{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
11. Veljača 2014. 23:20

IZVANREDNA VIJEST: 3 milijuna kuna za grijehe prošlosti

3 milijuna kuna platit će građani Svetog Ivana Zeline sporazumni raskid ugovora između Grada i tvrtke Termalna riviera, koja je dobila koncesiju nad „zelinskim bazenima“ sve do 2056. godine. Jedina druga mogućnost bio bi sudski postupak, godine parničenja i sudskih troškova, a u slučaju gubitka spora za Grad bi to značilo i sigurni bankrot, što se može vidjeti iz mišljenja sudskog vještaka koji je troškove tvrtke i izgubljenu dobit procijenio na najmanje 48 milijuna i tristo tisuća kuna. 

Prijedlog sporazumnog raskida ugovora predložio je gradonačelnik Hrvoje Košćec i argumentirao ga kronologijom događanja, mišljenjima dvaju odvjetničkih društava i stalnog sudskog vještaka. Suglasnost za sklapanje Sporazuma o raskidu Koncesijskog ugovora dalo je svojim glasom za 9 od ukupno 17 vijećnika. Za su glasali Krešimir Belošić, Tajana Hasan Lemić, Dubravko Ponoš, Mira Čegec, Stjepan Brolich, Željko Lisičak, Željko Pecak, Zdravko Kožić i Ivan Jelavić; protiv je bio Franjo Lazarin, a suzdržani Vlado Žigrović, Olga Galac-Jendriš, Ina Gregurić, Štefica Kamenarić-Filipović, Mirjana Oštrec Bosak, Nikolina Obad i Filip Ćurko.

Sjednica je bila vrlo napeta u smislu polemika između nove vlasti i oporbe koju je predvodio bivši gradonačelnik Žigrović, ali ovaj put su svi vijećnici ostali do kraja. Oporba je pokušala postaviti tezu kako je cijena previsoka, ali nisu to mogli kvalitetno argumentirati. Tom je prilikom iznijeto i niz zanimljivih detalja i šokantnih informacija o razgovorima i radnjama koje su se poduzimale, a nigdje nisu službeno dokumentirane. Na jednu od takvih informacija iznesenih od strane vijećnika Žigrovića da se u jednom trenutku s investitorom pokušavalo razgovarati u kategoriji „keša“ posebno je energično reagirao vijećnik Ponoš, zgrozivši se načinom i okolnostima u kojima se vodio ovaj projekt. Cijelu raspravu zatvorio je gradonačelnik Hrvoje Košćec, rekavši kako je ovaj sporazumni raskid prvi dokument i cijena koja je javno i transparentno na stolu te pozvao vijećnike da preuzmu odgovornost i odluče između sporazumnog raskida ili sudskog postupka.

Ovoj odluci da se potvrdi sporazumni raskid ugovora sigurno je pomogla i točka broj 12. koja je naknadno dodana na ovu sjednicu, a radi se o darovanju 1/3 sporne nekretnine na koju se 2009. godine upisao tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju.

Zaključak svega ovoga je kako je devetogodišnja agonija oko zelinskih bazena konačno razriješena. Grad je raskinuo ugovor s Termalnom rivierom, a ovim darovanjem zemlje imat će svu zemlju u svom vlasništvu te moći krenuti opet od početka. Ovih tri milijuna kuna skupo su plaćene greške bivše vlasti, pogotovo kad se uzme u obzir da je još 2008. Grad bio u obrnutoj poziciji i zapravo je Grad bio taj koji je mogao raskinuti ugovor i naplatiti od Termalne rivijere bankovnu garanciju u iznosu od milijun eura. [MD]

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori