{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
21. Ožujak 2014. 23:00

Eko Zelina obilježila Dan šuma i Dan voda

Udruga Eko Zelina obilježila je dva važna ekološka datuma - Svjetski dan šuma koji se slavi 21. ožujka i Svjetski dan voda koji se obilježava 22. ožujka. U projektu su, osim članova udruge, sudjelovali učenici i profesori Srednje škole Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline i Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog iz Donje Zeline, djelatnici Zelinskih komunalija, Hrvatskih šuma, Uprave šuma iz Zagreba i dugoselske šumarije.

Na edukativnom izletu, šetnji do šume uz potok Mala Reka pokraj županijske ceste Biškupec Zelinski – Psarjevo Gornje, okupljeni su imali priliku upoznati se s vrstama i značajem šuma, o čemu je govorila tajnica udruge Eko Zelina, dipl.ing šumarstva Jelena Kranjec. Uz to su detektirali stanje šumske flore, a u glavnom objektu vodovoda razgovarali o resursu, zaštiti voda te tehničkim aspektima vode. S tim ih je upoznao Ivica Kudelić iz Zelinskih komunalija, koje brinu za opskrbu pitkom vodom, skupljanje, pročišćavanje i distribuciju vode, te za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

Prošlo je više od sto godina otkako su Zelinčani dobili vodovod, pa je ovom prilikom spomenut i za to zaslužan vizionar Josip Bocak, koji je uspio nagovoriti zelinsko poglavarstvo i tadašnju zemaljsku vladu u Zagrebu da financiraju gradnju vodovoda u Svetom Ivanu Zelini. Naime, već tada je postojala velika potreba za pitkom vodom, jer je trebalo opskrbiti dvije tisuće stanovnika i napojiti preko tisuću grla stoke. Danas je javnom vodoopskrbom pokriveno preko dvjesto kilometara vodovodne mreže, odnosno 90 posto područja grada.

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom “Voda i energija” kako bi se pokazali pozitivni aspekti te veze, te način na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju 1992. predložen je međunarodni dan proslave slatkih voda, a Opća skupština UN-a odgovorila je određivanjem 22. ožujka 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine taj Dan naglašava određeni aspekt slatkih voda, a ove godine se ističe kako su voda i energija usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Sve veća potražnja za ograničenim zalihama vode stavlja sve veći pritisak na proizvođače energije s intenzivnim korištenjem vode da pronađu alternativne pristupe, osobito na područjima gdje se energija nadmeće s ostalim velikim potrošačima vode i gdje se korištenja vode mogu ograničiti na održavanje zdravih ekosustava.

Udruge i pojedinci koriste Svjetski dan šuma i voda kako bi ukazali na njihovu važnost, ali i njihovu ugroženost. Šumske površine u svijetu su se, prema podacima Ujedinjenih naroda, u posljednjih petnaest godina smanjile za više od trostruke površine Njemačke. Šume su danas prvenstveno ugrožene pretjeranom sječom, požarima, onečišćenjem zraka, tla i voda, od mnogobrojnih kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica te lošeg gospodarenja. U tom smislu njezina zaštita zahtjeva brojne preventivne mjere i pomoć čovjeka, jer šume imaju veliku ekološku važnost. Naime, one sudjeluju u pročišćavanju podzemnih i šumskih voda, u nizinskim područjima štite od poplava, štite tla od erozije, klizanja, sprječavaju promjenu mikroklime, a da ne spominjemo stvaranje kisika te pročišćavanje atmosfere i cjelokupno unapređenje čovjekove okoline. [NK]

 

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori