{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
05. Veljača 2014. 20:26

Priopćenje za javnost Prigorskog glasnika

Na redakciju Prigorje.hr portala stiglo je priopćenje Prigorskog glasnika, u sklopu kojeg glavni urednik Dubravko Žilavec navodi kako je od strane HDZ-a, HSS-a i HSLS-a primio zahtjeve za demanti svog izvještaja s tematske sjednice o Termalnoj rivijeri te da se radi o pokušaju ograničavanja slobode novinarstva. Solidiziramo se u ovom slučaju s kolegom novinarom iz Prigorskog glasnika i prenosimo njegovo priopćenje u cijelosti.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

HDZ, HSS i HSLS demantiraju sami sebe?!

Sveti Ivan Zelina, 5.2.2014. – Poštovani, molimo Vas da objavite informaciju kako su na adresu Prigorskog glasnika pristigli zahtjevi za objavu demantija na izvještaj s tematske sjednice Gradskog vijeća o Termalnoj rivieri, objavljen u broju z prosinac. Demantije traže Vlado Žigrović, u ime vijećnika Hrvatske demokratske zajednice u Gradskom vijeću Grada Svetog Ivana Zeline, Štefica Kamenarić-Filipović, Mirjana Oštrec Bosak i Nikolina Obad, vijećnice Hrvatske seljačke stranke u Gradskom vijeću Grada Svetog Ivana Zeline te Filip Ćurko, vijećnik HSLS-a.
Želim istaknuti kako u nijednom od njihovih zahtjeva ne postoji osnova za objavom demantija, jer se ne demantira da je sa tematske sjednice Prigorski glasnik netočno prenio neku njihovu izjavu, već se pod izlikom demantija pokušava dobiti prostor za eventualno ispravljanje onog što je s njihove strane izrečeno i učinjeno. Unatoč tome što smatram da nema osnove, odlučio sam o ovim njihovim zahtjevima upoznati javnost i druge medije u Svetom Ivanu Zelini, jer smatram da je ovaj postupak zapravo pokušaj pritiska na javno djelovanje i novinarstvo. Na kraju želim reći i to da iza tekstova u Prigorskom glasniku, bili oni potpisani ili ne, stoji glavni urednik, a ovaj konkretan tekst pisao sam ja – Dubravko Žilavec.
Slobodno sve to pročitajte pa prosudite da li su u pravu kada pokušavaju optužiti novinara da se „stavlja isključivo na jednu stranu, bez mogućnosti da se prikaže i mišljenje druge strane, u ovom slučaju, opozicije u Gradskom vijeću Grada Svetog Ivana Zeline“ (citat iz zahtjeva koji potpisuje vijećnik Žigrović). Nadalje, navodi se da se u „članku, kao i na naslovnici iznose se netočne tvrdnje koje mogu dovesti u zabludu Vaše čitatelje te smo na njih dužni reagirati… u naslovu i cijelom tekstu stvara se dojam da vijećnici oporbe ne žele sudjelovati i pomoći u rješavanju problema koji su nastali s tvrtkom Termalna riviera“ (citat iz zahtjeva koje potpisuju vijećnice HSS-a). Kao što ćete vidjeti, u zahtjevima se nigdje ne specificira što je to Prigorski glasnik netočno prenio u izvještaju s tematske sjednice o bazenima, pod naslovom „Tema o opstanku Grada, a HDZ, HSS i HSLS napustili sjednicu: Ne žele informirati javnost te pomoći informacijama gradonačelniku Košćecu u pregovorima o raskidu ugovora s Termalnom rivijerom Zelina“. To što se u jednom od njihovih zahtjeva navodi da je spomenuta „stranka HSLS i ja osobno, te je time ostvarena pravna osnova za pozivanje na prethodno navedeni zakon“ (citat iz zahtjeva koji potpisuje vijećnik Ćurko) nije nikakva osnova za objavu demantija. Zakon o medijima, na koji se svi pozivaju, jasno precizira „u odgovoru se navodima pogodnim za dokazivanje poriču u biti ili bitno nadopunjuju sporni navodi o činjenicama i podacima u objavljenoj informaciji“. Prigorski glasnik nije prenio ništa što nije izrečeno i što se uostalom ne može dokazati sa službenim zapisnikom sa sjednice.
Izjave vijećnika Žigrovića „Iznenađen sam da se ova tema otvara tjedan dana prije Božića. Kaj je takva sila; Mi nismo znali o čemu će se ovdje raditi; Nepripremljen sam za ovu sjednicu; Nemojte očekivati da ćemo odgovarati na vaša pitanja; Ne želim javno govoriti“ ili izjave vijećnica HHS-a „Nekorektno je izvlačiti naše citate iz onog vremena; Nisam znala o čemu ćemo večeras raspravljati“ te izjave vijećnika Ćurka: „Nije lijepo sjediti ovdje i sve ovo slušati. Bez pripreme ili podsjetnika ja se ne bih usudio govoriti; Vi pitate, mi odgovaramo – tko zna jesu li to točni odgovori ili ne. Pa nije ovo ispit kao u školi.“ – njihove su javno izrečene izjave, o čemu postoj i dokazi u službenom zapisniku sa sjednice.
Najveći dio sadržaja zahtjeva odnosi se na problematiziranje je li sjednica dobro vođena i zapravo je pokušaj opravdavanja stavova i postupaka vijećnika koji su napustili sjednicu, što s demantijem objavljenog teksta, kao ni s onime što su oni javno na sjednici izrekli nema direktnu poveznicu. Podsjećam da sam u istom izvještaju prenio i uvodno izlaganje gradonačelnika Hrvoja Košćeca pa na taj način imamo dvije strane priče te građani imaju prilike sami zaključiti je li takav govor bio uvredljiv i neprimjeren, odnosno je li to bio opravdan razlog da vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-da napuste sjednicu te da je to povod za demanti. Također, treba ponoviti i činjenica je, što je Prigorski glasnik također prenio, da je gradonačelni Košćec tražio da vijećnici ostanu na sjednici te im se obratio sljedećim riječima: “Ovo nije stranačko pitanje i ja nisam niti jednom riječju spomenuo niti jednu stranku. Ne znam zašto se osjećate kao na optuženičkoj klupi. Ja samo vas citiram, pa ne mogu vas optužiti vašim riječima. Samo tražim da objasnite ono što ste govorili, svoje izjave i odluke. Želite privatne sastanke? Ne razumijem u čemu je problem. Mene recimo zanima koje vi navode iz pisma Štopfera možete osporiti? Je li pismo istina ili laž? Mi nešto pravnicima moramo reći. Svi zajedni moramo raditi. Ja ne kažem da ste vi krivi, već to da znate kako su se stvari razvijale. Ja tražim vašu pomoć!” 

Također, nema osnove da kao demanti izvještaja sa sjednice Gradskog vijeća objavljujemo nešto što je vlastita ocjena sveukupnog rada, kako to traži Žigrović kada traži da, između ostalog, objavimo i „Na kraju, kako bi javnost bila točno informirana i uvažila i drugu stranu koju je autor članka potpuno ignorirao, želim reći da sam uvijek u svom osmogodišnjem radu na mjestu gradonačelnika Grada Svetog Ivana Zeline radio onako kako mi je nalagala savjest i kako sam mislio da treba raditi. Uvijek sam davao sve od sebe i radio u najboljoj vjeri, te iskrenim željama i dobrim namjerama.“ Kao urednik Prigorskog glasnika, smatram ovo pokušajem da se pod izlikom demantija dobije prostor za vlastitu reklamu.
I na kraju, zanimljive su okolnosti vezane uz ove demantije, a to je da su došli čak mjesec dana nakon objave „spornog“ izvještaja. Druga zanimljivost vezana je uz autore dokumenta, vidi se kako je tekst zahtjeva u ime HSS-ovih vijećnica pripremila Mirjana Oštrc Bosak, Filip Ćurko u ime HSLS-a, a u zahtjevu koji potpisuje Vlado Žigrović kao autorica dokumenta je specificirana novinarka Ana Mirenić.

Dubravko Žilavec
Glavni urednik Prigorskog glasnika

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori