prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Uspješno održan sajam knjige u Zelini

Uspješno održan sajam knjige u Zelini

Prvi zelinski sajam knjige uspješno je održan. Od 14. do 16. lipnja 2018. godine posjetitelji su, na središnjem gradskom trgu, mogli po akcijskim cijenama birati između beletrističkih i publicističkih naslova. Posjećenost je bila solidna, a promet iznad svih očekivanja. Reakcije Zelinčana bile su vrlo pozitivne, a možda najznačajniji produkt sajma knjiga je javni regal s knjigama kojeg su građani već počeli puniti, služiti se ponuđenim naslovima i razmjenjivati ih. Javni regal oslikala je Nina Kavić, nastavnica likovne kulture u OŠ Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina, s djevojkama iz svoje likovne grupe.

„S prvim zelinskim sajmom knjige možemo biti u potpunosti zadovoljni“, rekao nam je organizator događanja Dubravko Sušec, inače vršitelj dužnosti ravnatelja Pučkoga otvorenog učilišta: „Knjige su po povoljnim cijenama podjednako dobro tržila sva tri izlagača: Nova stvarnost, Fokus i klaster lokalnih izdavača, u kojima su bili POU, Muzej i ogranak Matice hrvatske, kao i Gradska knjižnica s otpisanim primjercima. Upravo su beletristički i lektirni naslovi iz fonda Gradske knjižnice, po ultrapopularnim cijenama, bili možda i najatraktivniji mamac za posjetitelje,“ - istaknuo je Sušec te dodao:

„Ako za parametar uspješnosti uzmemo dnevni novčani promet, onda moram istaknuti osobito zadovoljstvo dvaju gostujućih izdavača, koji su sajam napustili ugodno iznenađeni, kako financijskim aspektom, tako i ukusom zelinske čitalačke publike, koja nije birala isključivo laka štiva, baš naprotiv. Također, prosječan je dnevni promet u Zelini jednom izdavaču premašio dnevni promet koji je imao nedavno u City Centeru East odnosno na nedavnom sajmu knjiga u Splitu.“

Sajam knjige ima potencijal za daljnji rast

„S ponosom mogu istaknuti da sajam knjige nije doživio fiijasko, već je iskazao potencijal za daljnji rast. Mogu zahvaliti i čestitati našim sugrađanima na njihovu interesu za (dobru) knjigu. Zelina je ponovno ugodno iznenadila“, konstatirao je Sušec, dodajući da za iduću godinu organizatori planiraju još ambiciozniji sajam, vjerojatno na dvostruko većoj izlagačkoj površini no što je bila ovogodišnja, i s još nekoliko jakih izdavačkih imena.

Sajam knjige ugostio je poznatoga hrvatskog autora i prevoditelja Borisa Perića, koji je predstavio svoj novi roman Zagabriel. Glazbeno-scenskim nastupima publiku su intrigirali Neven Paleček Papageno, Hajrudin Pašalić, Ivica Kiš, Neven Dužević, Jadranka Krajina i Toni Iveković.

Međunarodni književni festival „Četiri godišnja doba književnosti: Ljeto i Zelina“ nastavlja se dolazećeg vikenda otvornom svečanošću u Dvorani Kraluš, kojoj će nazočiti i predsjednik Društva hrvatskih pisaca i jedan od najjačih autora u državi Zoran Ferić. Tom će prilikom biti predstavljen zbornik festivala naziva „Čokot kod Oberona“, dok će na dvodnevnom prazniku pisane riječi pjesnici i prozaici u javnim nastupima čitati radove koje su prijavili za zbornik.

Pisci će se družiti u petak u Dvorani Kraluš te u subotu u VD-u Blaževdol, uz mnoštvo glazbenih nastupa. Umjetnički ravnatelj i selektor festivala naš je sugrađanin Marijan Grakalić, poznati zagrebački književnik, koji nešto više od godinu dana živi u Blaževdolu.Osim Pučkoga otvorenog učilišta i pokroviteljstva Grada Sv. Ivana Zeline, organizaciji pomažu DVD Blaževdol, UM Zeline, Konjički klub Zelingrad i Gornjogradski književni festival. [PD; Foto: DS; POU Zelina]

na vrh članka