{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
04. Siječanj 2020. 11:42

Intervencija broj 49/19 i 1/20

U ovom pomalo tajnovitom naslovu nalik kakvom šifriranom, krije se jednostavna zabilježba u dnevniku DVD Blaževdol. Četrdeset i deveta intervencija blaževdolskih vatrogasaca  u 2019. i prva u intervencija u 2020. Bez spominjanja  nadnevka djeluje sasvim uobičajeno. No datumi otkrivaju sve.  Silvestrovo je. Vrijeme 20:15! Poneko već slavi, drugi se još spremaju  za proslavu. Devet operativaca DVD Blaževdol  dobilo je poziv za pomoć. Nešto kasnije pridružit će im se kolege iz DVD Sveti Ivan Zelina. Neki od njih su  u tom trenutku  bili za  blagdanskim stolom. Neki su možda upravo obukli svečanu odjeću. No nitko od njih i ne pomišlja da se ne odazove pozivu.  Požar, ma što da gori ozbiljna je ugroza. Ovaj puta gori obiteljska kuća. Jedan od onih koji su sudjelovali u gašenju Luka Posavec zabilježio  je na stranicama društva:      

Ni u novogodišnjoj noći nismo mirovali! U 20:15 primamo dojavu o požaru kuće na  adresi Prigorska 4, Blaškovec. Izlazimo s NV 111 te 9 operativaca.

Dolaskom na mjesto intervencije uočavamo da je kompletno krovište kuće u plamenu te da vatra izbija i kroz prozore na 1 katu. Izviđanjem je utvrđeno da se požar proširio i na hodnik stubišta u prizemlju. Pristupamo gašenju s 3 C mlaza izvana te unutarnjom navalom 1 C mlazom gasimo prostor hodnika prizemlja.

Nakon cca 10 minuta od dolaska počela je pucnjava municije iz unutrašnjosti 1 kata. Prekidamo gašenje i čekamo da pucnjava stane. Informacija od vlasnika koju nam je prenijela policija je da se radi o manevarskoj municiji. Pucnjava je stala nakon cca 10 minuta uz sporadično pucanje tijekom daljnjeg gašenja.

Zbog otežanog punjenja s hidranta tražimo cisternu DVD-a Sv.I.Zelina. Po dolasku dodatnih snaga DVD-a Sv.I Zelina dovršavamo gašenje.

06:52 primamo dojavu o reaktivaciji požarišta s prethodne intervencije. Izlazimo s NV 111 i 6 operativaca. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđujemo da se ponovo aktivirao manji požar u kuhinjici u prizemlju zbog urušavanja međukatne konstrukcije u istu. Pristupamo gašenju 1 C mlazom te rastvaramo preostalu međukatnu konstrukciju (drveni grednik sa žbukom na trstici s donje strane) i dogašujemo sva preostala žarišta. Dodatno pregledavamo kat i polijevamo sva sumnjiva mjesta iz kojih se još dimilo. Povratak u DVD u 09:10.

DVD Blaževdol je središnja vatrogasna  postrojba grada Sveti Ivan Zelina. Započinje svoju priču o ovom nadasve uspješnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu  njegov predsjednik Zoran Fućkan. Područje djelovanja je prvenstveno na južnom djelu našeg Grada, no u slučajevima potrebe djeluju i na  cijelom području Grada. Postrojbu čine  31 operativni vatrogasac, a na raspolaganju su im uz ostalu opremu i 3 vozila. Jedno od njih je i NV 111. Ono koje je sudjelovalo u intervenciji na Silvestrovo, a izlazi na veće intervencije. Vrijednost mu  je 1.500,000 kuna i predano je DVD-u Blaževdol 20.siječnja 2018. godine. 90% sredstava osigurao je Grad Sveti Ivan Zelina, a Zagrebačka županija i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije osigurali su preostalih 10% odnosno   150.000 kuna. Vozilo služi kao kombinirano navalno-tehničko vozilo i opremljeno je sa svom potrebnom opremom za obavljanje požarnih i tehničkih intervencija. Zatreba li vam intervencija vatrogasaca nazovite jedinstveni broj 112 i vatrogasci iz Gradske vatrogasne zajednice ubrzo će stići.  

No blaževdolski dobrovoljni vatrogasci koji su u protekloj godini obavili 49 uspješnih intervencija, ne brinu samo spašavanju svojih sugrađana i njihove imovine već uspješno  brinu i o društvenom životu u svom Blaževdolu, ali  i Gradu. Naš vatrogasni dom, uređeni park i dječje igralište je centralno mjesto okupljanja djece, mladeži i mještana svih dobi, a naši članovi sudjeluju u raznim aktivnostima našeg mjesta te našeg grada Sv. Ivan Zelina. Društvo također aktivno djeluje na okupljanju i školovanju djece i mladeži te s velikim veseljem i ponosom ističemo naše ekipe pomlatka djece 6-12 godina te 1 ekipu mladeži 12-16 godina koje se uspješno natječu. Od 2000. godine uspješno organiziraju rock festival u suradnji s Gradom, a čuveni su bili i njihov susreti pjesnika i muzičara. Ovog su adventa po prvi puta organizirali razmjenu knjiga i božićnih ukrasa i prigodan program za najmlađe članove zajednice.  

Godina koju su blaževdolski vatrogasci  ispratili intervencijom bila je obljetnička za njihov DVD . Sedamdeset i pet godina proteklo je od njegovog osnivanja. Daleke 1944. godine, točnije 14.03.1944. održana je prva osnivačka skupština na kojoj su bili prisutni: Fučkan Ignac, Mikina Ljubomir, Fučkan Stjepan, Fučkan Tomo, Fučkan Juraj, Iviček Tomo, Fučkan Slavko, Fučkan Marko, Fučkan Petar, Fučkan Milan, Fučkan Josip, Fučkan Ivan, Iviček Ljubomir, Iviček Mirko, Bastalec Nikola, Litvić Ljubomir, Litvić Josip, Litvić Stjepan, Litvić Franjo, Litvić Marko, Litvić Josip, Litvić Stjepan, Litvić Mirko, Litvić Mikina Rudolf, Mikina Franjo, Mikina Josip, Antolković Franjo, Štignjedec Stjepan i Grugan Mato.
U tim prvim godinama vlastitim je sredstvima kupljen vatrogasni agregat DKV koji još i danas postoji kao eksponat kod Vatrogasnom domu
. (RB, foto: arhiva DVD-a)

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori