{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
20. Travanj 2020. 15:20

Kalkulator javnog duga

Kako će se potezi Vlade tijekom krize odraziti na visinu javnog duga, građani od sada na jednostavan način mogu provjeriti putem kalkulatora javnog duga. Riječ je o alatu kojeg su kao prvi zajednički projekt u ponedjeljak predstavile stranke Fokus i Pametno, kako bi analizirale i predložile korekcije najavljenih mjera Vlade, a u javnu raspravu uključile i građane.

Prema riječima predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, javni dug često se doživljava kao imaginaran pojam. „Kada građanima kažete javni dug, to ne doživljavaju previše osobno. No, kad im kažete da je s novim zaduženjem dug toliko velik da je svako kućanstvo ove godine moglo kupiti novi automobil Audi A3, 116 Playstation konzola ili da smo mogli izgraditi 169 Peljeških mostova, onda se treba zamisliti. Nije svejedno koliko javni dug iznosi po stanovniku i može li biti manji od onog što trenutno predlaže Vlada. Postoji način da ga spustimo i za desetak tisuća kuna po stanovniku i upravo zbog toga smo izradili kalkulator.“, pojasnio je Nađi.

Član Upravnog odbora stranke FOKUS je i zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec, koji je komentirao: “Građanima koji su trenutno zaokupljeni brigom o zdravlju i vlastitoj sigurnosti ovakve se teme možda na prvu ne čine od životne važnosti, pogotovo zbog toga što se radi  o komunikaciji koja uključuje pojmove javni dug, procjene i jednoznamenkaste postotke. Međutim sasvim suprotno, radi se ključnom pitanju koje će u sljedećim godinama odrediti egzistenciju i kvalitetu života svim stanovnicima u Hrvatskoj. Zbog toga nije zanemarivo hoće li stopa rasta javnog duga ostati na ovim prognozama, biti niža ili pak rasti.”

Kako je pak naglasila predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, javni dug Hrvatske u 2020. iznosi gotovo 306 milijardi kuna, odnosno nešto više od 75 tisuća kuna po stanovniku. No, mjere za pomoć gospodarstvu povećavaju potrebu financiranja države, a taj će iznos od negdje biti potrebno namiriti pa razina javnog duga raste. „Ovaj jednostavan alat pruža uvid u sve posljedice Vladinih odluka na kretanje javnog duga. Kalkulator omogućava različite kombinacije parametara, poput pada BDP-a, pada proračunskih prihoda, visine poticajnih mjera ili ušteda na rashodovnoj strani proračuna. Na taj način svaki građanin može testirati predložene mjere, ali i vlastite ideje o tome što bi trebalo mijenjati“, rekla je Puljak.

Podsjetila je da je ukupnu vrijednost svih mjera ministar financija Zdravko Marić procijenio na oko 70 milijardi kuna.  „Ključno je koliko će od tog iznosa biti osigurano kroz novo zaduženje, a koliko od preraspodjele na rashodovnoj strani proračuna. Što više od tog iznosa bude pokriveno smanjenjem troškova na rashodovnoj strani proračuna, za toliko će manje rasti javni dug“, rekla je Puljak.

Upravo iz tog razloga Pametno i Fokus smatraju da su dosadašnje uštede vlade u iznosu od 2,1 milijarde kuna premale te predlažu odlučnu racionalizaciju rashodovne strane proračuna za preostali dio godine, koja bi donijela čak 15,5 milijardi kuna ušteda.

„Smanjenjem broja zaposlenih i plaća moguće je uštedjeti 2 milijarde kuna. U segmentu materijalnih rashoda uštedjeti se može čak 4,5 milijardi kuna, dok bi se rezovima subvencija i pomoći uštedjelo 3,4 milijarde kuna. Osim toga, 3,6 milijardi kuna moguće je, bez diranja redovnih mirovina, uštedjeti u stavci koja se odnosi na pomoć građanima, dok je kroz ostale rashode i nabavu nefinancijske imovine moguće uštedjeti još 2 milijarde“, kazao je Davor Nađi, zaključujući da bi se navedenim uštedama znatno usporio rast javnog duga te izbjegao pad kreditnog rejtinga i rast kamatnih stopa.

Kalkulator javnog duga Fokusa i Pametnog dostupan je na sljedećem linku:

https://fokusnabitno.com/kalkulator-javni-dug/

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori