prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Orkestar LADO oduševio na "Črnkovoj popoevki"

U tri godine otkad je dvorana Kraluš obnovljena sigurno se nikada dosad nije toliko pljeskalo kao sinoć na koncertu „Črnkova popevka zvoni“. Za to je prvenstveno zaslužan Orkestar ansambla LADO koji je izveo svoj cjelovečernji koncert pod nazivom „Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi. Svi oni gledatelji koji su na vrijeme osigurali karte bili su s pravom oduševljeni nastupom koji su najprije otvorili članovi HPD-a Zelina, da bi kasnije prepustili pozornicu Ladu, a na kraju i zajedno vrlo emotivno izveli pjesmu „Oko jedne hiže“ s kojom zadnjih deset godina završava svaka Črnkova popevka. Orkestar Lada je inače sastavljen od četrnaest glazbenika - multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na ovim prostorima. Uz tambure i violine zelinska je publika mogla upoznati i druga tradicijska glazbala: krčke sopele, istarske roženice, banijske svirale ciganjske, slavonske i baranjske gajde, podravske i bilogorske dude, istarske mišnjice, šurlice i vidalice, lički mih, dalmatinske i hercegovačke diple te različite dvojnice, diplice, jedinke, okarina i strančice. Možemo biti ponosni jer su među ovim glazbenim virtuozima čak i dvojica naših – Alan Kanski, voditelj orkestra Lado koji je uz cimbal pokazao svoje umijeće na još nekoliko instrumenata te solist Mladen Kosovec koji je oduševio nastupom na harmonici. Bilo je očaravajuće gledati kako u sklopu jednog koncerta isti svirači bez problema prelaze iz gudačkog sastava s cimbalom (gucipilarijegedušimužikaši), inače uobičajenog u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u tamburaški sastav koji je karakterističan za sjeveroistočna nizinska područja. Na kraju samo sve riječi pohvale, a oni koji nisu mogli doći mogu na sljedećoj snimci pogledati što su propustili.

Članovi DVD Blaževdol spasili nestalu osobu u Nespešu

Članovi DVD-a Blaževdol ponovno su pokazali svoju profesionalnost i spremnost da pomognu u nevolji. Kako su i sami napisali u izvještaju, izašli su na teren u srijedu navečer iza 22 sata na dojavu o nestaloj osobi na poručju Nespeša. U nastavku prenosimo njihov izvjštaj: „Izlazimo s NV 111 i kombi vozilom 105 te 9 operativaca (+1 pričuva). Dolaskom na lokaciju, u razgovoru s policijom saznajemo kako su mještani čuli zapomaganje. Dižemo rasvjetni stup na NV 111 te započinjemo s pretraživanjem izrazito nepristupačnog terena (nisko raslinje, šikara). Nakon pola sata od početka potrage pronalazimo nestalu osobu cca 500 metara od glavnog puta. Osoba starije životne dobi, kaže da se dobro osjeća, nije padala niti je dezorijentirana, ali nije imala snage vratiti se u vikendicu. Osobu imobiliziramo na nosila te nosimo do puta gdje ju preuzimaju djelatnici HMP na daljnju obradu. Povratak u DVD u 23:20“.

Milštajnovi dječaci na okupu

Kad dio svoje mladosti provedete zajedno u školskim klupama, tada baštinite bezbroj sjećanja, doživljaja događaja - zavnih uspomena. Učenici Prve učiteljske škole iz Zagreba generacija 1962./ 63.  obilježili su 56. obljetnicu mature. Ovaj put bili su u Svetom Ivanu Zleini gdje im je domaćin bio Mile Tokić. „Milštajnovi dječaci“ kako ih je zvao razrednik Roman Milštajn  bili su na grobu svoga kolege iz razreda Ivana Jelavića u Svetom Ivanu Zelini gdje su se sjetili i ostalih 14 preminulih kolega iz razreda. Oni su posjetili Gradski muzej, te u Kominu crkvu Sveta Tri Kralja gdje ih je vlč. Maksimilijan Herceg upoznao s ovim kulturno povijesnim spomenikom kulture. Milštajnovi dječaci sastaju se svake godine u drugom mjestu. Do sada su bili u Prološcu, Turopolju, Dolini kardinala, Belecu  i Klanjcu ( Hrvatsko zagorje) .

Domaćin ovome druženje Mile Tokić kaže: "Peti A razred kultni je razred Prve učiteljske škole. Za 50 obljetnicu tiskali smo poseban spomenar. Odlučili smo se sastajati svake godine, jer nas je sve manje. Na ovom susretu više smo saznali o Prigorju. Proveli smo jedan lijep jesenski dan pun sjećanja. Bili smo  srednjoškolci cijeli dan, što je najveća vrijednost naših okupljanja". ( Dragan Vicković)

Nova rasvjeta u svih 62 naselja

U Svetom Ivanu Zelini krenuli su radovi na realizaciji projekta NEWLIGHT kojim se provodi rekonstrukcija i modernizacija postojeće javne rasvjete. U 62 naselja postojeća javna rasvjeta biti će zamijenjena novim energetski učinkovitim LED svjetiljkama čime će se ostvariti znatna ušteda energije i smanjenje troškova. "Projekt financiramo putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koju ćemo ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu“, naglasio je gradonačelnik Hrvoje Košćec te dodao da o isplativosti cijelog projekta najviše govori činjenica da će unatoč cijeloj modernizaciji u proračunu Grada Svetog Ivana Zeline ostati razlika od oko 750.000 kuna godišnje, što ukupno za ugovoreni period od 10 godina iznosi 7,5 milijuna kuna uštede.

Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete na način da će svjetiljke svijetliti cijelu noć. Ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za približno 90% dok se emisija CO2 smanjuje za 600 tona CO2 godišnje. Grad Sveti Ivan Zelina projektom dobiva ekonomičnu javnu rasvjetu, povećava komfor korisnicima javnih površina, osigurava veću prometnu i opću sigurnost, te na dugi rok smanjuje potrošnju energije, svjetlosno onečišćenje i emisije onečišćivača.

Za provođenje usluge modernizacije i rekonstrukcije sustava javne rasvjete Grada Svetog Ivana Zeline izabrana je tvrtka PETROL d.o.o. koja osim što će vršiti radove na demontaži i montaži novih svjetiljki, sljedećih deset godina održavati će i cjelokupni sustav javne rasvjete. Ukupna vrijednost radova iznosi 13.106.250,00 kuna.,  

Počela je škola

1478 učenika krenulo je u Svetom Ivanu Zelini danas u novu školsku godinu. Među njima je i 137 prvašića koji su sjeli u klupe osnovnih škola te 86 novih polaznika Srednje škole Dragutina Stražimira. U srednjoj školi su upisali programe opće gimnazije, agrotehničar i tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom te u obrtničkim programima za zanimanja strojobravar, automehaničar, stolar, elektroinstalater i frizer.

Svi osnovnoškolci su dobili besplatne udžbenike koje je osigurao Grad Sveti Ivan Zelina u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Novost je i da su u srednjoj školi besplatne udžbenike dobili učenici prvih razreda, a uz njih po prvi put i učenici drugih razreda srednje škole. Grad također sudjeluje i u financiranju programa produženog boravka za učenike od 1. do 4. razreda te sufinancira prijevoz redovnim učenicima srednjih škola.

Svim učenicima, nastavnicima te ostalim djelatnicima škola želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Subvencioniranje prijevoza srednjoškolcima

Grad Sveti Ivan Zelina objavio je na službenu obavijest o subvencioniranju troškova javnog autobusnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. koji imaju prebivalište na području Grada Svetog Ivana Zeline, a kojima isti nisu u cjelini financirani iz drugih izvora, odnosno koji nisu smješteni u učeničkome domu, kako slijedi:

 - 7,5% od osnovne relacijske cijene učeničke mjesečne pokazne karte, osim za posebnu kategoriju učenika (više braće/sestara srednjoškolaca-putnika),

- 15% od osnovne relacijske cijene učeničke mjesečne pokazne karte za posebnu kategoriju učenika (više braće/sestara srednjoškolaca-putnika).

Predmetno subvencioniranje ne odnosi se na autobusni/tramvajski prijevoz Grada Zagreba.

Učenici koji ostvaruju pravo na subvencioniranje prijevoza potvrde mogu preuzeti u Gradu Sveti Ivan Zelina, Trg A.Starčevića 12, Sveti Ivan Zelina, I. kat, soba 36 svakim radnim danom od 7,30 do 15,00 sati.

Potrebna dokumentacija:

-potvrda srednje škole o redovnom upisu
-preslika osobne iskaznice/uvjerenje o prebivalištu učenika

Obrasce potražite na sljedećoj poveznici: https://www.zelina.hr/portal/novosti/item/2320-obavijest-o-subvencioniranju-troskova-prijevoza-redovitih-ucenika-srednjih-skola.html

 

Energetska obnova zgrade gradske uprave

Radovi obuhvaćaju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i stropova prema negrijanom prostoru tj. tavanu te rekonstrukciju sustava grijanja. Cilj obnove zgrade je osigurati bolje uvjete rada, ali i financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti. Rekonstrukcijom sustava grijanja, na godišnjoj razini, vrijednosti potrošnje energije smanjiti će se 59.47%. Osim što će zgrada biti energetski učinkovita dobiti će i novu vizuru.

Grad financira mikročipiranje pasa

Grad Sveti Ivan Zelina započeo je s financiranjem mikročipiranja pasa čiji su vlasnici s područja grada Svetog Ivana Zeline. Izvoditelj usluge mikročipiranje je Veterinarska stanica Sveti Ivan Zelina, a pravo na financiranje mikročipiranja vlasnik može ostvariti za najviše dva psa. Sredstva za ovaj program osigurana su od strane Zagrebačke županije i to 90,00 kuna po jednom mikročipiranju. Sve dodatne informacije možete saznati na broj mobitela 099 2000 860 ili u Veterinarskoj stanici, najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.