prigorjehr-regionalni-portal
Menu

U DV "Proljeće" jede se odgovorno

U DV "Proljeće" jede se odgovorno

MI JEDEMO ODGOVORNO

Svjetska populacija neprestano raste i do 2050. godine će naš planet morati prehraniti tri puta više ljudi nego stoljeće prije. Gledajući iz tog kuta, hrana više nije samo osobna stvar. Proizvodnja, distribucija i potrošnja hrane imaju ogroman utjecaj ne samo na naše zdravlje, već i na prirodne resurse, klimatske promjene i promjene u ekosustavu.

U Dječjem vrtiću „Proljeće“ pedagoške godine 2017./2018. starije odgojno – obrazovne skupine provode projekt „Mi jedemo odgovorno“ kojim se razvija kritičko razmišljanje kod djece te podupiru njihove aktivnosti koje vode prema značajnim i odgovornim promjenama u odgojno obrazovnim institucijama i njihovom okruženju.

U našem vrtiću, projekt „Mi jedemo odgovorno“ provodimo tako da za djecu posebno planiramo aktivnosti prema dobi te razvojnim potrebama i mogućnostima djece. Nude se atraktivni poticaji koji kod djece pobuđuju zanimanje, potiču na aktivnost, a naposljetku dovode do novih dječjih spoznaja čime se ostvaruju ciljevi obrazovne dobrobiti. Prema interesima i intrinzičnoj motivaciji djece prednost dajemo životno – praktičnim i radnim aktivnostima kojima se kod djece potiče razvoj autonomije kroz sve životne situacije. Također, djeca više sudjeluju u istraživačko – spoznajnim aktivnostima kroz koje stječu vrijedna iskustva o uzročno – posljedičnim vezama te razvijaju operativno mišljenje. Sposobni su samostalno rješavati probleme te stječu pozitivne stavove prema prirodnoj i društvenoj okolini.

Kroz rad na projektu uveli smo neke promjene u našem vrtiću. U vrtićki jelovnik uvršteno je više sezonskog voća i povrća. Izbacili smo meso jedan dan u tjednu iz našeg jelovnika. U društveno – zabavne aktivnosti uvrstili smo „zdrave rođendane“ na kojima ne konzumiramo visokoprerađene proizvode te smo izbacili proizvode koji sadrže palmino ulje. Zadaća nas odgojitelja je osmisliti sadržajan i zanimljiv rođendan koji ne okuplja djecu oko stola radi jedenja slatkiša i grickalica. Ciljeve osobne dobrobiti djeca ostvaruju kroz samostalnost pri uzimanju obroka. Djeca samostalno donose odluke što im se sviđa od ponuđene hrane, žele li isprobavati nove okuse te koju količinu hrane žele konzumirati. Time se uvelike smanjila količina bačene hrane u našem vrtiću, a djeca preuzimaju odgovornost za svoje odluke i postupke.

I Vi možete u svojim domovima učiniti neke male korake na pravom putu prema odgovornoj prehrani (jedite domaću i sezonsku hranu, ne bacajte hranu, manje konzumirajte meso, uzimajte više svježe i neprerađene hrane, upoznajte proizvođače i dobavljače hrane, čuvajte i uzgajajte stare vrste...)

Male promjene u našem lokalnom okruženju mogu imati velik utjecaj na globalnoj razini. Što nas je više veći utjecaj imamo.

POKRENIMO SE DANAS DA NE ZAKASNIMO SUTRA.

[Piše: Jelena Matijašević, odgojitelj predškolske djece; Foto: DV "Proljeće"]

na vrh članka