prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Važnost usluge osobne asistencije

Važnost usluge osobne asistencije

Udruga Srce organizirala je u petak, 9. ožujka u Gradskoj vijećnici javnu tribinu o važnosti usluge osobne asistencije.

Predsjednica Udruge Srce, gospođa Đurđa Penava okupljenima se obratila s nekoliko riječi istaknuvši da u 12 godina upornog rada Udruge, glavni pokretač je ljubav, za mnoge provedene aktivnosti i projekte, pa tako i za ovaj koji se provodi 12 mjeseci.

„Zahvala svim osobnim asistentima i njihovom predanom radu, na podršci i svakom rješenju problema, velika zahvala voditeljici i koordinatorici projekta, svim ostalim zaposlenicima Udruge Srce, volonterima i svim članovima, roditeljima, skrbnicima na suradnji. Posebno bih zahvalila Zagrebačkoj županiji i Gradu Svetom Ivanu Zelini na institucionalnoj i financijskoj podršci svih ovih godina, što nam pomažu ispunjavati naše ciljeve i naša očekivanja od ovog i ostalih projekata. Hvala vam što ovu sredinu i ovaj grad činite puno boljim mjestom za življenje,“ - kazala je gospođa Đurđa Penava.

Na tribini se mnogo govorilo o važnosti usluge osobne asistencije za korisnike usluge, kao i za njihove osobne asistente. Tako su predstavnici i članovi Udruge Srce naglasili da je osobama s invaliditetom i s intelektualnim teškoćama prijeko potrebna usluga osobne asistencije. 

Posao osobnog asistenta je specifičan i fleksibilan, a sastoji se od pomoći oko osobne brige, pomoći pri kuhinjskim poslovima, obavljanju kupovine, pomoć pri fizičkim potrebama, obavljanju administrativnih poslova, pomoći pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije, pratnja i pomoć u socijalnim aktivnostima.

Uspjesi postignuti provedbom ovog projekta za određene članove Udruge Srce su veliki. Tako su pojedini članovi Udruge Srce zahvaljujući osobnom asistentu prvi put otišli u šetnju, na kavu, prevladali strah od zubara i otišli na plivanje. „Napredak je vidljiv u obiteljskom životu, članovi su dobili više vjere u sebe i osamostalili su se. Osobni asistenti odigrali su veliku ulogu u prevladavanju strahova i u prevladavanju određenih poteškoća," - kazala je Marija Dugac, voditeljica poludnevnog boravka u Udruzi Srce.

Posebna gošća tribine bila je Amna Alispahić koja je govorila o problematici financiranja osobnih asistenata koji se zasada financiraju projektno, a ne sustavno, a osvrnula se i na pojam inkluzivnog življenja u lokalnoj zajednici.

Na tribini su prisustvovali gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, kao i brojni uvaženi gosti.

Tribina je organizirana u sklopu projekta "Osobni asistent" koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. U projekt je uključeno 9 osoba, za koje su osigurani osobni asistenti. [PD; Foto: Udruga Srce]

na vrh članka