prigorjehr-regionalni-portal
Menu

U Zelini obilježen Svjetski dan kazališta

U Zelini obilježen Svjetski dan kazališta

„Svijet je pozornica na kojoj svatko igra svoju ulogu.“

W.Shakespeare

U Svetom Ivanu Zelini obilježen je Svjetski dan kazališta. Društvo Naša djeca Sveti Ivan Zelina organiziralo je 24. ožujka 2018. godine u dvorani Kraluš Pučkog otvorenog učilišta kazališne predstave: „Gospođicu Neću“, u izvedbi Dječje scene Gradskog kazališta Gorica i „Priča se nastavlja“ Dječjeg kazališta „Prijatelj“. Tom prilikom, u ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Mario Dukarić, zaželjevši Društvu Naša djeca mnogo sreće u daljnjem radu. Kazališne predstave pogledalo je više od 300 roditelja i djece iz zelinskih škola i vrtića, a organizirane su i edukativne kazališne radionice za djecu pod stručnim vodstvom kazališne pedagoginje Ive Lipovac. Na radionicama su sudjelovala djeca u dobi od 6-13 godina, koja su naučila izrađivati lutke od papira. 

Scenska lutka pokreće djetetov misaoni, fantazijski i emocionalni svijet i omogućuje da dijete riječima izražava svoj sve bogatiji i složeniji intimni doživljaj svijeta. Igra scenskim lutkama nije čista imitacija djetetova iskustva već oblik djetetove interpretacije stvarnosti. Ona je stvaralačka aktivnost. Igre sa scenskim lutkama po svom su karakteru govorne igre. To je jedan oblik kreativnog izražavanja predškolskog djeteta. U rukama odgojitelja ali i djeteta lutka je dragocjeno didaktičko sredstvo i pomagalo za rad u ostvarivanju ciljeva i zadataka. Igre sa scenskim lutkama mogu pridonijeti emocionalnom rasterećenju djeteta i pružiti odraslima uvid u djetetove konfliktne situacije. Igre sa scenskim lutkama socijaliziraju djecu i mogu utjecati na razvoj pozitivnih crta ličnosti. Djeca postepeno u igri razvijaju smisao za uzajamnost, solidarnost, pravednost, suradnju. Djeca se međusobno potiču i inspiriraju da im igre budu bogate i raznovrsne. (korištena literatura: Dijete i scenska lutka, Pokrivka)

Dječji vrtić „Proljeće“ uvijek se rado odazove na sve pozive koji se organiziraju u našem gradu i koji imaju vrijednosnu komponentu u razvoju i odgoju djeteta. Na ovom događaju, iz našeg vrtića, sudjelovala su djeca starijih predškolskih skupina. Izrada scenskih lutaka dovela je djecu u stanje uzbuđenosti, ushita i razigranosti. Po završetku kreativne radionice nastala su prava mala umjetnička djela/scenske lutke prilagođene dječjem uzrastu. Izrađene lutke djeca su odnijela svojim kućama gdje će zasigurno kao nova vrijedna didaktička igračka imati svoje počasno mjesto.

„Svako dijete je umjetnik. Problem je samo
kako ostati umjetnik jednom kad odrastete.“ Pablo Picasso

„Dječje igre nisu samo igre, nego ih treba smatrati ozbiljnom dječjom djelatnošću.“

Michel Eyquem de Montaigne.

Pripremila: Odgojiteljica predškolske djece Jelena Matijašević

na vrh članka