prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Pripremite svoje maske za fašnik sljedeći vikend

Kraj mjeseca veljača i početak ožujka, još od davnina, rezerviran je za fašnik ili poznatiji naziv u narodu, maškare. Kreativnost i ideja ključne su za razvoj dobre maske. Budite kreativni i posebni. Pripremite svoje maske za Zelinski Fašnik koji će održati sljedeću subotu, 2.3.2019. Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline i DVD Biškupec pozivaju Vas na sudjelovanje u manifestaciji „Zelinski fašnik 2019. " Dragi naši građani, odazovite se našem pozivu i dođite u subotu, 02.03.2019., s početkom u 12:00 sati, na prostor Trga Ante Starčevića u Svetom Ivanu Zelini. "

TURNIR U BELI HUMANITARNOG KARAKTERA

U suradnji sa udrugom SRCE pozivamo Vas u restoran MB(Kod Tadije) 22. veljače 2019. Pridružite se i uz uključenu večeru zaigrajte Belu. Sav skupljeni prihod namijenjen je udruzi Srce. "Karte su spremne, pravila i ove godine vrijede, neka najbolji pobjede! Ozbiljna igra uz mnoštvo smijeha biti će zagarantirana do dugo u noć! "

 

280 prijavilo boravište, a 139 privremeni odlazak iz Zeline

Sveti Ivan Zelina već duže vrijeme slovi za jedan od najsigurnijih gradova u županiji, a prošla godina je to još samo i potvrdila. Vidljivo je to iz izvještaja o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja i rada policijske postaje Sveti Ivan Zelina, koji je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća prezentirao načelnik zelinske policijske postaje Vjekoslav Stanić.

Zabilježen je manji broj kaznenih djela, njih 135, u odnosu na 2017. kad ih je bilo evidentirano čak 200. Manji je broj teških krađa, krađa i razbojništva, a razriješena su i sva kaznena djela  organiziranog kriminaliteta (njih 2 za razliku od 2017. kad je evidentirano 4) te gospodarskog kriminaliteta (1, u odnosu na 12 u 2017. godini). Tijekom 2018. godine zabilježeno je 8 slučajeva pronalaska, odnosno zaplijene opojnih droga, koji su rezultirali podnošenjem dvije kaznene prijave i šest optužnih prijedloga. Broj prometnih nesreća je u 2018. godini također bio manji, njih 134 u odnosu na 2017. godinu kad se desilo 157 prometnih nesreća. Najviše je pak prekršaja u prometu, čak 3251, ali i taj je broj za 115 prekršaja manji nego godinu prije. Kriminalističko istraživanje prošle se godine provodilo nad 9 samoubojstava, 10 smrtnih slučajeva, 3 nesreće na radu, 2 prevrtanja traktora, 2 nestanka osoba i 26 požara. 

U izvješću se navodi još i kako je prebivalište u 2018. godini prijavilo 524 osobe, a odjavilo 568. Boravište na području Svetog Ivana Zeline je prijavilo 280 osoba, a privremeni odlazak iz Republike Hrvatske na 5 godina prijavilo je 139 osoba. Podnijeto je 6 zahtjeva za privremeni boravak stranaca, na stalnom boravku nalaze se 34, a na privremenom boravku 60 stranaca.

U prošloj je godini ukupno na našem području registrirano 12039 vozača i izdato 1168 vozačkih dozvola. Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućeno je 45 vozača.

Područje policijske postaje Sveti Ivan Zelina neprekidno se pokriva 24 satnim dnevnim rasporedom u četiri smjene, a u smjeni se nalaze po dvije auto ophodnje, jedna povremena pješačka ophodnja i jedan kontakt policajac.

Porast privatnog smještaja u Zelini

U Svetom Ivanu Zelini raste broj privatnih iznajmljivača smještaja, što govori o razvoju turizma ali je i naznaka povjerenja prema projektu aquaparka koji bi trebao značajno povećati broj turista na našem području. Grad je već započeo s pripremnim radovima za aquapark, radi se prilazna cesta, izgrađena je crpna stanica Topličica koja će vodom opskrbljivati aquapark, kreće natječaj za izgradnju kamp odmorišta i u pripremi je natječajna dokumentacija kojom se raspisati javni poziv za investitore. Sve su to ozbiljno shvatili i privatni iznajmljivači smještaja, a prema informacijama kojima raspolažemo, u ovoj će se godini otvoriti još nekoliko novih jedinica. U 2018. je registrirano 1340 noćenja, u ukupno 13 smještajnih jedinica na našem području, koje raspolažu s ukupno 73 ležajeva. Sve njih sigurno će obradovati i najnovija odluka Grada Svetog Ivana Zeline da će se ubuduće paušalni porez naplaćivati po najnižoj mogućoj stopi – 150 kuna po krevetu. Naime, novim izmjenama zakona država je prepustila jedinicama lokalne samouprave da same odrede visinu paušalne stope, ali da one budu između 150,00  i 1.500,00 kuna. Zelina je među onima koji su se odlučili za najmanju stopu, s ciljem razvoja turizma na našem području.

Gradi se pristupna cesta za aquapark

Na prostoru bivših bazena traju radovi na izgradnji prilazne ceste za aquapark. Uz cestu, iskopi služe i da se na parcelu dovede topla voda iz izvorišta Topličica na kojem je prije nekoliko tjedana završena izgradnja crpne stanice i druga komunalna infrastruktura. Temperatura vode na izvorištu Topličica je 23,5° C, a izdašnost je i više nego dovoljna za potrebe budućeg kompleksa.

Budući da Grad ima građevinsku dozvolu za izgradnju Aquaparka, dovođenjem kompletne infrastrukture na građevnu parcelu, bitno će porasti isplativost investiranja u Aquapark, jer investitoru omogućuje odmah početak glavnih radova, čime racionalizira s vremenom, a time i financijama, jer bi mu za dovođenje projekta Aquaparka do ove faze bilo potrebno, sada se zna iz stečenog iskustva, najmanje 4 godine – navodi se u priopćenju koje je Grad objavio na svojim stranicama.

Kreće isplata božićnica umirovljenicima

Grad Sveti Ivan Zelina od idućeg ponedjeljka 10. prosinca počinje s isplatom božićnica. Ovo je već peta godina zaredom što se umirovljenicima isplaćuju božićnice, a Grad je za tu namjenu izdvojio 315.000,00 kuna. Božićnice se osobno mogu podići u gradskoj vijećnici od ponedjeljka 10. prosinca do srijede 13. prosinca, uz predočenje osobne iskaznice i odreska od mirovine. Nakon toga, moguće je podizanje božićnica na blagajni Grada Svetog Ivana Zeline, 1. kat, soba broj 37. Kao i dosadašnjih godina, Grad će osigurati besplatnu dostavu za one umirovljenike koji su bolesni, nemoćni ili nekim drugim opravdanim razlogom osobno spriječeni podići svoju božićnicu. U tim slučajevima možete nazvati na broj telefona 2019 218.Pravo na isplatu imaju svi oni kojima iznos mjesečne mirovine ne prelazi 4.000,00 kuna, što je ujedno i novost za ovu godinu jer su prijašnjih godina iznosi božićnice bili isplaćivani samo onima s mirovinom do 3.000,00 kuna. 

Novi broj magazina u prodaji

Vrijeme je prisjećanja! Svi sveti i Dušni dan su pred vratima. Obići ćemo grobove, zapaliti svijeće i prisjetiti se naših dragih koji više nisu s nama.