{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
14. Ožujak 2014. 23:00

INTERVJU: Jozo Radoš, kandidat HNS-a na izborima za Europski parlament

Jozo Radoš, saborski zastupnik i kandidat HNS-a na izborima za Europski parlament, u subotu je posjetio Sveti Ivan Zelinu. Cilj dolaska bilo je predstavljanje programa za navedene izbore, na kojima je Radoš treći na zajedničkoj izbornoj listi SDP-HNS-IDS-HSU-SDSS. Dobrodošlicu u Sveti Ivan Zelinu poželio mu je gradonačelnik Hrvoje Košćec, a u društvu s Radošem bili su i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, Dubravko Ponoš, predsjednik podružnice HNS-a Svetog Ivana Zeline  te zamjenici gradonačelnika Franjo Sakmardi i Vesna Bičak-Dananić, kao i Stjepan Zorman, predsjednik GO SDP-a Sveti Ivan Zelina, koji su svojim dolaskom pružili podršku zajedničkoj izbornoj listi. Za Prigorje.hr portal bila je ovo prilika da s gospodinom Radošom porazgovaramo na temu skorašnjih izbora za Europski parlament.  

Zašto su važni izbori za EU parlament, odnosno zašto bi građani Svetog Ivana Zeline trebali uopće izaći na ove izbore?
Europska unija i Europski parlament imaju važnu i veliku ulogu u našem zakonodavstvu. Činjenica je da se sve što se događa u Europskom parlamentu tiče građana Hrvatske budući da se tamo donosi više od 50 posto zakonskih akata i zato je važno da građani znaju što se tamo događa, tko ih zastupa i što taj netko radi. Znači, 50 posto zakona koji se tamo donose tiče se naših života ovdje i to je zasigurno važan motiv izlaska na izbore. Ukoliko izaberemo bolje zastupnike oni će kvalitetnije zastupati naše interese. Istina je da je na prošlim europskim izborima odaziv u Hrvatskoj bio dosta slab, ali je na političarima odgovornost da našim građanima pokušaju približiti Europsku uniju i zainteresirati ih za to što se tamo događa.

Koliko su bitni glasovi hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu? Možete li to pojasniti na primjeru Izvješća o jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji?
Jedanaest hrvatskih glasova može biti i presudno za donošenje nekih odluka. Slučaj koji spominjete upravo to potvrđuje. Pri tome, treba znati koje su odluke od našeg osobitog interesa, nastojati pridobiti političke skupine kako bi glasovali onako kako nama odgovara i postići jedinstveno glasovanje svih hrvatskih zastupnika kada se radi o tim, za nas, osobito važnim odlukama. To naravno pretpostavlja potpunu usklađenost sa djelovanjem Vlade RH u Vijeću EU.

Je li liberalima problem što ćete biti izabrani na zajedničkoj listi sa socijalistima, kao što je Pučanima problem Ruža Tomašić?
Problem pučana i Ruže Tomašić je u tome što ona negira temeljna načela djelovanja te političke skupine. U odnosima između liberala i socijaldemokrata toga problema nema. Razlike u specifičnim dijelovima programa su normalne i nisu prepreka suradnji, pregovorima i donošenju zajedničkih odluka. Uvažavajući temeljna zajednička načela liberali ostvaruju suradnju i sa pučanima. ALDE skupina ima najveći pregovarački potencijal i sudjeluje u donošenju najvećeg broja odluka Europskog parlamenta. Zato je važno da Hrvatska ima svoje predstavnike u toj političkoj skupini europskih liberala i demokrata. Sve ovo potvrđuje i činjenica da nema prigovora zajedničkom izlasku na europske izbore HNS-a i SDP-a ni sa strane europskih liberala ni sa strane europskih socijalista.

Kojoj parlamentarnoj skupini Vi pripadate?
To je već spomenuta Alijansa europskih liberala i demokrata – ALDE. To je treća po snazi skupina Europskog parlamenta čija su temeljna programska načela potpuno u skladu s načelima HNS – a. HNS je i član odgovarajuće europske liberalne i demokratske stranke istoga imena. Važno je ponoviti kapacitet te političke skupine za suradnju i plodne pregovore sa ostalim političkim skupinama koje uz spomenute pučane i socijaldemokrate najčešće čine i zastupnici zelenih u Europskom parlamentu.

Što će sve biti u fokusu vašeg političkog djelovanja u EU parlamentu?
Trenutno Republika Hrvatska nema svog predstavnika u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku. Taj se odbor bavi poslovanjem malih i srednjih poduzeća, istraživanjem radi povećanja konkurentnosti europskog gospodarstva, a vrlo visoke nadležnosti ima u pogledu zajedničkog tržišta energije i modernih telekomunikacija. Program ALDE grupe i HNS –a sadrži olakšanje malih i srednjih poduzeća, lakšu dostupnost financijskih sredstava za njihovo poslovanje, poticanju mladih poduzetnika na osnivanje poduzeća koja počivaju na istraživanju i razvoju, slobodnom tržištu električne energije koje će omogućiti lakšu dostupnost i jeftiniju energiju za građane Republike Hrvatske, lakšem pristupu brzom internetu, zaštiti internetske komunikacije, elektroničkom poslovanju itd. Drugi važan segment moga djelovanja biti će aktivno sudjelovanje u procesu priključenja zemalja naše regije Europskoj uniji sa ciljem postizanja urednog i naprednog susjedstva i osiguranja interesa RH u tom procesu.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Vidimo da ste član planinarskog društva iz Sesveta pa smo zaključili da dobro poznajete Prigorje?
Član sam Boćarskog kluba Sesvete, Hrvatskog planinarskog društva ‘Lipa’ iz Sesveta i Hrvatskog politološkog društva. Na istočnim padinama Medvednice intenzivno se krećem zadnjih 10 – ak godina i poznajem gotovo sve staze na potezu od Hunjike preko Gorščice, Lipe, Grohota do Kladeščice. Bojim se da do izbora za Europski parlament neću tako često moći biti na tim našim prigorskim stazama. [MD]

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori