prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Novi turistički ured u Zelini

Novi turistički ured u Zelini

[Objavljeno u tiskanom izdanju Prigorje magazina; broj 26, veljača 2017.]Od početka ove godine Turistička zajednica Grada Svetog Ivana Zeline djeluje u novom prostoru, zgradi, Zelinčanima poznatoj kao „Stara Zelinka“. Službeno i svečano otvorenje je bilo 7. veljače, a okupilo je predstavnike gradske vlasti, predstavnike TZZŽ- e i svih TZ s područja Zagrebačke županije i drugih gradova, obitelj Žiljak – Galerija Sv. Ivan Zelina, novinare i predstavnike redakcija Okusi zavičaja, Svijet u čaši, vinare i gospodarstvenike. Marinka Zubčić, direktorica TZG s ponosom je govorila o novom uredu, planovima i mogućnostima koje će on pružati. Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije istakla je značaj turizma za županiju pa tako i za naš Grad, koji je uglavnom izletnički, iznijevši pritom podatak kako je u prošloj godini povećan broj dolazaka za 26%, a noćenja za 36%, te kako je omjer onih koji kao turisti posjećuju županiju 60:40 u korist inozemnih gostiju. Hrvoje Košćec, gradonačelnik i predsjednik TZG zatim je svečano otvorio ured TZG. U svom govoru je istaknuo da od 2013. kao predsjednik TZG i gradonačelnik,  u potrazi je za primjerenijim prostorom za ured TZG, koji će odgovarati sadržajno i lokacijski potrebama djelovanja turističke zajednice. I onda se ukazala prilika da u ovaj, po svemu idealan prostor, u vlasništvu Grada, koji je koristila PBZ, smjeste ured turističke zajednice. Zahvaljuje svima koji su marljivo radili na prikupljanju dozvola i izvođačima radova na dobro obavljenom poslu u kratkom roku. Otvaranje novog ureda prvi je korak u novoj i drugačijoj turističkoj ponudi Grada. Otvarajući novi ured gradonačelnik Košćec predstavio je i novi plan Grada s turističkom ponudom, istaknuvši pritom kako naš Grad ima što pokazati putniku namjerniku; između ostalog i 14 crkava i kapelica, mahom spomenika kulture. Nakon svečanog otvaranja predsjednik turističke zajednice i direktorica uručili su Jasni Petak priznanje i nagradu za njezinu „Zelinsku ogrlicu“, autohtoni suvenir Grada koji je osvojio prošlogodišnju nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way in Croatia.

Sam prostor novog ureda je prostran, suvremeno oblikovan i uređen prostor, primjeren potrebama ove, za naš Grad sve važnije djelatnosti. A novom lokacijom na središnjem gradskom trgu, nadohvat je ruke svakom posjetitelju Svetog Ivan Zeline. Za idejno rješenje prostora je bila zadužena Andreja Pažić, vlasnica obrta 3DA dizajn interijera. U samo uređenje je uloženo mnogo truda i vremena na čemu je direktorica TZ zahvalna Andreji Pažić i ostalim izvođačima radova.

"Dva mjeseca smo u novom prostoru i drago nam je da sve više ljudi dolazi u ured s raznim pitanjima i informacijama. Prostor je i zamišljen da služi građanima i turistima." Marinka Zubčić također ističe: „Želja nam je da prostor služi cijeloj zajednici te da se u njemu organiziraju razna događanja. Posebno smo ponosni na to da se u novom prostoru za Dan žena  8. 3. 2017. otvara izložba ručnih radova naše sugrađanke, članice Udruge srce, Željke Brlečić. Izložba će se moći razgledati do 31.3.2017."

Direktorica TZ posebno ističe važnost suvenirnice. "Svi suveniri u prodaji nastali su ili su izrađeni u Zelini. Knjige naših sugrađana, keramika umjetnice Valentine Šeb, slike Danka Merina, „Zelinska ogrlica“ - autohtoni suvenir Grada, drvena galanterija obrta „Pinokio“ vl. Snježane Šušnjak, voćne rakije Mia voće d.o.o., šalice s motivima stare Zeline, kemijske olovke, upaljači, podloge za miša, puzzle, med i proizvodi od meda OPG-a  Horvat, licitarska srca obrta Ljerke Bičak Dragija, Lavanda OPG Katice Patrčević, i još mnogo toga. TZG je prošle godine raspisala javni natječaj za suvenire. Ovim putem pozivamo i ostale proizvođače iz Zeline koji se još nisu javili, a željeli bi prodavati svoje proizvode u suvenirnici, da nam se jave. Odsad se u Zelini na jednom mjestu mogu kupiti po prvi put vina zelinskih vinara s vinske ceste. Dosad su Zelinčani morali ići osobno k vinarima što baš uvijek i nije bilo praktično."

Turistička zajednica je ostvarila i suradnju na uređenju dijela prostora s podružnicom DV Proljeće u Nespešu. „Ovim putem bih se zahvalila i djeci DV Proljeće – područno odjeljenje Nespeš i njihovim odgojiteljicama Ani Perlić, Violeti Nešić i Nataši Riđan, koji nam uređuju izloge. Trenutno se mogu vidjeti njihovi radovi na temu fašnika." Ovo je hvalevrijedna suradnja te vjerujemo da će ih  u budućnosti biti još mnogo. 

na vrh članka