prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Lipanj u Zelini

U mjesecu lipnju u Svetom Ivanu Zelini očekuje nas pregršt događanja.

Početak mjeseca rezerviran je za jubilarnu 50. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske, a tu je i 1. noćni malonogometni turnir, kao i Svetoivanjski pohod Planinarskog društva "Izvor".

Sredinom mjeseca održat će se sajam knjiga, međunarodni viteški turnir i izložba pasa.

Već tradicionalno od 21. do 25. lipnja odvijat će se manifestacija Svetoivanjski dani, a tu je i 16. međunarodna gljivarijada, olimpijada starih sportova u Paukovcu te festival filma. [PD; Foto: TZ]

 

Gospodari tambura gostuju u Svetom Ivanu Zelini

Popularni tamburaški sastav Gospodari tambura nastupaju na jubilarnoj 50. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske koja se 1. i 2. lipnja održava u Svetom Ivanu Zelini. Posjetitelje očekuje dobra zabava uz već dobro poznate hitove poput "Ne mogu bez tebe" i "Lažu". Glazbeni program počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan. Cijeli program potražite u našoj galeriji. [PD]

Ružica i Barica na 50. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske

Drugi dan 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske rezerviran je za druženje sa zelinskim kuharicama Baricom Bistrički i Ružicom Šoštar koje su nastupile u showu „Tri, dva, jedan –kuhaj!“ RTL televizije. Šou počinje u 18 sati, a dolazak na izložbu najavila je i posebna gošća: Mateja Domitrović Sabo, članica žirija. Izložba vina održava se 1. i 2. lipnja u gradskoj sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini. Cijeli program izložbe vina potražite u galeriji. [PD; Foto: RTL televizija]

Mia Dimšić dolazi u Zelinu

Mlada glazbenica Mia Dimšić dolazi u Zelinu. Nastupit će u sklopu 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i to u subotu, 2. lipnja u sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini. Život nije siv, Sunce, oblak, vjetar samo su neke od pjesama koje će mlada autorica izvesti. Koncert počinje u 19 sati, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan. [PD]

Ocjenjivanje vina za 50. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske

U tijeku je ocjenjivanje vina uoči jubilarne 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja će se održati 1. i 2. lipnja u gradskoj sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini.

Uzorke vina za 50. IVKH ocjenjuje stručno povjerenstvo, koji su dosadašnjih godina ocijenili oko 12.000 uzoraka vina. Na ovogodišnje ocjenjivanje vina pristiglo je 369 uzoraka vina, a rezultati će službeno biti objavljeni u petak na mrežnim stranicama grada www.zelina.hr.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija s ocjenjivanja. [Foto: Videomix]

Dani otvorenih vrata Udruge "Srce"

Udruga SRCE poziva Vas na Dane otvorenih vrata koji će se održati 24. i 25. svibnja u prostorijama kuće podrške Srčeko.

Prilika je to svima zainteresiranima da se pobliže upoznaju s radom Udrugom i dosadašnjim rezultatima u zajednici. 

Dolazak je potrebno potvrditi do 23. svibnja 2018. godine na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; ili brojeve telefona 01 2060 462 i mobitela 099 301 3930.

Program donosimo u nastavku:

 

program_otvorenih_vrata.JPG

Ususret Kaju v Zelini '18

U svibnju Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina tradicionalno organizira dvodnevnu, odnosno trodnevnu  kulturno-zabavnu  manifestaciju Kaj v Zelini, kojoj je središnji događaj Recital suvremene kajkavske poezije, ovog svibnja 37. po redu, najznačajnije  i najrenomiranije okupljanje kajkavskih pjesnika u Hrvatskoj.

Ponajbolje pjesme iz dosadašnjih zelinskih recitala uvrštene su u sve tri dosad izašle antologije kajkavskog pjesništva. Dakle, ne bez razloga i ponosni, razgovarali smo s Dubravkom Sušecom, v. d. ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta o sadržaju ovogodišnjeg Kaja. 

„Manifestacija Kaj v Zelini '18. održat će se od 24. do 26. svibnja. Sadržajno će biti slična manifestacijama posljednjih godina. Oko Recitala, na čiji je natječaj 127 pjesnika poslalo 518 radova, okupljaju se ostali - popratni sadržaji manifestacije. Recital započinje predstavljanjem zbirke ponajboljih pjesama, njih sedamdesetak, koje će odabrati stručni ocjenjivački sud (koji je upravo počeo sa žiriranjem) u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i Štefica Kamenarić Filipović dr. med., koja je zamijenila nedavno preminulog člana prof. dr. sc. Jožu Skoka. Zbirka će izaći u nakladi Mala biblioteka Dragutin Domjanić Pučkog otvorenog učilišta. Naslovnicu će opet izraditi akademski slikar Danko Merin. A pred žirijem je još i zadatak da između onih pjesama koje će biti u zbirci, odaberu tridesetak za javno izvođenje, a najbolje i za nagrade. Njih će javno izvesti ponajbolji glumci kajkavci: Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek i Vid Balog, dok će  kroz program voditi legenda Recitala, Dubravko Sidor. U muzičkim intermecima muzicirat će gitarist Antun Iveković i pijanistica Branka Grakalić. Toni je za ovu priliku napravio obradu evegreena „Vu plavem trnaci“. Od popratnih događanja  Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina izvest će komediju „Bogi Ivač“ u kojoj  uz ostale varaždinske glumce nastupaju Ljubo i Jan Kerekeš. Komorni ansambl Croazzola Concerttante pod vodstvom Kreše Majnarića održat će koncert ozbiljne glazbe, a bit će i otvorena izložbe fotografija Damira Matijevića. Naravno, tu je i nezaobilazna kajkavska meša u kominskoj crkvi  Sveta tri kralja“, rekao nam je Dubravko.

Na kraju razgovora  Dubravko Sušec ili Suhi, kako ga zovu prijatelji, izvjestio nas je o događanjima koje Učilište priprema u bliskoj budućnosti:

„U lipnju, od 14. do 16. na Placu organiziramo Književni festival Zeline i Blaževdola sa sajmom knjiga na kojem će sudjelovati, po pozivu, hrvatski nakladnici; oni „veliki“ poput VBZ-a, Nove stvarnosti, Antibarbarusa i „mali“, zavičajni. Iz Zeline će to bit POU, Ogranak Matice hrvatske i Muzej Sveti Ivan Zelina. Na sajmu će građani moći prodavati knjige, CD-ove, ploče. Pridružit će im se i Gradska knjižnica s knjigama koje je otpisala iz svog fundusa. Na festivalu će gostovati zvučna spisateljska i pjesnička imena, a bit će i glazbenog programa.

Bit će to po raznolikosti sadržaja svojevrsno „opuštajuće“ događanje nakon 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja prethodi festivalu  i doista lijepi uvod u Svetoivanjske dane. [PD]                  
 

2. Gulašijada u Svetoj Heleni

Nakon uspjele prve Gulašijade prošle godine u Svetoj Heleni su organizirali i 2. Gulašijadu. Kako je ove nedjelje bilo pred Vatrogasnim domom u Svetoj Heleni pogledajte u galeriji. [RB; foto: RB]

UMjetnjak 2018: još bolji i kvalitetniji

Ove godine u sklopu programa UMjetnjak u organizaciji Udruge za alternativnu kulturu i mlade i Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina održana je likovna radionica grafike, koju je vodila Martina Majcen, a ujedno su otvorene dvije izložbe mladih i talentiranih autorica: izložba Martine Majcen „Topografija vida“ i Mateje Majcen „U procesu“.

Izložbe je s velikom radošću otvorio gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, a obje su autorice, naše sugrađanke, svoje radove s oduševljenjem predstavile zelinskoj publici, koja se tom prilikom okupila u značajnom broju.

"Mi u Galeriji "Kraluš" imali smo priliku predstaviti renomirane autore, akademske slikare, i sam taj način prezentacije značajnih umjetnika koji iza sebe imaju karijeru i priznat rad, možda je i mladim slikarima, na što posebno onima koji su iz Zeline, dalo poticaja da se izraze i da imaju izložbu u našoj galeriji. Naravno, toga je bilo u prije, ali smatram da je ovo bolje napravljeno i nadam se da će to iz godine u godinu biti sve jače i prisutnije te da će kulturni odsjaj same Galerije i učilišta se odraziti i na kulturu Zeline i ljude koji će ju konzumirati, - kazao je Danko Merin, kustos Galerije "Kraluš".

Osim u prekrasnim izložbama, posjetitelji su imali priliku poslušati putopisno predavanje putopisca i avanturista Davora Rostuhara, kao i pogledati njegov prvi dokumentarac „Polarni san“. [KM; foto: KM, MDŽ]

2. Gulašijada u Svetoj Heleni

DVD Sveta Helena i ove godine ogranizira druženje i natjecanje u kuhanju gulaša „Gulašijada“, koje će se održati u nedjelju, 20. svibnja 2018. godine ispred vatrogasnog doma u Svetoj Heleni s početkom u 12 sati.

Voditelj „Gulašijade“ je Davor Dretar Drele, voditelj i komičar, trenutno jedan od sudionika šoua "Tvoje lice zvuči poznato" .

Na natjecanje se ekipe mogu prijaviti najkasnije do 20. svibnja do 11 sati, a kotizacija po ekipi iznosi 100 kuna. Svaka ekipa može imati najmanje tri člana, kuha se od 12 do 17 sati, a za najbolje tri ekipe osigurane su nagrade.

Na 1. Gulašijadi, održanoj prošle godine, sudjelovale su 22 ekipe, a uz odličnu hranu, ni zabave nije nedostajalo. Kako je bilo prošle godine pogledajte ovdje. [PD]