×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 585
JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 582
JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 581
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Zelinski fašnik – tradicionalno održan fašnik prepun kreativnih, zanimljivih i maštovitih maski

Zelinski fašnik – tradicionalno održan fašnik prepun kreativnih, zanimljivih i maštovitih maski

2. ožujka 2019. godine na glavnom trgu u Zelinu, održan je već tradicionalno u Zelini, zelinski fašnik ili kako bi Zelinčani rekli fašenek.. S početkom u 12 sati, program je počeo mađioničarskom predstavom Čarobni štapić. Mađioničar Vladimir prisutnoj djeci, koje je bilo mnogo, izveo je nekoliko trikova. Od maramice je napravio kokice, pokazao kako se krugovi mogu vrlo brzo spojiti i odvojiti, s rukama sjekao špagu, a na samom kraju odabranoj djeci iz publike napravio je suvenire od balona. Djeca su zaista uživala jer gromoglasnog dječjeg smijeha nije nedostajalo. Roditelji su se potrudili jer nismo vidjeli da je bilo koje dijete imalo istu masku, osim fašničkih grupa dječjih vrtića i škole, koji su pripremili izvedbe. Trg Ante Starčevića, bio je prepun, pčelice Maje, Spidermana, Kapetana Kuke, Torte i mnogih drugih zanimljivih maski. Jedna nam se posebice sviđala, curica koja je bila maskirana u tortu. Pitali smo koliko se dugo spremala za fašnik: „ Fašnik mi je najdraže doba u godini pa sam se tako s mamom spremala za ovo malo duže vremena. Nisam htjela kupiti svoj kostim, već ga sama napraviti. Uz pomoć mame izradile smo kalup čokoladne torte sa šlagom. Baš mi se jako sviđa moja maska.“

Nakon mađioničarske predstave, na red su došle fašničke grupe iz Dječjih vrtića i Osnovne škole. Snjegovići, grozdovi cvijeća, cvjetići, mački i psi – samo su neke od teme maski koje su djeca predstavili zajedno sa svojim tetama, odnosno učiteljicama. Pitali smo jedan groz cvijeća kako se osjeća kao grozd cvijeća(maska se sastoji od napuhanih zelenih i ljubičastih balona) : „Odlično, ideja naša u suradnji s učiteljicom nam se jako sviđa jer smo svojom maskom htjeli prikazati Prigorje pa smo tako i otpjevali pjesmu Prigorske sem gore list, a svojim izgledom dodatno smo dočarali Prigorje i grozdove vina.“

Dječji program završen je podjelom krafni i sokova besplatno za sve uzvanike u suradnji Turističke zajednice Zeline i grada Zeline. Udruga Srce, humanitarna Udruga iz Zeline, također je pripremila nastup sa svojim štićenimica u kojima su svi prisutni uživali. Uz njih Društva Naša djeca Sveti Ivan Zelina također su pripremili solo točku na pozornicu.

Dolazak šarene fašničke povorke, po planu i programu, očekivan je u 13:30. Fašnička povorka održala je smiješnu predstavu , a nakon svog nastupa krenula putem Blaževdola, Selnice Psarjevačke, Male Strane i završava u Vatrogasnom domu Biškupec. Fašnik se nastavio u Biškupu gdje se u 18,00 sati tradicionalno spalio Fašnik, a nakon toga je od 20h započeo ples  pod paskama uz Tamburaški sastan NI 5 NI 6.

Ovim događajem još jednom je dokazano kako se Zelina razvija i ulaže u organizaciju događaja, poput fašnika, koji su tradicionalno postali nezaobilazan događaj za sve građane Zeline.

na vrh članka