prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Prehodale 799 kilometara u 30 dana

Prehodale 799 kilometara u 30 dana

Naše sugrađanke, Ljiljana i Ema Džakić, prehodale su u rujnu 2017. godine jednu od najpoznatijih hodočasničkih pješačkih ruta Camino Frances. Svoje doživljaje podijelile su s velikim brojem posjetitelja na predavanju „Camino“ održanom sinoć u dvorani „Kraluš“ POU Sv. Ivan Zelina.

Nakon inspirativnog predavanja Maje Klarić, putopjesnikinje koja je također prehodala Camino, tri generacije jedne obitelji: teta, majka i kćer odlučile su krenuti na Camino.

Put dug 799 kilometara, od grada St. Jean Pied de Porta na jugu Francuske do Santiaga de Compostela u Španjolskoj, nije bio nimalo lagan. Susrele su se sa strahovima, bolovima u nogama, tremom, ali sve je to nestajalo, jer ih je na kraju dana dočekalo odmorište.

„Svaki novi kilometar, nova je panorama i tjera te da ideš dalje,“ – kazala je Ema Džakić.

Jednako tako, susrele su se s brojnim izazovima. Ponekad su jutra bila izazovna jer je bilo potrebno rano se probuditi. Krenuti već od 6 sati ujutro i razmišljati što je sve potrebno ponijeti od hrane i pića. Pobrinuti se za obrok. Ponekad su u jednom danu prehodale 38 kilometara, a nakon toliko prijeđenih kilometara počele su više cijeniti hranu i vodu.

Na svom putu susrele su mnoge zanimljive ljude, suputnike i hodočasnike. Doživjele fizičke i mentalne promjene. Upoznale Davida, čovjeka koji je odlučio širiti duh Camina i dočekati putnike/hodočasnike ne tražeći ništa zauzvrat. On ih je doista fascinirao, jer živi svoj put, a mjesto podsjeća na oazu i osjeća se poseban mir. Tada su shvatile: „Camino ti daje sve što ti treba.“

Na najvišoj točki Camina ostavlja se kamen, koji se simbolično ostavlja i onda se kreće dalje. Nakon mjesec dana hodanja, misa i zahvala u crkvi na hrvatskom jeziku, za mamu Ljiljanu bila je nagrada za sve prijeđene kilometre.

Nakon puta osjećaju se obogaćene tim iskustvom, a ovo inspirativno predavanje možda potakne još nekoga da se odluči otići na Camino. [KM; Foto: KM]

na vrh članka