prigorjehr-regionalni-portal
Menu

6. Diversions International Short Film Festival

6. Diversions International Short Film Festival

Šesto izdanje Diverzija uz 64 naslova u službenom natjecateljskom programu predstavlja niz popratnih programa i tematskih projekcija kratkometražnih filmova. 6 DISFF počinje 10. lipnja i traje do 16. lipnja a održat će se u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu. U službenom natjecateljskom programu prikazat će se 64 kratkometražna filma iz 32 zemlje a pokrivaju sve filmske vrste.Ovogodišnja selekcija iznenađujuće je aktualna te tematski odražava sve što ono što čini našu svakodnevicu sada, u ovom trenutku.Organizatori festivala su Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina a održava se pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina, Zagrebačke županije, Hrvatskog Audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Švicarskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj i Austrijskog kulturnog foruma.

 

Sve se manje filmovi oslanjaju na fikciju a sve više na konflikte stvarnosti, društvene netrpeljivosti, socijalnu nepravdu, ukratko sve ono što nas okružuje. Istovremeno, to uključuje i empatične, nostalgične i tople priče u kojima ljudskost prelazi sve granice i ruši sve barijere. Za ovu emotivnu selekciju sa snažnom društvenom porukom zaslužne su selektorice Antigoni Papantoni, Martina Biljan i Isabela Falcão Vaz.

U selekciji se nalazi i deset hrvatskih filmova. To su: eksperiment Vladislava Kneževića Dokument Parakozmik, Early Bloomers mlade autorice Mie Luke Vincetić, igrani film Peti kat lijevo Renate Lučić, animirani filmovi Prvi korak Petre Kožar, Osmijeh Matee Kovač, i Neobična kupka gospodina Otmara autora Nike Radasa. Slijede začudni Sovjetski psi Nikice Zdunić i igrani film Zamjena Jasne Safić nastao po pobjedničkom pitchu Croatian Short Pitcha 2016. Svojevrsna je zanimljivost da se prošlogodišnji članovi žirija David Lušičić i Francesco Clerici vraćaju, ovaj put s dokumentarnim filmovima Fajront i Memoria del fuego / Sjećanje na vatru.

 Zelinski dio programa počinje u utorak, 11. lipnja u 17:30 otvaranjem izložbe zelinske kiparice i slikarice Mateje Majcen u Galeriji Kraluš kina Zelina dok projekcije natjecateljskog programa počinju u 18:00 sati filmom Mjesto odakle vam pišem pisma redateljice Nikoline Bogdanović. Najbolje filmove nagradit će žiri koji ove godine čine Maša Drndić - redateljica i direktorica Student International Film Festivala iz Rijeke, Christoph Fintl – direktor Innsbruck Film Campusa i predsjednik žirija Predrag Ličina – redatelj i veliki ljubitelj nogometa.

Ovogodišnji zabavni program Diverzija zagrijat će svirke klezmer sastava Jewsers (10. lipnja, 21:30, KCM, Mesnička 12) i fusion ludorije Robostrop & The CEO (11. lipnja, 22:00, Kino Zelina) dok će sve kulminirati za produženi vikend 13. – 16. lipnja kad se na zelinskim bazenima održava mini-festival ZenBazen na kojem će nastupiti 30-ak izvođača, DJ-a i sastava u uz cjelodnevni lounge program, radionice za djecu i slično.

Detaljan raspored i satnica dostupna je na: https://www.disff.com

 

 

na vrh članka