prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Uz dobru kapljicu i u skladu s tradicijom obilježeno "Martinje 2017." u Zelini

Uz dobru kapljicu i u skladu s tradicijom obilježeno "Martinje 2017." u Zelini

Brojni ljubitelji vina i svi željni dobre zabave svečano su obilježili proslavu Martinja u izletištu „Vina Kos-Jurišić“ u Nespešu. Domaći "biskup" Borko, svojim je govorom i spelancijama posjetitelje nasmijao do suza, a uz pomoć "časne" i "kuma", uspješno krstio mošt u mlado vino. Pravi Martinjski ugođaj upotpunilo je dobro društvo, vrhunska kapljica i domaća hrana.

Najviše pohvala zaslužili su domaćini izletišta „Vina Kos-Jurišić“, koji su okupljenima pripremili pravi Martinjski meni u nekoliko sljedova, pripremljen s puno ljubavi i pažnje. Tako su gosti uz tradicionalnu patku s mlicima, mogli uživati u domaćim štruklima, a kasnije probati i domaće kobase, ukiseljeno grožde ili pak namaz od špeka. Za dobro raspoloženje brinuli su se i glazbeni sastavi Hobby band i grupa Par-Nepar, koji su posjetitelje zabavljali do kasno u noć.

„Pripreme, kao i za svaku manifestaciju, traju godinu dana. Kad završimo jedno Martinje, krećemo već s pripremom drugoga. Kao što znaju oni koji inače prate naše manifestacije, ove godine smo malo promijenili lokaciju, jer smatramo da je primjerenije da Martinje slavimo u vinogradu, u autentičnoj kleti. Popunjen je cijeli kapacitet objekta, već deset dana prije samog događaja više nije bilo mjesta. Tražila se stolica više. Neki gosti koji su sudjelovali na ovogodišnjoj manifestaciji, već su rezervirali mjesto za iduću godinu. Prema tome, možemo vidjeti da je manifestacija bila uspješna. Zadovoljna sam sa svime, gosti su bili zadovoljni. Kao organizator, manifestaciju gledam drugačije, no i ja sam bila gošća i veoma sam zadovoljna,“ – kazala je direktorica Turističke zajednice grada Sv. Ivana Zelina, Marinka Zubčić.

Zadovoljstvo nisu krili ni domaći posjetitelji, kao ni posjetitelji iz Zagreba, kojima se najviše svidio običaj krštenja mošta u mlado vino, domaća hrana, kao i dobra kapljica. Gostima iz Zagorja najviše su se svidjeli domaći bendovi. Uloga "kuma" pala je na gospodina Zdravka Puheleka i na mog supruga Martina, koji je ujedno slavio imendan i rođendan i zaista mi je bilo zanimljivo vidjeti kako se snašao u toj ulozi. Posebno zahvaljujemo obitelji Kos-Jurišić na velikodušnosti i gostoprimstvu. Sve u svemu, bila je to još jedna lijepa proslava "Martinja u Zelini", koju bismo preporučili svima. Takva manifestacija zasluženo je postala već tradicionalna, a nadamo se da će tako veselo biti i iduće godine.

U nastavku vam donosimo zanimljive dojmove našeg "biskupa" Borka.

Kako Vam je pala ova nadasve zanimljiva uloga biskupa?

Martinjskom biškupu niš ne pada. Martinjskom biškupu samo raste, ponajviše kiselina v želucu.

Što Vam je bilo najlakše, a što najteže?

Najlakše, kak i navek bilo je dizanje žlice i pune kupice, a najteže je bilo prejti z veselice, jer je v podrumu još ostalo puno vina i bilo me fejst strah da ne bu propalo. Al kad su svi prešli, ja sam se vrnul i rešil problem.

Posjetitelje ste nasmijali do suza, svojim govorom i spelancijama. Jeste li se dugo pripremali za ulogu i jeste li sami pripremili govor?

Da, i meni nekad krenu suze, najčešće dok režem luk. Biti martinjski biškup nije uloga. To je poziv, stil samotnjačkog života u poniznosti svakodnevno slaveči njenu svetost – našu vinsku kaplicu. I krivo ste razmeli. To na Martinju nije bil nikakav govor. Govore drže političari, a i nakon njih ima suza. To je bila svečana sveta martinjska liturgija posvečena krščenju mošta u mlado vino, koje se već vjekovima na ovaj ili slični način slavi širom carstva sv. Martina.

Kakav Vam je dojam cjelokupne manifestacije?

Najte, prosim vas bogohuliti, to kaj vi pogrdno zovete manifestacija ustvari je svetkovina vina, i zahvala Bogu Bakusu na vinskom daru koji nam je ostavio, te sv. Martinu koji je mošt pokrstio u vino. U takvoj poniznoj, skromnoj i mirnoj martinjskoj noći svi nazočni puni su vinskog duha i kao takvi još najmanje drugi dan osjećaju u svom tijelu prisutnost svih svecof vinskih.

Hoćete li se odazvati i iduće godine?

Biškup martinjski se nikam ne odaziva. On jednostavno dojde tam gde oseti vinsku duhu. Tak bum i ja na leto sikam došel, ak me do tad ne izda jetra. [KM; Foto: KM]

na vrh članka