prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Upitnik o problemima u zajednici

Grad Sveti Ivan Zelina poziva građane da odvoje 15-ak minuta svojeg vremena te putem poveznice u nastavku odgovore na nekoliko pitanja vezanih uz probleme koje uočavaju u gradu i lokalnoj zajednici.

Poveznica na upitnik o problemima u zajednici

Grad se krajem prošle godine uključio u projekt „Prevencija u zajednici“ gdje kroz dodatni rad gradskog Vijeća za prevenciju namjerava doprinijeti učinkovitoj prevenciji zlouporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u lokalnoj zajednici.

Do sada je u sklopu projekta kroz set edukacija i znanstveno utemeljenih akcija osnaženo gradsko Vijeće za prevenciju, a sada slijedi istraživanje među djecom i mladima, dok se kroz anonimne upitnike u projekt namjerava uključiti i šira javnost – naši građani - s pitanjima potreba i problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu naše zajednice. Cilj je uključiti što veći broj građana na svim razinama te utjecati na smanjenje trendova konzumacije alkohola, pušenja i korištenja ostalih sredstava ovisnosti među djecom i mladima te im omogućiti zdraviju okolinu za odrastanje.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su bitni za daljnji tijek projekta jer će se temeljem njih razviti gradski akcijski plan prevencije koji će uključivati i konkretne korake za učinkovitu prevenciju. Rezultati istraživanja kao i akcijski plan namjeravaju se predstaviti zainteresiranim građanima tijekom svibnja ove godine. [PD]

Nagrada za najbolju masku kino ulaznice i krafne

Prigorje.hr i POU Sveti Ivan Zelina organiziraju nagradni natječaj pod nazivom: „Izbor najljepše maske“ na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani mališani, u subotu, 10. veljače na Trgu Ante Starčevića za vrijeme manifestacije "Zelinski fašnik".

Za najbolju masku prema odabiru publike osigurane su kino ulaznice, a za najbolju grupnu masku fašničke krafne Pekarne "Kralj". Nagrade će biti javno uručene 10. veljače u sklopu manifestacije koja počinje u 12 sati na središnjem gradskom trgu, a uručit će ih gradonačelnik Hrvoje Košćec. [PD]

Novi broj magazina Prigorje.hr u prodaji

Nikaj na svetu lepšega ni, nego gorica kada rodi, kaže stara vinska popevka. A da bi nam rodile, treba već u siječnju krenuti u trsje. Kako su vinogradari i vinoljupci po zelinskim bregima obilježili početak radova u vinogradima tradicionalnom proslavom Vincekova, donosimo u velikoj fotoreportaži.

Dio tradicije našega zavičaja sačuvan je u pisanom obliku u fundusu zavičajne zbirke Knjižnice Sveti Ivan Zelina. Tradicija je i darivanje naših najmlađih sugrađana u božićno vrijeme od strane članova Moto i off road cluba Zelina. Paljenje svijeća na središnjem trgu u vrijeme došašća, božićni sajam, proslava dječje Nove godine u podne na Silvestrovo, javni ispraćaj stare godine te Malonogometni turniri 8 kafića i onaj za najmlađe u organizaciji NK Zelina i Grada, na putu su da postanu dio tradicije našega Grada u božićno vrijeme. Božić je donio lijep i vrlo vrijedan poklon Srednjoj školi Dragutina Stražimira. Na javnom natječaju Ministarstva poljoprivrede škola je za projekt „Kraljevina – autohtona sorta zelinskog kraja“ dobila nepovratna sredstva.

Liječnica obiteljske medicine Mirjana Hranjec Banovec i agilna predsjednica GDCK-a, drugu je godinu zaredom proglašena od strane pacijenata doktoricom godine u Svetom Ivanu Zelini. Zelinski konjički klub je okupljalište mladih. Hokejaši i hokejašice HK Zeline razveselili su svoje navijače na kraju stare godine osvajanjem prvog mjesta u konkurenciji muškaraca i drugog u konkurenciji žena na Croatia indoor cupu '18 održanom u našem Gradu.

I tako događaj po događaj, mine najradosniji dio godine. Minuo je i siječanj, poznat kao najdepresivniji mjesec u godini, a onda nam stiže veljača, najkraći mjesec u godini, fašničke spelancije, Valentinovo i s njima novi broj Prigorja.hr.

Vaš Radovan Brlečić, glavni urednik

Primopredaja glavnog projekta Aquapark Zelina

Gradu Sveti Ivan Zelina predan je glavni projekt, odnosno kompletna projektna dokumentacija za Aquapark Zelina koju će Grad sada poslati javno-pravnim tijelima i zatražiti njihovu suglasnost za izdavanje građevinske dozvole.

„Ishođenje građevinske dozvole je završni korak prije početka radova. Ona je najkonkretniji pokazatelj naše ozbiljnosti i odlučnosti da se realizira projekt Aquapark Zelina, što građani s nestrpljenjem očekuju“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec prilikom primopredaje dokumentacije.

Projektna dokumentacija sastoji se od 14 dijelova glavnog projekta i 4 elaborata, a izradila ju je tvrtka PulSaR arhitektura d.o.o. iz Zagreba. Ovlašteni projektanti su u skladu s uvjetima za građenje razradili arhitektonski, građevinski, elektrotehnički, strojarski i geodetski projekt, a izrada dokumentacije trajala je od listopada prošle godine.

Projekt aquaparka realizirat će se na području bivših zelinskih bazena koji su u drugoj polovici prošlog stoljeća bili jedan od najljepših turističkih centara kontinentalne Hrvatske i omiljeno izletište za tisuće Zagrepčana i drugih koji su se dolazili kupati u Sveti Ivan Zelinu. Zadnjih petnaestak godina nisu više u funkciji, a 2013. godine Grad Sveti Ivan Zelina započeo je s pripremom prostora i dokumentacije kako bi se ovo područje ponovno revitaliziralo. Idejno rješenje za Aquapark Zelina izradila je tvrtka ActionPark WaterScapes iz Španjolske 2016. godine, koje je koncipirano tako da se projekt realizira u fazama. U prvoj fazi izgradit će se vodene površine namijenjene plivanju, kupanju i relaksaciji te tobogani koje će moći koristiti odrasli i djeca.

Već će prva faza sadržavati veliki „dvorac“ koji će imati sedam tobogana, a kasnije će se na to dodati visoki mega tobogan s drugim sadržajima. U sklopu objekata na ulazu predviđene su svlačionice, toaleti i drugi obvezni sadržaji za upravljanje aquaparkom, ali veći dio prostora bit će namijenjen za ugostiteljske i zabavne sadržaje koji mogu funkcionirati tijekom cijele godine – klupski prostor u podrumu, restoran u prizemlju s terasom, velika dvorana na prvom katu koja će služiti za veći broj gostiju i razne svečanosti, dvorane za vježbanje, wellness, spa ili beauty sadržaj i slično.

Procijenjena vrijednost projekta je 6 milijuna eura. Ovako zamišljen projekt daje mogućnost uključivanja potencijalnih investitora u svakoj fazi projekta. Projekt Aquapark Zelina uvršten je i na popis kapitalnih projekata Agencije za investicije i konkurentnost, a više informacija o projektu može se saznati i na internetskim stranicama http://www.aquaparkzelina.hr. [PD]

Vatrogascima dodijeljeno novo navalno vozilo

Gradonačelnik Košćec predao je novo vozilo vrijedno 1,5 milijuna kuna na korištenje vatrogascima DVD-a Blaževdol. 

Vatrogasna zajednica Grada Svetog Ivana Zeline opremljenija je za novo navalno vatrogasno vozilo koje joj je isporučila tvrtka Ziegler d.o.o. iz Zagreba, a sredstva je osigurao Grad Sveti Ivan Zelina u suradnji s Zagrebačkom županijom i Vatrogasnom zajednicom Zagrebačke županije.

Primopredaji novog navalnog vozila održanoj u subotu, 20. siječnja 2018. godine u vatrogasnom domu DVD-a Blaževdol, uz brojne članove vatrogasnih društava prisustvovali su i uvaženi gosti: Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Svetog Ivana Zeline, Darko Bistrički, predsjednik Gradskog vijeća, Željko Pisk, predstavnik tvrtke Ziegler d.o.o, Dragutin Toplak, župnik župe Sv. Nikole biskupa iz Donje Zeline, Ivica Mačković, zapovjednik VZG-a Sv. Ivana Zeline, Željko Litvić, zamjenik zapovjednika te Alen Puhelek i Dalibor Bastalec, potpredsjednici VZG-a.

Prema riječima Zorana Fučkana, predsjednika VZG-a SV. I. Zeline, novo će vozilo zamijeniti već 37 godina staro vozilo koje društvo ima od 2006. godine. Vrijednost novog navalnog vozila je 1.500,000 kuna. Ukupno 90% sredstava osigurao je Grad Sveti Ivan Zelina, a Zagrebačka županija i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije sudjelovali su s ukupno 150.000 kuna, odnosno 10%, kojima je zahvalio na donacijama.

Gradonačelnik Košćec s veseljem je predao novo vozilo vatrogascima te istaknuo da će Grad nastojati ubrzati ciklus zamjene novih vozila, kako bi vatrogasna oprema bila pouzdana u trenutku kada je to potrebno za zaštitu imovine građana, tvrtki i javnih ustanova. Ujedno je zahvalio Zagrebačkoj županiji i Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije na financijskoj pomoći. Dotrajalo vozilo zamijenjeno je novim što je rezultat dogovora i u skladu s planom nabavke vozila. U sljedećem periodu cilj je opskrbiti dva dobrovoljna vatrogasna društva: DVD Paukovec i DVD Komin s manjim navalnim vozilima. Standardi su se promijenili, dotrajala vozila nisu imala potrebna vozna svojstva te nije bilo dovoljno prostora za potrebnu opremu. Operativcima su potrebna kvalitetna vozila s pogonom na sva četiri kotača te kvalitetna i funkcionalna oprema.

Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije i zamjenik predsjednika HVZ, primopredaju je nazvao praznikom za hrvatsko vatrogastvo te naglasio da će na području vatrogasne zajednice Zagrebačke županije podijeliti još 4 ovakva vozila, 8 Pick up vozila, a DVD-ima će se kupiti desetak vatrogasnih kombija koji će operativcima služiti za djelovanje, a i mladeži za uvježbavanje. Poželio je sreću vatrogascima, da kamion uopće ne koriste u svrhe gašenja požara, već za edukaciju i osposobljavanje.

Lijepim riječima pridružio se i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije koji je istaknuo da će Zagrebačka županija i dalje biti uz vatrogastvo i pomagati im. Naglasio je da su vatrogasci iz kontinentalnih područja prošle godine u priobalju pomogli u gašenju požara te da je tek tada bilo vidljivo koliko novih vozila nedostaje i kojom opremom vatrogastvo raspolaže. Novim vozilom život vatrogasaca neće biti toliko opasan. Posebno je zahvalio svim operativcima koji su bili na terenu i koji uvijek spašavaju ljudske živote, ali i imovinu. Ujedno je zahvalio gradonačelniku na značajnoj financijskoj potpori kako bi se vozilo nabavilo. Vatrogasce je nazvao ponosom Zagrebačke županije.

Željko Pisk, predstavnik tvrtke Ziegler d.o.o. predstavio je novo navalno vozilo te kazao da je riječ o najsuvremenijem vatrogasnom navalnom vozilu najsuvremenije tehnologije kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Vlč. Dragutin Toplak, župnik župe Sv. Nikole biskupa iz Donje Zeline blagoslovio je suvremeno navalno vatrogasno vozilo, koje su vatrogasci s oduševljenjem prihvatili i koje će im biti od velike pomoći. [PD]

U Zelini otvoren Caffe bar IGGI

U petak, 19. siječnja svečano je otvoren Caffe bar IGGI u vlasništvu Ivone Bajić. Lokal je smješten u novouređenom prostoru u gradskoj sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini.

