{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
25. Travanj 2014. 11:26

Ne baci kabanice do Jurjevdana – ali ni poslije!

Idući tjedan slijedi još jedan u nizu datuma koji će mnogi pokušati spojiti u produženi vikend. Za neke je to prilika za odmor i boravak u prirodi, a u Prigorju se nerijetko Praznik rada koristi za – pojačane radove vezane uz sjetvu, rad u vrtu, polju i sl. Međutim, svima će biti važno kakvo nas vrijeme očekuje, stoga smo kontaktirali Državni hidrometeorološki zavod i Crometeo s upitom kakvo vrijeme prognoziraju za praznik rada i početkom svibnja. Ukratko, za neke izlete i nije baš sjajna prognoza, ali zato slijedi pogodno razdoblje za sadnju i sjetvu. U nastavku pročitajte što su nam rekli. 

Meteorolozi nam kažu kako se nalazimo u području djelovanja ciklone koja na naše prostore donosi topao i vlažan zrak. Tako nas očekuje promjenjivo vrijeme sve do srijede, sa mogućim grmljavinskim nevremenom sa petka na subotu. Od srijede nas očekuje dolazak anticiklone i zatopljenje. Suho razdoblje nažalost bi trebalo potrajati samo do dana praznika rada, a nakon toga se vraća vlažno i promjenjivo vrijeme sa čestim oborinama. Sredina sljedećeg tjedna trebala bi biti stabilna, bez oborina koje se vraćaju od sljedećeg vikenda. Dnevna temperatura zraka porasti će do 25oC. Nalaziti ćemo se u području povišenog tlaka zraka. Izgledi vremena za svibanj pokazuju promjenjivo i hladnije razdoblje u prvoj polovici mjeseca, a nakon toga ubrzano dolazimo do ljetnih temperatura. Manje od dvadeset dana dijeli nas od lijepog kasno proljetnog vremena, obećavaju nam meteorolozi.

Agroprognoza
Temperatura tla je u stalnom porastu. Toplina tla ima posebnu važnost za tlo. Svi fizikalno-kemijski, biokemijski i biološki procesi u tlu ne bi bili mogući bez topline. Trenutna temperatura t na 20cm dubine iznosi 15.5 oC, i u sljedećih 14 dana očekuje se porast do 16.5 oC. Temperatura na 5cm iznosi 15.9 oC, te se ne očekuju znatnije promjene do porasta vanjske temperature i prolaska ciklone. Sljedeći tjedan se nakratko očekuje prestanak oborina te je zbog trenutnih temperatura i vlažnosti tla poljoprivrednicima poželjno iskoristiti to razdoblje za sadnju i sjetvu. Promjenjivo razdoblje nakon toga donosi jednoliku količinu oborina i 8 do 10 sati sunca na dan, savršeno za rast bilja! Minimalna relativna vlaga zraka iznosit će 50%. [RG]

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori