svrha likovnih susreta je prvenstveno humanitarna, a druženje kroz likovno stvaralaštvo nema samo umjetnički likovni učinak, već otvara širi dijapozon mogućnosti, rušeći predrasude i pružajući jednaku šansu svima. Likovni uradci obogaćeni su i implementacijom infrared tehnologije korištene u slikarstvu i dizajnu, kojom tim na čelu s Vilkom Žiljakom već desetak godina osvaja prestižne nagrade diljem svijeta.

Izložba će se moći pogledati do 17. prosinca 2019. godine.

Više informacija na: http://www.udruga-srce-zelina.hr/

Sjednica izvršnog odbora Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije

Izvršni odbor Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije održao je redovnu sjednicu 21. studenog 2019. u Svetom Ivanu Zelini. Sjednici je predsjedavao Josip Jakopač, predsjednik. Domaćin sjednici bila je Gradska udruga umirovljenika Svetoga Ivana Zeline na čelu s predsjednikom Nikolom Ptičekom. Skup je pozdravila Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Svetog Ivana Zeline u ime gradonačelnika Hrvoj Koščeca, istakavši da da je Sveti Ivan Zelina grad Dragutina Domjanića, Dragutina Stražimira i Anke Krizmanić.
Članovi Izvšnog odbora raspravljali su o aktualnim pitanjima iz svoje nadležnosti, a među ostalima usvojili su izvješće Nadzornog odbora i financijski izvješće Zajednice za prvih šest mjeseci ove godine . Izvršni je odbor usvojio i financijsko izvješće o obilježavanju Dana starijih osoba . Danu starijih osoba 1. listopada bila je domaćin Udruga umirovljenika općine Dubrava. Već iduće godine, domaćin će Danu starijih osoba biti Udruga umirovljenika općine Rugvica. Izvršni odbor prihvatio je program rada i financijski plan za 2020., a raspravljali su i o ostalim „tekućim pitanjima“ kao što su tiskanje novogodišnje galanterije: zidnih kalendara i reklamnih olovaka. Do kraja godine, prema planu rada, Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije planira održati Skupštine. Za očekivati je da će to biti krajem prosinca u Zagrebačkoj župniji, što je već postalo tradicijom. ( Dragan Vicković)

Početna konferencija projekta "Aktiviraj se, razvijaj se"

U Udruzi Srce uspješno je održana početna konferencija projekta “Aktiviraj se, razvijaj se” financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Na samom početku konferencije predsjednica Udruge Srce, Đurđa Penava, pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na dolasku što je znak prihvaćanja i potpore projektima i programima kojima se Udruga Srce bavi i kontinuirano proširuje uvođenjem inovativnih usluga u zajednici.
Na konferenciji su prisustvovali ispred Grada Zagreba gospođa Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospodin Filip Ćurko, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, ispred Grada Svetog Ivana Zeline gospođa Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove, predstavnice Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, predstavnik Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah” Drago Vručinić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gospođa Mira Pekeč Knežević, povjerenica za etiku u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Natalija Krajnović, predstavnici gradskih vrtića i škola, djelatnici, volonteri i članovi Udruge te brojni drugi uvaženi gosti.
Kristina Marečić, koordinatorica projekta “Aktiviraj se, razvijaj se” predstavila je ciljeve projekta, navela elemente projekta te planirane aktivnosti, dok se ispred Grada Svetog Ivana Zeline, ujedno partnera na projektu, okupljenima se obratila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove Branka Hođa.
Projekt „Aktiviraj se, razvijaj se“ udruga Srce provodi od listopada 2019. godine, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovo je već peti projekt sufinanciran EU sredstvima koji provodi ova udruga. Više informacija na: http://www.udruga-srce-zelina.hr/

Pješakinja stradala na pješačkom prijelazu

Dok je u gradskoj vijećnici trajala akcija prikupljanja krvi, u središtu grada je na pješačkom prijelazu stradala pješakinja. Prvu pomoć do dolaska Hitne službe stradaloj je pružila doktorica Mirjana Hranjec Banovec koja se u vrijeme nesreće zatekla u među darivateljima krvi u gradskoj vijećnici. Uzrok nesreće utvrđuju policija. Ne prejudicirajući ničiju krivnju želimo istaknuti kako bi se trebalo provoditi nadzor brzine na tom mjestu, jer se svakodnevno susrećemo s vozačima koji usprkos pješačkom prijelazu i ograničenju brzine naprosto projure središtem Svetog Ivana Zeline. (RB. foto: RB.)