prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Ovoletno vincekovo

Ovoletno vincekovo

Ak' za Vincekovo sunce svetli, bit će vina v kleti. Će za Vinka sunce peče, v lagve vino teče. Ak' se na Vincekovo v mlaki vode more vrabec oprat, najesen bude dosti pijače. No za svaki se slučaj po starsinskim regulama  na blagdan Vincekova, trsek  se nakiti s kobasima i zalije sa starim vinom ili mladim, ako starog više ni v lagvima i zazove zagovor sv. Vinka.      

Kak je 22. siječnja bil  sunčani dan jedan od preduvjeta da trsje dobro rodi je ispunjen, a za drugi su se pobrinuli vinogradari. V Omilju, pri Pureku, Željku Kosu, Jarecu -Kureu i sigde drugde po zelinskim beregima, skupile su se pajdašije, jer stari vinogradari takaj veliju: Za Vincekovo ni dobro biti sam pri kleti.  Kak se nemre  najemput obići se zelinske gorice za ovo, drugo izviješće o ovoletnom Vinekovanju v Zelini izabrali smo ono u vinogradu kurije u  Omilju i pri Pureku. Za one koji ne znaju kurija Omilje, negdašnja gospoštija  je na bregu nad Drenovom Donjom. Zadnjih godina bila je zapuštena i dotrajala. Prije toga u njoj je bila  osmogodišnja, u koju je išao i sadašnji vlasnik i njezin obnovitelj Anđelko Pisačić, a još prije i pučka škola. U vrijeme rata u školi je bila i ilegalna partizanska tiskara koju je vodio Vjenceslav Richter (1917. -2002.), čiji je otac  između dva rata u školi službovao. Vjenceslav poznat i priznat arhitekt svjetskog glasa i slikar rođen je u Omilju. U Omilju su rođene i slikarica Anka Krizmanić (1896. – 1987.) i Zdenke Sertić (1899.- 1986.), etnografkinja i slikarica, čiji su očevi također službovali u Omilju. Školu u kuriji pohađao je i župan Stjepan Kožić (1952.) Još prije u Omilje su zalazili Ilirci, pa je u kuriji Stanko Vraz zapisao i poneki stih svojih Đulabija. Kako se je završetak obnove kurije desio u vrijeme kada vinogradari slave svetog Vinka, prvog od pet zapovjednih svetaca, prvo „službeno“ ulaženje vinogradara u trsje i početak radova u vinogradima u vinskoj metropoli Svetom Ivanu u organizaciji Turističke zajednice Grada Sveti Ivan Zelina, prigodno je obilježeno  u trsju koje pripada kuriji. U svojim govorima pri svečanom otvaranju kurije; vlasnik kurije Anđelko Pisačić, gradonačelnik Hrvoje Košćec, direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović i Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, naglasili su značaj ovog turističkog objekta u turističkoj ponudi, grada ali i županije. Govorilo se je i radovima na obnovi i o povijesti kurije. Nakon obraćanja  prisutnima krenulo se je u razgled kuriju i male izložbe o povijesti kurije koju je postavio Muzej Sveti Ivan Zelina, a zatim na misu pred kapelicom Majke Božje Lurdske, koja je dio kompleksa kurije. Nakon mise u trsju pod kurijom Borko Samec predvodio je rezidbu po starim vinogradarskim regulama. Župnik iz Moravča blagoslovio je trsje, Anđelko Pisačić je obrezao trs. Sa vinom ga zalio gradonačelnik Košćec, a kobasama ga je nakitila zamjenica župana. Članovi KUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca popevali su svirali stare vinske popevke. 

Pri Pureku, bila više neformalna atmosfera. Po regulama obrezuje se najdraži  trsi, a to je pri Pureku kraljevina pred pilnicom, ona najbolja iz  klonske selekcije, na kojem projektu je  radila i mlada gazdarica Ivana. Spelanciju Vincekovanja  vodil je, po stažu stari maher, Ivek Kamenarić. Purek je obrezal trs, kćer Nataša ga je zalijala s pjenušcem od kraljevine, Ivana ga darivala s kobasama, a mama sve to nadgledala. (RB, foto: Zagrebačka županija i RB)

 
na vrh članka