prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Uspješno održana 16. zelinska gljivarijada

Uspješno održana 16. zelinska gljivarijada

Veliki broj posjetitelja, 16 gostujućih udruga iz Hrvatske i Slovenije, odličan gastro-enološki doživljaj, niz zabavnih sadržaja i odlična organizacija, obilježili su 16. Gljivarijadu agilne Amanite, udruge gljivara iz Svetog Ivana Zeline.

Ovogodišnja Gljivarijada započela je podjelom priznanja gostujućim udrugama, a nastavila se podjelom nagrada u natjecanju za najviše ubranih vrsta gljiva u zadanom vremenu u šumi oko mjesta održavanja Gljivarijade. Tako je prvu nagradu dobilo Gobarsko društvo Dobrovce (okolica Maribora) za 55 vrsta ubranih gljiva. Drugu nagradu osvojili su članovi udruge Kraljevka iz Gline, koji su ubrali 50 vrsta gljiva, dok je treću nagradu osvojila udruga Krasnica iz Krapine za 44 ubrane vrste gljiva. Nagradu za najljepšu ubranu gljivu dobio je gljivar Josip Levanić iz Ivanca. On je pronašao lijepi primjerak gljive neobična izgleda, latinskog naziva trametes versi color - šarena tvrdonoška, znana kao paunov rep.

Za vrijeme podjele nagrada, gosti su uživali u gljivarskom gulašu, odojku s ražnja, raznim salatama i domaćim kolačima, a sve se zalijevalo dobrom zelinskom kraljevinom i ponekom pivom. Istovremeno, posjetitelji su mogli kupiti brojeve za bogatu tombolu. Ekipe: Sunčanica iz  Samobora, Belaši iz Nespeša, Pliva iz Siska, Ključar i Platušić iz Biškupca, Alkići iz Sv. Helene, Vikendaši iz Majkovca i jedina potpuno ženska ekipa - Kraljice iz Zeline, spremale su čobanac, kojega je ocjenjivao tročlani stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu sjedile zvijezde RTL-ovog kuharskog šoua - Mateja i Ružica te muški član Franjo.  Na kraju dana proglašen je pobjednik, zapravo pobjednice. Prvu nagradu - šunku Grof, osvojile su curke iz ekipe Kraljice. Uz sve to, dečki su na terasi Lovačkog doma u Čegcima igrali, a posjetitelji popevali i natjecali se u plesu. 

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom i uz materijalnu potporu Grada Svetog Ivana Zeline i Turističke zajednice grada, a sponzori su bili Tiskara Zelina, Getim i Mesna industrija Kudelić. [RB]

na vrh članka