×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 582
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Učenici drugih razreda u Donjoj Zelini učili o prometnoj kulturi

Učenici drugih razreda u Donjoj Zelini učili o prometnoj kulturi

U OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini učenici drugih razreda su ove srijede sudjelovali u Programu prometne kulture za najmlađe koji je proveden uz pomoć Zagrebačke županije i Grada Sv. Ivana Zeline. Ovaj se program provodi u većini osnovnih škola u Hrvatskoj, a u Donjoj Zelini četvrtu godinu zaredom.

Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Agencije za odgoj i obrazovanje, a u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu i u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska te partnerima: Ministarstvom unutarnjih poslova – Službom za prevenciju Ravnateljstva policije, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskim Crvenim križem.

Program čine dva djela: multimedijsko interaktivno predavanje u kojem djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti u prometu, pravilno ponašanje, te važnost prometne signalizacije u svrhu veće sigurnosti.

U drugom, praktičnom dijelu, djeca samostalno upravljaju vozilima za obuku, na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije kako bi i iz perspektive vozača dobila saznanja o ponašanju u prometu. Svrha ovog programa je da djeca kroz zabavu uče predvidjeti opasnost i odgovorno se ponašati u prometu. Učesnici u programu po prvi su se puta susreli s mogućnošću da iz perspektive vozača nauče o opasnostima u cestovnom prometu na koje nailaze kao pješaci. Na taj način počinju bolje prepoznavati svrhu horizontalne i vertikalne signalizacije što ih čini sigurnijim u stvarnoj situaciji.

Ovakav vid obuke ne podrazumijeva da od polaznika napravi dobre vozače,već pažljivije i sigurnije pješake i bicikliste. Temeljni cilj ovog programa je prevencija i smanjenje broja dječjih žrtava cestovnog prometa. Program je afirmiran od strane pedagoške i prometne struke, a podržale su ga i uprave škola uvođenjem istog u školski kurikulum, te roditelji/skrbnici djece koji daju svoje pisane suglasnosti za sudjelovanje djeteta u programu.

U programu su uz Jumicar ekipu sudjelovali: Podmladak GDCK Sv. Ivan Zelina s kratkom i poučnom radionicom prve pomoći za najmlađe. Prometna policija iz PP Grada, čiji su policajci osiguravali aktivnosti na prometnom poligonu, ali i učesnicima omogućili razgledavanje policijskog vozila te ekipa DVD-a Blaževdol koja je drugašićima demonstrirala čime se sve vatrogasci bave. 

Tijekom provedbe programa prometni poligon u krugu Donjozelinske škole obišli su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Vjeran Štublin. [DK; Foto: RB]

na vrh članka