prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Dani otvorenih vrata Udruge Srce

Dani otvorenih vrata Udruge Srce

Udruga Srce je i ove godine u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga otvorila svoja vrata za brojne zainteresirane građane u cilju prezentacije svojih aktivnosti i programa.

Dani otvorenih vrata su manifestacija koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a koja se ove godine organizirala po sedmi put u razdoblju od 24. do 26. svibnja. Udruge širom Hrvatske organizirale su brojne aktivnosti, predavanja, te na različite načine predstavljale svoje aktivnosti i programe te mogućnost uključivanja građana u volonterske programe.

"Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ureda za udruge Vlade RH na temelju angažmana na Danima otvorenih vrata, popraćenosti događaja u lokalnim medijima te dostavljenim popratnim materijalima, i ove godine nagradilo je našu Udrugu. Udruga Srce je u sklopu ove manifestacije već četiri puta nagrađivana" - ističu s ponosom iz Udruge.

U četvrtak, 24. svibnja prostoru Udruge Srce održala se Javna tribina  o važnosti socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom i ostalih marginaliziranih skupina pod vodstvom konzultantice za javni i neprofitni sektor Nataše Škrbić.  U ovu aktivnost uključeni su bili članovi Udruge umirovljenika Sveti Ivan Zelina i Bedenica, korisnici doma za psihičke bolesne osobe „Skupnjak“,  članovi Udruge Srce, predstavnici Grada Sv. Ivana Zeline, Centar za socijalnu skrb, volonteri i zaposlenici Udruge Srce, predstavnici Centra za rehabilitaciju Stančić  kao i ostali posjetitelji. Oko 60ak sudionika imali su priliku dati svoja mišljenja i informacije vezane uz uključivanje osoba s invaliditetom i ostalih marginaliziranih skupina u društvo. Cilj je bio da se kroz primjer dobre prakse socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom, model socijalnog uključivanja diseminira i na druge ranjive skupine u društvu.

Poseban je naglasak manifestacije Dani otvorenih vrata je u predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj. Udruga Srce je predstavila aktivnosti programa „Poludnevni boravak i Klub Srce“ kojeg provodi od 2010. godine, a kojeg financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Sveti Ivan Zelina. Članice Udruge Anita, Željka i Božica predstavile su zdravstveni priručnik pod nazivom „Živjeti zdravo i naše je pravo“, a koji je nastao u okvirima navedenog programa. Sadržaj koji se koristio u nastanku priručnika o zdravlju proizašao je iz održanih radionica na temu očuvanja zdravlja. Pri izradi priručnika primjenjivana su pravila za izradu građe lake za čitanje kako bi bio pristupačan za osobe s intelektualnim teškoćama tako da je svaki je dio teksta popraćen vizualnim prikazom (simboli, slike, piktogrami) kako bi se omogućilo praćenje osobama s intelektualnim teškoćama, komunikacijskim teškoćama te teškoćama čitanja. Priručnik ima i širu namjenu te ga je moguće koristiti u radu s djecom osnovnoškolske dobi. U priručniku su obrađeni osnovni  pojmovi vezani uz zdravlje, kao što su odlazak liječniku, higijena, preventivni postupci, pravilna prehrana, boravak u bolnici, uobičajeni liječnički pregledi i slično.

Nastavak druženja nastavljen je uz nastup pjevačkog zbora Udruženja umirovljenika Sveti Ivan Zelina, koji Udrugu Srce već niz godina vjerno prate i uveseljavaju svojim glazbenim izvedbama.

U petak, 25. svibnja cilj organizirane aktivnosti bio je jačanje lokalnog identiteta djece i mladih. U aktivnosti su sudjelovali učenici četvrtih razreda OŠ Ksavera Šandora Đalskoga z Donje Zeline, članovi Udruge i volonteri. Učenici i članovi Udruge uz podršku volonterki izrađivali su zelinske suvenire od gline, a koji će biti izloženi tijekom obilježavanja Svetoivanjskih dana. Cilj ovakve aktivnosti bio je poticanje i razvijanje društvene solidarnosti te se pridonosi stimulativnom okruženju za osobe s invaliditetom i mogućnostima za njihov osobni rast i razvoj. Osim izrade suvenira učenici su se upoznali s radom Udruge, spoznali su što sve osobe s teškoćama i osobe s invaliditetom mogu, upoznali su se s njihovim mogućnostima, dobili su odgovore na mnoga pitanja poput toga: „zašto je u toaletu prilagođenom osobama s invaliditetom ogledalo nagnuto?“, „što je posao radnoga terapeuta i fizioterapeuta?“, „kako se ponašati prema osobama s invaliditetom?“ i mnoga druga pitanja.

Kao i prethodnih godina Dani otvorenih vrata održavali su se u suradnji s manifestacijom Hrvatska volontira, a ove godine pod sloganom Volontiramo – zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu. U sklopu ovogodišnje manifestacije Udruga Srce prijavila je aktivnost zajedničke kreativne radionice u glini gdje su se osmišljavali suveniri grada i izrađivali glineni predlošci.

Svi građani koji su posjetili udrugu tijekom Dana otvorenih vrata mogli su preuzeti i ispuniti „putovnicu“ u koje unose svoje dojmove te imaju priliku osvojiti prigodne nagrade. Svim gostima, prijateljima i suradnicima od Srca veliko hvala, - poručuju iz Udruge Srce. [PD; Foto: Udruga Srce]

na vrh članka