prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Otvorena izložba "Likovni susreti u Srcu"

U Galeriji Sveti Ivan Zelina svečano je otvorena izložba slika i radova nastalih na zajedničkim susretima s članovima Udruge Srce, likovnim umjetnicima i članovima HULULK-a, pod nazivom „LIKOVNI SUSRETI U SRCU“.

Izložba je otvorena uoči proslave Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se svake godine obilježava 3. prosinca, a koji Udruga „Srce“ obilježava tijekom godine na razne načine. Osobe s invaliditetom kroz život se susreću s brojnim poteškoćama i barijerama, no ovom izložbom naglašene su upravo njihove mogućnosti. Izložbu su otvorili likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek i gospodin Vilko Žiljak, ujedno domaćin izložbe.

Predsjednica Udruge Srce Đurđa Penava zahvalila je okupljenima na podršci i dolasku, naglasivši upravo mogućnosti osoba s invaliditetom. U ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio gradonačelnik Hrvoje Košćec istaknuvši da je ponosan što Sveti Ivan Zelina ima Udrugu „Srce“ koja kroz brojne aktivnosti gradi život našeg grada. Ujedno je naglasio da ga veseli što članovi udruge ostvaruju izuzetne rezultate, a svim osobama s invaliditetom, čestitao je njihov dan. Ispred Grada Svetog Ivana Zeline izložbi je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove Branka Hođa, ispred Grada Zagreba, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Filip Ćurko, a ispred Zagrebačke županije zamjenik Župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić te Ivana Fučkan, članica odbora za prosvjetu, kulturu i šport.

Na izložbu se osvrnula likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, a svoj osvrt dao je i domaćin izložbe gospodin Vilko Žiljak. Izložba je bila uveličana i recitacijama i glazbenom izvedbom članova Udruge Srce, a nakon otvorenja izložbe, posjetitelji su mogli uživati u predivnim slikama.

Likovni susreti međunarodnog su karaktera, jer su uz hrvatske umjetnike, sudjelovali i inozemni iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Francuske. Svrha likovnih susreta je prvenstveno humanitarna, a druženje kroz likovno stvaralaštvo nema samo umjetnički likovni učinak, već otvara širi dijapozon mogućnosti, rušeći predrasude i pružajući jednaku šansu svima. Likovni uradci obogaćeni su i implementacijom infrared tehnologije korištene u slikarstvu i dizajnu, kojom tim na čelu s Vilkom Žiljakom već desetak godina osvaja prestižne nagrade diljem svijeta.

Izložba će se moći pogledati do 17. prosinca 2019. godine.

Više informacija na: http://www.udruga-srce-zelina.hr/

Sjednica izvršnog odbora Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije

Izvršni odbor Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije održao je redovnu sjednicu 21. studenog 2019. u Svetom Ivanu Zelini. Sjednici je predsjedavao Josip Jakopač, predsjednik. Domaćin sjednici bila je Gradska udruga umirovljenika Svetoga Ivana Zeline na čelu s predsjednikom Nikolom Ptičekom. Skup je pozdravila Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Svetog Ivana Zeline u ime gradonačelnika Hrvoj Koščeca, istakavši da da je Sveti Ivan Zelina grad Dragutina Domjanića, Dragutina Stražimira i Anke Krizmanić.
Članovi Izvšnog odbora raspravljali su o aktualnim pitanjima iz svoje nadležnosti, a među ostalima usvojili su izvješće Nadzornog odbora i financijski izvješće Zajednice za prvih šest mjeseci ove godine . Izvršni je odbor usvojio i financijsko izvješće o obilježavanju Dana starijih osoba . Danu starijih osoba 1. listopada bila je domaćin Udruga umirovljenika općine Dubrava. Već iduće godine, domaćin će Danu starijih osoba biti Udruga umirovljenika općine Rugvica. Izvršni odbor prihvatio je program rada i financijski plan za 2020., a raspravljali su i o ostalim „tekućim pitanjima“ kao što su tiskanje novogodišnje galanterije: zidnih kalendara i reklamnih olovaka. Do kraja godine, prema planu rada, Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije planira održati Skupštine. Za očekivati je da će to biti krajem prosinca u Zagrebačkoj župniji, što je već postalo tradicijom. ( Dragan Vicković)

Početna konferencija projekta "Aktiviraj se, razvijaj se"

U Udruzi Srce uspješno je održana početna konferencija projekta “Aktiviraj se, razvijaj se” financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Na samom početku konferencije predsjednica Udruge Srce, Đurđa Penava, pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na dolasku što je znak prihvaćanja i potpore projektima i programima kojima se Udruga Srce bavi i kontinuirano proširuje uvođenjem inovativnih usluga u zajednici.
Na konferenciji su prisustvovali ispred Grada Zagreba gospođa Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospodin Filip Ćurko, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, ispred Grada Svetog Ivana Zeline gospođa Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove, predstavnice Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, predstavnik Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah” Drago Vručinić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gospođa Mira Pekeč Knežević, povjerenica za etiku u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Natalija Krajnović, predstavnici gradskih vrtića i škola, djelatnici, volonteri i članovi Udruge te brojni drugi uvaženi gosti.
Kristina Marečić, koordinatorica projekta “Aktiviraj se, razvijaj se” predstavila je ciljeve projekta, navela elemente projekta te planirane aktivnosti, dok se ispred Grada Svetog Ivana Zeline, ujedno partnera na projektu, okupljenima se obratila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove Branka Hođa.
Projekt „Aktiviraj se, razvijaj se“ udruga Srce provodi od listopada 2019. godine, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovo je već peti projekt sufinanciran EU sredstvima koji provodi ova udruga. Više informacija na: http://www.udruga-srce-zelina.hr/

Pješakinja stradala na pješačkom prijelazu

Dok je u gradskoj vijećnici trajala akcija prikupljanja krvi, u središtu grada je na pješačkom prijelazu stradala pješakinja. Prvu pomoć do dolaska Hitne službe stradaloj je pružila doktorica Mirjana Hranjec Banovec koja se u vrijeme nesreće zatekla u među darivateljima krvi u gradskoj vijećnici. Uzrok nesreće utvrđuju policija. Ne prejudicirajući ničiju krivnju želimo istaknuti kako bi se trebalo provoditi nadzor brzine na tom mjestu, jer se svakodnevno susrećemo s vozačima koji usprkos pješačkom prijelazu i ograničenju brzine naprosto projure središtem Svetog Ivana Zeline. (RB. foto: RB.)     

Tisućiti davatelj krvi je Andreja Herendić

Tri dana trajala je posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Svetog Ivana Zeline. U srijedu, zadnjeg dana akcije, darovana je tisućita doza krvi u ovoj godini. Time je ostvaren plan prikupljanja krvi, koji će biti i dosta premašen jer je jubilarna davateljica Andreja Herendić iz Vrbovca krv darovala gotovo dva sata prije okončanja akcije. Gospođi Herendić to je bilo prvo darivanje pa su joj predsjednica GDCK Mirjana Hranjec Banovec i Branka Puhelek, ravnateljica GDCK uz čestitke uručile i prigodne poklone. Kako se na darivanje čekalo u redu, procjena je da će u našem gradu u tri dana akcije biti prikupljeno tristotinjak doza krvi. (RB. foto: RB).

Projekt "Aktiviraj se, razvijaj se"

Udruga Srce započinje s još jednim EU projektom. Radi se o projektu pod nazivom "Aktiviraj se, razvijaj se" financiranom iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 930.799,84 kune. Projekt će biti predstavljen u srijedu, 20. studenoga 2019. godine s početkom u 12,00 sati, u Kući Srčeko na adresi Petra Preradovića 3, Sv. Ivan Zelina kada će biti održana početna konferencija te okrugli stol "Dostojanstvo kakvo zaslužujemo". 

Ovim projektom doprinijet će se jačanju njihovih kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja, a kroz projektne aktivnosti osvijestit će se potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima. Deset osoba s invaliditetom uključit će se u projektne aktivnosti, osnaživanjem i razvojem mekih vještina, razvojem web stranice/platforme prilagođene osobama s invaliditetom te će tako biti pravovremeno obaviješteni o otvorenim radnim mjestima te osnaženi za konkuriranje za željeno zaposlenje.

Na projektu su zaposlene tri osobe: voditeljica projekta Đurđa Penava, koordinatorica projekta Kristina Marečić i stručnjakinja za prilagođavanje materijala osobama s invaliditetom Amalija Jalžabetić. Partner na ovom projektu je Grad Sveti Ivan Zelina koji kao dugogodišnji partner Udruzi Srce doprinosi uvođenju kvalitetnih inovativnih usluga i rada za opće dobro zajednice. Suradnici na projektu su Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina i Dugo Selo te Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostava Sveti Ivan Zelina.
Projekt je vrijedan 930.799,84 kuna, a traje 18 mjeseci.

 

Martinjsko krščenje mošta

DRAGI I PREŠTIMANI PRIJATELI, PAJDAŠI I PAJDAŠICE!

Leta dvehiladedevetnajstoga, meseca studenoga v sobotu, dana devetoga ob osme vure navečer  pozavamo Vas kak i se vaše teri preštimavaju  stare običaje da dojdete na vesele „Martinjsko krščenje mošta“ tere se bu obdržavalo v izletišču „Vina Kos – Jurišić“ (v Nespešu)

Veliki ceremonijaluš za tu zgodu i priliku obavil bu po  starim horvatskim  regulami poznati meštar od toga faha, preštimani i veleučeni biškup   BORKO skup z svojemi   pomočniki.

Morete dojti z stricom, vujcom, z punicom, ženom i bez penez če bu za njih caltal  pajdaš ili znanec.

Za dobre raspoloženje spremil je domačin  tustu racu z mlinci, pravičnu vinsku kapljicu i čudaj sakojačkih oblizekov, kak i tanca do beloga dana, a  mužikaši budeju „Sinovi Prigorja“ i „Hoby bend“.

Za se to platili budete 190,00 kuni. Astam! Vidimo se v sobotu navečer ob osme vure, a konec bu kak  komu paše. Da bu se štimale kak se šika, garantiera prisežnik Trezvenjak

Bezecierati si meste i platiti morete pri gazdarice izletišča na broju 091 5110 073 ili pri Turističke zajednice vu Sv. Ivanu Zelini 01/2061-808, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Zelina dobiva novi vodovod

U nazočnosti gradonačelnika Hrvoja Košćeca i predsjednika gradskog vijeća Darka Bistričkog u gradskoj je vijećnici potpisan ugovor za radove na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na području Svetog Ivana Zeline, po vrijednosti najveći ikad  u povijesti grada, čija je izgradnja od životne važnosti  za stanovništvo Zeline. Radovi će se izvoditi 40 mjeseci, a prve će lopate biti zakopane krajem godine, nakon što prođe period uvođenja  izvođača u radove.  

Na ugovor vrijedan 51.966.052,55 kn bez PDV svoje su potpise stavili direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. (VIOZZ) Tomislav Masten u ime investitora i direktor  Zagorje gradnja d.o.o. iz Zagreba Marko Sekušak u ime izvođača radova. VIOZZ trgovačko društvu čine jedinice lokalne samouprave, četiri grada i deset općina s područja istočnog dijela županije, a grad Sveti Ivan Zelina ima 15,12% udjela. Gradonačelnik Hrvoje Košćec osvrnuo se je na benefite koje ugovor donosi gradu i građanima našeg grada: „Ovaj projekt najveći u povijesti grada i uz najveće do sada sufinanciranje iz EU fondova stvorit će jednake uvjete u segmentu vodoopskrbe za sve naše građane. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 5,4 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 61,4 km, te izgradnji precrpnih i hidrostanica. Prosječni gubici u sustavu vodoopskrbe smanjit će se s 29,2 % na 18.6%, a ujedno će se  povećati priključenost, i to s postojećih 62,95% na 90,75%. Projekt se pripremao 8 godina,  a započeo je izradom studije 2011. i  objedinjavanjem 7 tvrtki vodoopskrbe s područja Zagrebačke županije u jedinu što je bio i osnovni preduvjet za apliciranje na EU sredstva i u konačnici njihovo dobivanje.“

Predsjednik gradskog vijeća Darko Bistrički izrazio je zadovoljstvo prvi dio ovog velikog posla završen i naglasio kao se je područje grada do sada opskrbljivao vodom iz javne mreže i manjim dijelom i iz privatne i to iz tri izvora: zelinskog, zagrebačkog i varaždinskog. Realizacijom ovog projekta formiran će se jedinstveni vodoopskrbni sustav udruživanjem postojećih podsustava, što znači međusobno povezivanje svih sustava u jedinstveni Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok, ali i sustav odvodnje što je također preduvjet za apliciranje na EU fondove za sredstava potrebna za izgradnju kanalizacijske mreže.

„Radovi na području Svetog Ivana Zeline izvode se u okviru više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ i obuhvaćaju izgradnju novog vodocrpilišta Kosnica, 15 novih crpnih stanica, 5 novih vodotornjeva, 316.222 metra nove mreže i rekonstrukciju jedne crpne stanice te rekonstrukciju 108.152 metara mreže i  izgradnju 8.934 novih kućnih priključaka. Riječ je o projektu koji obrađuje problematiku vodoopskrbe funkcionalne cjeline istočnog dijela Zagrebačke županije, a koji je Vlada Republike Hrvatske proglasila strateškim investicijskim projektom“ - izjavio je  je nakon potpisivanja ugovora direktor Tomislav Masten.

Ukupna investicijska vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 707.108.262,00 kuna bez PDV-a, od čega se iz Kohezijskog fonda EU financira iznos od 483.953.845 kuna, dok će Vodoopskrba Zagrebačke županije sudjelovati s iznosom od 44.630.883 kuna. Iz proračuna Republike Hrvatske bit će izdvojeno 89.261.767 kuna, a u projektu sudjeluju i Hrvatske vode, i to s iznosom od 89.261.767 kuna.

Grad dijeli stipendije od 750 kuna mjesečno

Grad Sveti Ivan Zelina raspisao je natječaj kojim će redovnim studentima podijeliti ukupno 20 stipendija. Kriterij za javljanje na natječaj je status redovnog studenta koji ima prebivalište na području Grada Svetog Ivana Zeline. 5 stipendija podijelit će se na osnovu kriterija socio-ekonomskog statusa i 15 stipendija redovnim studentima na osnovu kriterija izvrsnosti. Mjesečni iznos stipendije iznosit će 750,00 kuna za razdoblje od studenog 2019. godine do lipnja 2020. godine. Rok za podnošenje prijave je zaključno do 13. studenoga 2019. godine. Sve materijale za prijavu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://www.zelina.hr/portal/novosti/item/2377-grad-sveti-ivan-zelina-raspisao-natjecaj-za-dodjelu-stipendija-za-akademsku-godinu-2019-2020.html