{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
21. Ožujak 2014. 23:00

Obilježen Dan narcisa

Građani Svetog Ivana Zeline kupili su šest tisuća narcisa u humanitarnoj prodaji koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa i na taj način pomogli programu prevencije ove bolesti. Akciju su podržali gradonačelnik Hrvoje Košćec, zamjenica gradonačelnika Vesna Bičak-Dananić, predsjednica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Štefica Kamenarić-Filipović, predsjednica Udruge Srce Zelina Đurđa Penava, ravnateljica srednje škole Dragutina Stražimira Marica Roguljić, ravnateljica Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog Branka Dananić, ravnateljica osnovne škole Dragutina Domjanića Gordana Čosić te veliki broj građana koji se odazvao ovoj akciji. Sav prihod bit će uplaćen na račun udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Ova humanitarna akcija bila je i dobra prilika da detaljnije popričamo o aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa u Svetom Ivanu Zelini. Razgovarali smo predsjednicom Mirjanom Hranjec Banovec i ravnateljicom Brankom Puhelek.

Kako ste zadovoljni ovom humanitarnom akcijom?
MIRJANA HRANJEC BANOVEC – Prije svega želimo pohvaliti naše volontere koji su nam pomogli u organizaciji i koji se uvijek s radošću odazovu na naše pozive. Izrazito smo zadovoljni odazivom građana. Svake se godine broj prodanih narcisa povećava, što znači da građani Svetog Ivana Zeline postaju sve više senzibilizirani za ovu akaciju. Evo, danas smo u relativno kratkom vremenu prodali šest tisuća narcisa. Dijelili smo i edukativne materijale i razgovarali s velikim brojem građana o značaju prevencije.

Što s onima koji danas nisu mogli doći na ovu akciju?
BRANKA PUHELEK – Gradsko društvo Crvenog križa provodi program prevencije raka dojke u suradnji s udrugom Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije i svaki mjesec organiziramo besplatna mamografska snimanja za žene s područja Svetog Ivana Zeline i Bedenice. Imamo dva potprograma, provodimo nacionalni program Mama koji se odnosi na žene između 50 i 69 godina te županijski program za žene u dobi između 40 i 50 godina. Sljedeća akcija biti će ponovno u travnju.

Ovo nije prva akcija koju je GDCK Sv. Ivana Zeline organiziralo ove godine?
BRANKA PUHELEK – Gradsko društvo Crvenog križa organizirao je već niz akcija ove godine. U siječnju su ekipe naših volontera sudjelovale na Europskom hokejskom prvenstvu, nakon toga su ekipe pomlatka i mladeži učile o povijesti Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu i vještinama praktične prve pomoći, a 15. ožujka smo organizirali gradsko natjecanje ekipa pomlatka i mladeži. Na natjecanju su pobijedile ekipe pomlatka OŠ Dragutina Domjanića i ekipa mladeži Srednje škole Dragutina Stražimira, koja se predstavila s čak tri ekipe. Pobjednici idu 5. travnja u Zaprešić na međužupanijsko natjecanje. Treba zatim naglasiti i akciju darivanja krvi koju smo organizirali u veljači i koja je polučila izvrstan uspjeh. Uz maksimalan odaziv na akciju, treba istaknuti i kako se odazvalo 37 novih, mladih darivatelja krvi.

Kakvi su planovi za naredno razdoblje?
MIRJANA HRANJEC BANOVEC – Novost je da planiramo pokrenuti zdravstveno savjetovalište s ciljem da pri Crvenom križu promoviramo zdrave načine života kroz predavanja i savjete zdravstvenih djelatnika. Poseban fokus ćemo staviti na određene skupine poput dijabetičara, hipertoničara, pretilih i dr. kojima ćemo besplatno pružati stručne savjete.

Kakva je danas uloga Crvenog križa u društvu?
MIRJANA HRANJEC BANOVEC – Djelovanje Crvenog križa očituje se kroz sudjelovanje u različitim programima i projektima, podižemo svijest građana o zdravlju, a važna je naša uloga i u segmentu pružanja prve pomoći. Do nedavno su predavanja prve pomoći bila jedna od naših glavnih djelatnosti, prije nego što su ih preuzele privatne poliklinike. Nastojimo da se to ponovno vrati u našu domenu, jer, na primjer, mladima nedostaje edukacija oko pružanja prve pomoći. U Europskoj uniji su to ocijenili izuzetno bitnim, stoga i mi želimo da se u Republici Hrvatskoj, a time i u gradu Svetom Ivanu Zelini podigne svijest o pružanju prve pomoći. Uključeni smo u akacije dobrovoljnog darivanja krvi, u natjecanja, evo spomenuli smo da pokrećemo i zdravstveno-edukativni projekt o kroz savjetovalište…

BRANKA PUHELEK – Naravno, tu su i naše tradicionalne djelatnosti, poput skladišta tekstila kroz koje podjelom odjeće brinemo o našim socijalno ugroženim skupinama. U suradnji s gradom Svetim Ivanom Zelinom i Općinom Bedenicom imamo i dva godišnja programa u kojima za vrijeme Uskrsa i Božića paketima osnovnih živežnih namirnica darujemo socijalno ugrožene obitelji. Također, imamo posudionicu invalidskih pomagala, koja je na raspolaganju svima koji imaju potrebu na određeni rok posuditi pomagala poput bolničkog kreveta, kolica i sl. Nema potrebe da se to kupuje kad se može nabaviti u Gradskom društvu Crvenog križa.

Crveni križ je globalno prepoznat po svojoj uključenosti kroz humanitarnu pomoć u ratnim stanjima i prirodnim katastrofama. U Hrvatskoj smo nedavno imali ozbiljne poplave. Kako gradsko društvo može pomoći u situacijama poput poplava ili potresa?
BRANKA PUHELEK – Upravo smo u pripremi inicijative o pokretanju interventnih timova za ovakve situacije. Predstavit ćemo ovaj program gradu Sveti Ivan Zelina i zatražiti pomoć, jer nam je cilj da u suradnji s lokalnom zajednicom oformimo tim koji bi mogao djelovati u kriznim situacijama. Već postoji Županijski interventni tim, uz to naravno imamo i Državnu upravu za spašavanje, ali važno je i da Crveni križ na lokalnoj razini bude spreman i preuzme svoju ulogu u ovakvim neželjenim situacijama.

I za kraj, na koji način građani mogu dobiti detaljnije informacije o Gradskom društvu Crvenog križa ili se uključiti u neke od aktivnosti koje provodite?
Mi imamo službeno 1900 članova, jer je svaki darivatelj krvi pribrojen našem članstvu. Od toga je pedesetak aktivnih volontera i stotinjak mladeži. Drago nam je ako nam se obratite, bilo da se želite uključiti kao volonter ili vam možemo na neki način pomoći, pa makar i savjetom, Za sve dodatne informacije možete nas posjetiti na adresu Vatrogasna 3, od 7 do 15 sati, nazvati nas na broj telefona 01 2060415, ili 099 2060415 ili nam se javiti putem Facebook stranice. [MD]

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori