prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Građani oduševljeni dvoranom Kraluš

Građani oduševljeni dvoranom Kraluš

I mi smo prisustvovali najvažnijem događaju u gradu“ objavila je jedna mlada i oduševljena sugrađanka na svojem Facebook profilu, a netko je nato zapitao „Kaj Zelina ima kino?“ Pitanje koje samo na prvi pogled govori o neinformiranosti, zapravo je potvrda koliko je bilo potrebno obnoviti kino projekcije ugašene 2006. godine.

Prvi dašak života dali smo kinu prije dvije godine, kada smo u suradnji s grupom entuzijasta pokrenuli reviju hrvatskih kratkih filmova te nastavili s kino projekcijama na posuđenom projektoru. Naš inicijalni plan današnjim je danom ispunjen i jako sam ponosan što smo zelinčanima omogućili dvoranu kakve se ne bi posramili niti najveći gradovi u Hrvatskoj“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec prilikom otvorenja kina i naglasio kako je spomenuta dvorana „Kraluš“ već sedamdeset godina srce kulturnog života u Svetom Ivanu Zelini. Nastala je 1946. godine u sklopu tadašnjeg „Doma kulture“, a kino projekcije održavane su uz veće ili manje prekide sve do 2006. godine, kada kino Zelina prekida s radom. Inače prve kino predstave igrane su u Zelini 1927. u gostionici kod Janše, a 1928. podmladak Crvenog križa dobio od Higijenskog zavoda iz Zagreba na posudbu kinoprojektor pa su i oni održavali kino predstave. Cijena kino ulaznica bila je 1 dinar.  

Gosti koji su se u petak okupili na svečanom otvorenju nisu krili oduševljenje, a evo i nekih njihovih izjava:

Dragica Bistrički: „Vodim u nedjelju prijateljicu iz Zagreba na predstavu da vidi dvoranu. Radila je u Zelini kada se dvorana radila 1974. godine. Imat će što za vidjeti.“  

Martina Biljan: „Ovo je odlično. To je trebalo Zelini.“

Bračni par iz Vrbovca: „Zelinčani mogu biti ponosni. Mnogi vam mogu samo zavidjeti na ovome.“

Među gostima je bio i Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica s kojom se Sveti Ivan Zelina nalazi u zajedničkom LAG-u Zeleni bregi. Ni on nije krio oduševljenje: „Svaka vam čast. Već vidim i prostor za suradnju: mi vama autobuse gledatelja, vi nama proštenjare“.

Atmosferu s otvorenja dvorane pogledajte i u našoj fotogaleriji. [RB; Foto: Kristijan Gradečki]

na vrh članka