Posjetitelji su uz bogat švedski stol imali priliku uživati u velikom izboru pića i dobrom društvu, a otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Za dobru atmosferu pobrinuli su se TS „Laka meta“ i velikodušni domaćini. U fotogaleriji vam donosimo dio vesele jučerašnje atmosfere. [KM; Foto: KM; IB]

U DV "Proljeće" jede se odgovorno

MI JEDEMO ODGOVORNO

Svjetska populacija neprestano raste i do 2050. godine će naš planet morati prehraniti tri puta više ljudi nego stoljeće prije. Gledajući iz tog kuta, hrana više nije samo osobna stvar. Proizvodnja, distribucija i potrošnja hrane imaju ogroman utjecaj ne samo na naše zdravlje, već i na prirodne resurse, klimatske promjene i promjene u ekosustavu.

U Dječjem vrtiću „Proljeće“ pedagoške godine 2017./2018. starije odgojno – obrazovne skupine provode projekt „Mi jedemo odgovorno“ kojim se razvija kritičko razmišljanje kod djece te podupiru njihove aktivnosti koje vode prema značajnim i odgovornim promjenama u odgojno obrazovnim institucijama i njihovom okruženju.

U našem vrtiću, projekt „Mi jedemo odgovorno“ provodimo tako da za djecu posebno planiramo aktivnosti prema dobi te razvojnim potrebama i mogućnostima djece. Nude se atraktivni poticaji koji kod djece pobuđuju zanimanje, potiču na aktivnost, a naposljetku dovode do novih dječjih spoznaja čime se ostvaruju ciljevi obrazovne dobrobiti. Prema interesima i intrinzičnoj motivaciji djece prednost dajemo životno – praktičnim i radnim aktivnostima kojima se kod djece potiče razvoj autonomije kroz sve životne situacije. Također, djeca više sudjeluju u istraživačko – spoznajnim aktivnostima kroz koje stječu vrijedna iskustva o uzročno – posljedičnim vezama te razvijaju operativno mišljenje. Sposobni su samostalno rješavati probleme te stječu pozitivne stavove prema prirodnoj i društvenoj okolini.

Kroz rad na projektu uveli smo neke promjene u našem vrtiću. U vrtićki jelovnik uvršteno je više sezonskog voća i povrća. Izbacili smo meso jedan dan u tjednu iz našeg jelovnika. U društveno – zabavne aktivnosti uvrstili smo „zdrave rođendane“ na kojima ne konzumiramo visokoprerađene proizvode te smo izbacili proizvode koji sadrže palmino ulje. Zadaća nas odgojitelja je osmisliti sadržajan i zanimljiv rođendan koji ne okuplja djecu oko stola radi jedenja slatkiša i grickalica. Ciljeve osobne dobrobiti djeca ostvaruju kroz samostalnost pri uzimanju obroka. Djeca samostalno donose odluke što im se sviđa od ponuđene hrane, žele li isprobavati nove okuse te koju količinu hrane žele konzumirati. Time se uvelike smanjila količina bačene hrane u našem vrtiću, a djeca preuzimaju odgovornost za svoje odluke i postupke.

I Vi možete u svojim domovima učiniti neke male korake na pravom putu prema odgovornoj prehrani (jedite domaću i sezonsku hranu, ne bacajte hranu, manje konzumirajte meso, uzimajte više svježe i neprerađene hrane, upoznajte proizvođače i dobavljače hrane, čuvajte i uzgajajte stare vrste...)

Male promjene u našem lokalnom okruženju mogu imati velik utjecaj na globalnoj razini. Što nas je više veći utjecaj imamo.

POKRENIMO SE DANAS DA NE ZAKASNIMO SUTRA.

[Piše: Jelena Matijašević, odgojitelj predškolske djece; Foto: DV "Proljeće"]

Pripreme za državnu maturu

Savjet mladih grada Svetog Ivana Zeline i ove godine u suradnji s Udrugom mladih Zeline organizira Pripreme za maturu. Pripreme počinju u subotu 20. siječnja 2018. godine, a prijaviti se možete do 19. siječnja na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pripreme se održavaju već petu godinu zaredom iz matematike, fizike, hrvatskog i engleskog jezika. Participacija po predmetu je 250 kuna, a za tri plaćena predmeta četvrti besplatan. Svi zainteresirani maturanti sve dodatne informacije dobit će nakon prijave. [PD]

Novi broj magazina Prigorje.hr u prodaji

Eto nas u najradosnijem dobu godine; u vremenu došašća, iščekivanja, nade, budnosti, čežnje i božićnom vremenu. Vezano uz blagdane ali i društveni život u Gradu, imamo niz događanja koja su se zbila do izlaska ovog broja ili će se zbiti, a zaslužila su našu pažnju i potrajat će do ispraćaja stare godine (iako božićno vrijeme traje do prve nedjelje iza Sveta tri kralja) Započelo je predstavljanjem triju knjiga, doživljajem opere i paljenjem prve adventske svijeće na središnjem gradskom trgu. Sveti je Nikola pohodio naše male sugrađane u vrtićima Proljeće (u Zelini i Nespešu) i Tintilinić. Udruga Srce obilježila je Međunarodni dan osoba s posebnim potrebama, a Muzej Sveti Ivan Zelina uz suradnju s Etnografskim muzejom iz Zagreba, darovao nam je izložbu „O životinjama i ljudima.“ U vrijeme prijeloma ovog broja Gradski odbor Crvenog križa imat će u Kralušu koncert zahvalnosti, učenici OŠ Dragutina Domjanića spremaju blagdansku priredbu „Bijela bajka“, a članovi Moto i off road kluba Sveti Ivan Zelina tradicionalno će dopratiti Djeda Mraza na motoru i podijeliti zajedno s djedicom darove zelinskim limaćima.

Kako saznajemo iz stožera Djeda Mraza, za tu je prigodu pripremljeno 600 darova pa je gužva pri dijeljenju sasvim nepotrebna. U vrijeme u kojem će se čitatelji, u predahu od inih oblika blagdanskih događanja, odmarati listajući novi broj Prigorje.hr magazina., HPD nam daruje već tradicionalni koncert „Zdrav Kralj mladi.“ I tako malo pomalo stigosmo i do zadnjeg dana u godini. Vrijeme je za pjenušac (iako zapravo ne postoji „ne vrijeme“ za taj istinski božji darak) i to, molim, jedan od tri zelinska – jamačno nećete požaliti! U podne je na Trgu dječji doček Nove godine, a navečer za sve one koji se osjećaju mladima. Kako nam stiže nova godina – vjerujem, bolja od ove koju ispraćamo, porazgovarali smo s gradonačelnikom o gradskim projektima. Naravno, ima toga još podosta. Tako je ovo i vrijeme godišnjih skupština. Gljivari su održali izbornu, a hokejaši svojom redovnom obilježili opet jednu uspješnu godinu.

I na kraju, dragi naši čitatelji! Želim vam u ime magazina, njegovih suradnika i svoje osobno, blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu novu godinu! Čitamo se opet u siječnju iduće!

Vaš Radovan Brlečić, glavni urednik

Božićni dar za umirovljenike

Grad Sveti Ivan Zelina osigurao je božićni dar za umirovljenike u iznosu od 100,00 kuna, a podijelit će ih svim umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 3.000,00 kuna mjesečno.

Božićni dar može se podići uz predočenje osobne iskaznice ili odreska od mirovine u Gradskoj vijećnici u vremenu od 9 do 15 sati, sljedećih dana:

• 18. prosinca 2017. (ponedjeljak)
• 19. prosinca 2017. (utorak)
• 20. prosinca 2017. (srijeda)
• 21. prosinca 2017. (četvrtak)

Ako nekome ne odgovaraju navedeni termini podizanja božićnog dara, oni se mogu podići do 29. prosinca 2017. godine, na blagajni Grada Svetog Ivana Zeline, I. kat, soba 37.

Uz to, umirovljenici koji su bolesni, nemoćni ili nekim drugim opravdanim razlogom spriječeni osobno podići božićni dar, trebaju se javiti kako bi Grad za njih osigurao dostavu. Javiti se možete na broj telefona 2019-218.

Iz Grada mole za strpljenje kod takvih slučajeva, jer možda sve te zahtjeve neće moći riješiti odmah u vrijeme blagdana, odnosno u gore navedenom terminu.  [PD]