{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
12. Svibanj 2020. 16:31

ZET ne košta 4 kune, košta milijune!

Popuštanje mjera  i uvođenje javnog prijevoza ponovno je uzburkalo pitanja vezana uz dovođenje ZET-a u Sveti Ivan Zelinu. Podsjetimo, to je bila jedna od glavnih od glavnih stvari koje je Milan Bandić prije tri godine ponudio Zelinčanima i na krilima tog obećanja vijećnicima sa svoje liste osigurao ulazak u Gradsko vijeće. Ovdje se međutim nećemo baviti politikom već činjenicama, i pokušati odgovoriti na pitanja što dobivamo, a što eventualno gubimo sa ZET-om.

Par stvari na početku važnih za razumijevanje cijelog konteksta. Javni prijevoz određuje se temeljem iskazivanja interesa i definiran je kroz sedmogodišnju koncesiju koju određuje Ministarstvo prometa. Koncesiju trenutno na našem području ima Čazmatrans, a ZET se već mogao sam prijašnjih godina javiti, a može to napraviti i ubuduće. Važno je da onaj tko ima koncesiju osigura uz glavnu liniju Sveti Ivan Zelina – Zagreb i redovito održavanje lokalnih linija za druga naselja. Te lokalne linije u pravilu su gubitak za prijevoznika, jer je malo putnika pa se to nadoknađuje višom cijenom na glavnoj liniji. Cijelo je područje predmet jedne koncesije.  Čazmatrans trenutno, u vrijeme trajanje pandemije koronavirusa i pod posebnim uvjetima prometuje na 10 dnevnih linija prema Zagrebu i 10 iz Zagreba te 22 lokalne linije. U taj broj nisu uključeni školski autobusi, jer te linije trenutno ne prometuju. U redovnim uvjetima broj linija je veći. Puna cijena karte za Zagreb za putnika iznosi 31 kunu, a povratna 52. Za studente i djecu te su cijene jeftinije, a grad Sveti Ivan Zelina još dodatno subvencionira cijenu karte. Valja napomenuti i da se radnički pokaz može predati i poslodavci bi trebali vraćati taj iznos svakom svom djelatniku. Sada se ovisno o krajnjoj destinaciji radi o otprilike tisuću kuna, dok bi s dolaskom ZET-a taj dodatak uz plaću bio 290 kuna.

ZET je pak jedna vrlo komplicirana priča, a zadnjih dana na vidjelo izlazi sve više problema i skrivenih začkoljica. Nije istina da ZET košta 4 kune. ZET košta milijune. Svaki grad ili općina prema kojoj ZET prometuje mora iz svoje blagajne plaćati milijunske godišnje subvencije. U prijevodu, Bandić ne dovodi ZET, Bandić taj ZET dobro naplaćuje. A sada, kada je grad Zagreb u problemima, ZET je postao i predmet ucjena. Zaprešiću je sada subvencija dignuta sa 6 na 11 milijuna godišnje, a općini Bistra s 1 na 3 milijuna s porukom uzmi ili ostavi. „Na žalost rečeno mi je uzmi ili ostavi, pa nisam imao izbora“ napisao je načelnik općine Bistra na svom Facebook profilu i naglasio kako je vozni red reduciran. „Uzmi ili ostavi“ kao grom iz vedra neba pogodio je i druge općine i gradove prema kojima vozi ZET. Općini klinča sela ZET će godišnje poskupjeti za više od 10 puta ili matematički rečeno, više od tisuću posto. „Ovo povećanje je nešto najstrašnije što sam u svom radnom vijeku vidio. To je skoro 10 posto našeg proračuna“ – izjavio je za 01 portal načelnik Općine Klinča sela. „Što bih ja sada trebao napraviti? Uzeti umirovljenicima božićnice ili prestati plaćati učiteljice u dnevnom boravku osnovne škole, ukinuti potpore poduzetnicima, stipendije učenicima i studentima, ili možda obustaviti projekt novog dječjeg vrtića? I sav taj novac dati ZET-u? Svi smo svjesni da je Zagreb pogodio potres, ali ja niti slučajno ne želim dopustiti da stanovnici Klinča Sela snose troškove popravaka starih zagrebačkih zgrada. Zagrebački proračun iznosi gotovo 12 milijardi kuna i siguran sam da naš najveći grad ima pričuve za elementarne nepogode pa ne vidim ništa korektnog u tome da se novac na ovakav način ubire od općina poput naše“, istaknuo je općinski načelnik.

To je nažalost prava slika ZET-a i svatko tko misli da od Bandića može dobiti jeftini prijevoz vara se, zaključuju oni koji su ovih dana predmet njegovog reketa. 4 kuna je samo reklama, a u stvarnosti građani plate punu cijenu kao što bi to platili i kod nekog drugog. A kad im se kaže „uzmi ili ostavi“ onda to čak i debelo preplate. [PD]

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori