{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
21. Siječanj 2020. 13:50

Vincekovo pri Martinskim pajdašima

Prema starim navadama 22. siječnja započinje nova vinogradarska godina. Okolo tog datuma sikut po zelinskim bregima režu se prve  rozge (koj bu ju kad u toplom propupaju pokazale kak bu se to leto trsje pokazalo), a za saki se slučaj  trsek daruje (koj bi se ga podmitilo, bez čega pri nami niš njede) – vinom i kobasami, zazivlje  se sveti Vinko i na kraju zaigra i zapleše rajtek. Ovoletno Vincekovo prvi su zbavili Martinski pajdaši. Vu Čadovom trsju ober Čekcih, Ivek Kamenarić, zbavil je sve prema regulama koj ih je zapisal jedan od osnivača pajdašije Milan Pažić, pred više od 50 let. Mužikaši Alan, Ciki i bajsar Ivek zaigrali su vu violinu, gitaru i bajs, nakon čega su se pajdaši prešli okrepiti s kobasami kiselim zeljem i restanim krupirom i zalevali s Kraljevom kraljevinom, graševinom i vinom od peršunaste plemenke Zdravka Žigrovića. No predi jela i pila mužika je zaigrala himnu pajdašije Dobro mi došel prijatel, minutom šutnje spomenuli sus se umrlih pajdaša, zabrali stoloravnatelja u liku Esa, a plebanuš IV Ivek Kralj pročital je zapisnik s zadnjeg druženja pajdašije na Martinje dve i devetnajste. A onda su se  nakon kaj je  Štef Antolković održal slovo, kroz anegdote evocirale uspomene na pred par dana pokopanog Dragomira Klobučara, koji  je skup s Milanom Pažićem i Štefom Antolkovićem utemeljil pajdašiju jezerdevetstošezdeetšeste. Pred kraj druženja med stalne članove pajdašije primljen je dosadašnji pripravnik Zdravko Žigrović.(RB. Foto: RB)

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori