{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
09. Listopad 2016. 12:53

Građani oduševljeni dvoranom Kraluš

I mi smo prisustvovali najvažnijem događaju u gradu“ objavila je jedna mlada i oduševljena sugrađanka na svojem Facebook profilu, a netko je nato zapitao „Kaj Zelina ima kino?“ Pitanje koje samo na prvi pogled govori o neinformiranosti, zapravo je potvrda koliko je bilo potrebno obnoviti kino projekcije ugašene 2006. godine.

Prvi dašak života dali smo kinu prije dvije godine, kada smo u suradnji s grupom entuzijasta pokrenuli reviju hrvatskih kratkih filmova te nastavili s kino projekcijama na posuđenom projektoru. Naš inicijalni plan današnjim je danom ispunjen i jako sam ponosan što smo zelinčanima omogućili dvoranu kakve se ne bi posramili niti najveći gradovi u Hrvatskoj“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec prilikom otvorenja kina i naglasio kako je spomenuta dvorana „Kraluš“ već sedamdeset godina srce kulturnog života u Svetom Ivanu Zelini. Nastala je 1946. godine u sklopu tadašnjeg „Doma kulture“, a kino projekcije održavane su uz veće ili manje prekide sve do 2006. godine, kada kino Zelina prekida s radom. Inače prve kino predstave igrane su u Zelini 1927. u gostionici kod Janše, a 1928. podmladak Crvenog križa dobio od Higijenskog zavoda iz Zagreba na posudbu kinoprojektor pa su i oni održavali kino predstave. Cijena kino ulaznica bila je 1 dinar.  

Gosti koji su se u petak okupili na svečanom otvorenju nisu krili oduševljenje, a evo i nekih njihovih izjava:

Dragica Bistrički: „Vodim u nedjelju prijateljicu iz Zagreba na predstavu da vidi dvoranu. Radila je u Zelini kada se dvorana radila 1974. godine. Imat će što za vidjeti.“  

Martina Biljan: „Ovo je odlično. To je trebalo Zelini.“

Bračni par iz Vrbovca: „Zelinčani mogu biti ponosni. Mnogi vam mogu samo zavidjeti na ovome.“

Među gostima je bio i Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica s kojom se Sveti Ivan Zelina nalazi u zajedničkom LAG-u Zeleni bregi. Ni on nije krio oduševljenje: „Svaka vam čast. Već vidim i prostor za suradnju: mi vama autobuse gledatelja, vi nama proštenjare“.

Atmosferu s otvorenja dvorane pogledajte i u našoj fotogaleriji. [RB; Foto: Kristijan Gradečki]

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori