{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
26. Ožujak 2014. 10:59

“Sat za planet Zemlju” u Zelini

Udruga EKO Zelina i Grad Sveti Ivan Zelina i ove se godine pridružuju inicijativi „Sat za planet Zemlju“ (engl. Earth Hour) u sklopu koje će se u subotu 29. ožujka ugasiti svjetla na sat vremena. Svjetla će se ugasiti na zgradi Grada Sveti Ivan Zelina u 20:30 sati, a iz Eko Zeline pozivaju građane da im se pridruže u ovoj akciji, jer tih sat vremena na trgu ispred gradske zgrade provest će uz glazbeni program i čitanje poezije uz svijeće. Svoju podršku inicijativi u Svetom Ivanu Zelini već su službeno uputile i udruge Udruga mladih Zeline (UM Zeline) i Klub zelinskih biciklista – SIC.

 „Bit akcije “Sat za planet Zemlju” nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se ovom akcijom podsjeti svih na važnost svakodnevnog djelovanja kako bismo očuvali naš planet, te da se podsjetiti kako je energetska učinkovitost neophodna. Ponosni smo što se grad Sveti Ivan Zelina nalazi na popisu gradova koji sudjeluju u ovoj akciji i što je inicijativa za uključivanje došla baš iz udruge Eko Zelina“ – istaknuo je Mladen Miko, predsjednik udruge Eko Zelina i pozvao građane da u što većem broju dođu u subotu na Trg Ante Starčevića i daju podršku ovoj akciji.

Sudjelovanjem u ovoj svjetskoj inicijativi Grad Sveti Ivan Zelina želi potvrditi svoju dugoročnu predanost društvenoj odgovornosti i povećanju dobrobiti za našu lokalnu zajednicu. Grad je potpisnik Energetske povelje kojom se iskazuje svjesnost i volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana. Jedna od konkretnih aktivnosti koje upravo planiramo je i zamjena postojeće javne rasvjete energetski učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim rasvjetnim tijelima, koji će omogućiti uštede, bolje upravljanje vremenom rasvjete, ali i smanjiti emisiju stakleničkih plinova“ – izjavio je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, koji je i privatno vrlo ekološki osviješten i jedan je od prvih u Hrvatskoj koji je izgradio niskoenergetsku, pasivnu kuću.

Uz poznate svjetske znamenitosti koje već šest godina tonu u mrak, poput rimskog Koloseuma, Slapova Niagare, Louvra i Eiffelovog tornja u Parizu, Kineskog zida, grčke Akropole, kupola Bazilike sv. Petra u Vatikanu i druge, i ove godine će se svjetla gasiti u pedesetak hrvatskih gradova. Tako će u svjetla ugasiti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru, vodentoranj u Vukovaru i dr.

Akciju je pod nazivom Sat za planet Zemlju pokrenula organizacija World Wildlife Fund (WWF) u Sidneyu 2007. godine, a do 2011. ušla je u povijest kao najveća globalna volonterska akcija u njoj sudjeluje 135 država i više od 1,8 milijardi ljudi sa svih kontinenata, uključujući najpoznatije svjetske zgrade i prirodna čuda. WWF akciju u Hrvatskoj organizira uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, u suradnji s nevladinim organizacijama te brojnim pokroviteljima i ambasadorima projekta kojima se ove godine pridružio i Spider-Man kao prvi ambasador superheroj.

„Prema istraživanjima WWF-a, već sada koristimo prirodne resurse u vrijednosti jedne i pol planete. Nastavimo li tako, do 2030. godine iskoristit ćemo sve što nam Zemlja pruža“ – stoji u obrazloženju WWF-a u Hrvatskoj, koji upućuje poziv građanima da u subotu u 20:30 sati ugase svjetla u svojim domovima na sat vremena te tako i sami doprinesu Satu za planet Zemlju. [MD]

 

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori