prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Upisi u Srednju školu Dragutina Stražimira

Upisi u Srednju školu Dragutina Stražimira

Vremenski tijek upisa u prvi razred u školskoj godini 2018./2019.

U ljetnom se roku učenici prijavljuju u periodu od 26. lipnja do 10. srpnja 2018. Zadnjeg dana prijava ujedno počinje teći rok za ispis prijavnica, koje su učenici dužni dostaviti razrednicima u svoje osnovne škole zaključno s 12. srpnja 2018.

Konačne će ljestvice biti objavljene 13. srpnja 2018. Istog će dana učenici moći početi ispisivati upisnice, koje su dužni donijeti u našu školu u periodu od 16. srpnja do 19. srpnja 2018., u vremenu od 8.00 do 13.00 sati. Upisnice potpisuju roditelji/staratelji, a prilikom upisa učenici će dati i konačnu potvrdu odabira stranog jezika i obveznog izbornog predmeta. Gimnazijalci će potpisom potvrditi odabir prvog odnosno drugog stranog jezika, a učenici koji odaberu ostale smjerove odabrat će samo jedan strani jezik, engleski ili njemački. Obvezni se izborni predmet bira između katoličkog vjeronauka i etike, a izmjenu odabranog izbornog predmeta moguće je zatražiti pisanim zahtjevom koji se u tajništvo škole predaje najkasnije do 15. kolovoza 2018.

Pored upisnice, koja je obvezan dokument za sve smjerove, učenici koji se upisuju u programe agrotehničar i tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom obvezni su dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za odabrani program. Ukoliko kandidat u trenutku upisa nije u mogućnosti dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, može dostaviti zdravstvenu potvrdu koju je izdao obiteljski ili školski liječnik, a krajnji je rok za dostavu svjedodžbe medicine rada kraj prvog polugodišta prvog razreda. Preporučamo da se taj pregled obavi što ranije, kako se učenik ne bi doveo u situaciju da mu se naknadno utvrde kontraindikacije koje bi mu onemogućile pohađanje već upisanog programa.

Učenici koji odaberu trogodišnje programe također donose upisnice i zdravstvenu potvrdu odnosno svjedodžbu medicine rada prema istim uvjetima kao i učenici četverogodišnjih tehničkih usmjerenja, a pored toga, pri upisu ili najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda moraju dostaviti ugovor o naukovanju (praktičnoj nastavi). Kako je već rečeno, preporučamo da se liječnički pregled obavi što ranije, a budući da učenici na praktičnu nastavu kreću početkom listopada, poželjno je do tada sklopiti i ugovor o naukovanju, jer u suprotnom učenik ne može izvršavati svoje obveze. Praktična se nastava obavlja isključivo kod licenciranih obrtnika/majstora, a u nalaženju odgovarajuće prakse učenicima mogu pomoći i nastavnici – voditelji praktične nastave.

Učenici koji ostvaruju pravo na dodatne bodove po bilo kojoj osnovi (npr. po socijalnom kriteriju, ako žive sa samohranim roditeljem i sl.) dužni su donijeti dokumentaciju iz koje je razvidno da to pravo zaista ostvaruju, a osobito je važno da učenici koji imaju pravo na izravan upis odnosno primjereni oblik školovanja donesu valjanu liječničku dokumentaciju kojom će to potkrijepiti.

Jesenski rok upisa traje od 21. kolovoza do 27. kolovoza 2018., objava rezultata bit će 30. kolovoza 2018., a o terminima zaprimanja upisnica bit ćete naknadno obaviješteni.

Još jednom podsjećamo roditelje i učenike da će odlukom gradonačelnika Hrvoja Košćeca svi učenici koji najesen krenu u prvi razred zelinske srednje škole dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice, na čemu i ovom prilikom zahvaljujemo, ističu iz škole. [PD; Foto: SŠDS]

na vrh članka