prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Uspješno održana 12. Sarmijada u Laktecu

Uspješno održana 12. Sarmijada u Laktecu

U organizaciji Udruge proizvođača robne marke kiseloga zelja „Laktec“ i ove godine, održana je već tradicionalna, 12. Sarmijada- svojevrsni festival jela od kiseloga zelja. Ova poznata kulinarska manifestacija i ove je godine privukla velik broj posjetitelja, koji su imali priliku uživati u delicijama spravljenih od zelja, koje su pripremile vrijedne ruke natjecateljskih timova.

Zadatak je bio pripremiti sarmu i jedno jelo po izboru čiji je glavni sastojak trebalo biti kiselo zelje „Laktec“.

Od ukupno osam natjecateljskih ekipa, najuspješniju sarmu pripremile su članice Udruge Hrvatsko srce Samobor, Marija Lindić, Nada Jednar i Dragica Kos. Drugo mjesto za najukusniju sarmu osvojile su članice Udruge Hrvatsko srce iz Vrbovca, a treće ekipa iz Vrbovca.

„Jela smo pripremale do dugo u noć. Rado se odazivamo svakoj Sarmijadi, gotovo svaki put odnesemo nagradu. Ponosne smo na svoja jela, a vjerujemo da su i ostala bila jako dobra. Sretne smo što smo pokazale naše umijeće kuhanja. Nema tajne dobre sarme. Temelj je dobro zelje, fino meso uz malo začina,“ - kazala je predstavnica pobjedničke ekipe.

U kategoriji jela spravljenih od kiseloga zelja robne marke „Laktec“ prvo mjesto osvojila je punjena patka ekipe Hrvatsko srce Samobor. Drugo mjesto pripalo je ekipi Hrvatsko srce Vrbovec koja je spremila musaku s kiselim zeljem, a treće mjesto osvojila je ekipa žene Tučenika pripremivši buncek s kiselim zeljem.

Nagrade najuspješnijim ekipama uručio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

Predsjednica ocjenjivačke komisije, gospođa Gordana Županac, ujedno i pročelnica za poljoprivredu i ruralni razvoj Zagrebačke županije kazala je da su u ocjenjivanju presudile nijanse. Ocijenjeno je 16 jela, od osam prijavljenih ekipa, a nagrade su pripale najboljima.

„Sarmijada je posebna po tome što se temelji na kiselom zelju „Laktec“, županijskoj robnoj marki koja po sebi ima određene specifičnosti, uz tradicionalni način kiseljenja. Ovime želimo pokazati ne samo vrijednosti kiselog zelja, nego prezentirati sve delicije koje se mogu spremiti od te namirnice,“ – kazala je Brigitte Berulec, iz Udruge proizvođača robne marke kiseloga zelja „Laktec“.

Okupljeni su imali priliku uživati u delicijama spravljenim s puno pažnje i truda, a kasnije uživati u zabavi do dugo u noć uz pratnju Laganini benda.

Sarmijada se održala pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Svetog Ivana Zeline i Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline. [KM; Foto: KM]

na vrh članka