{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
26. Ožujak 2014. 14:52

Vatrogasni vikend u Zelini 2014.

Potaknuti prošlogodišnjim uspjehom zelinski su vatrogasci u suradnji s Vatrogasnom zajednicom grada Sv. Ivana Zeline i vatrogascima s područja grada, odlučili ponovno organizirati Vatrogasni vikend. Sve posjetitelje i sudionike očekuju brojna vatrogasna natjecanja, prezentacije vatrogasnih vozila i opreme, Dan otvorenih vrata Vatrogasnog centra Sv. Ivan Zelina i druženje s vatrogascima iz cijele Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije. Ususret Vatrogasnom vikendu u Zelini 2014. razgovarali smo s jednim od organizatora ove značajne vatrogasne manifestacije, tajnikom DVD-a Sveti Ivan Zelina Ivanom Loborcem.

Nadolazeći  vikend u Svetom Ivanu Zelini proteći će u znaku vatrogastva, što sve pripremate za posjetitelje i naravno vatrogasce?
29. i 30. ožujka održava se 2. Vatrogasni vikend u Zelini, manifestacija u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Sv. Ivan Zelina i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Ivan Zelina, koja okuplja veliki broj vatrogasaca i nekoliko raznih događanja vatrogasne tematike. U subotu se održava Dan otvorenih vrata Vatrogasnog centra Sv. Ivan Zelina, gdje će građani moći doći pogledati vatrogasnu opremu, vozila i same vatrogasce koji vrše protupožarnu zaštitu na području grada. Osim toga održat će se trening te pokazne vježbe operativnih vatrogasaca. U nedjelju se održavaju dva natjecanja, 5. Memorijal Milana Pažića – dvoransko natjecanje u spajanju usisnog voda u Sportskoj dvorani, te 2. Fire combat “Zeleni plamen” – natjecanje vatrogasnih grupa, koje se održava na poligonu ispred Vatrogasnog centra. Uz natjecanja, bit će održan Mali sajam vatrogasne opreme i vozila gdje očekujemo deset do dvanaest izlagača, tvrtki koje se bave prodajom i proizvodnjom vatrogasne opreme i vozila u Hrvatskoj. Također, bit će upriličen prigodni sajam Zelinskih suvenira i tradicionalnih proizvoda u suradnji s Turističkom zajednicom grada. Tijekom cijelog vikend bit će dostupna i ugostiteljska ponuda za sve posjetitelje u prostoru Vatrogasnog centra.

Ovo je drugi Fire Combat “Zeleni plamen” koji će biti održan u Zelini. Možete li nam reći nešto više o samom natjecanju? Tko se sve može prijaviti, kakva su pravila, koje su kategorije natjecanja?
Ovaj tip natjecanja je specifičan jer u njemu sudjeluju vatrogasni operativci u grupama po dvoje, te kroz nekoliko nesvakidašnjih prepreka izvršavaju zadatke u što kraćem vremenskom periodu. Zanimljivo je što operativci izvršavaju vježbu u potpunoj osobnoj zaštitnoj opremi, što uključuje i dišne aparate, te moraju biti liječnički pregledani i osigurani, jer je sama vježba vrlo zahtjevna. Vježba se odrađuje u muškim i ženskim kategorijama, koje su podijeljene po dobnim granicama, a prijaviti se mogu svi koji zadovoljavaju uvjete. Ove godine smo uspjeli u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom uvrstiti natjecanje u Kup HVZ-a, što samom natjecanju daje dodatnu važnost i atrakciju.

Memorijal Milana Pažića održava se peti, jubilarni put. Možete li reći više o tom dvoranskom natjecanju?
Ova vrsta natjecanja specifična je za hladnije mjesece kada natjecateljske vatrogasne ekipe vježbaju u dvoranama i manjim prostorijama i pripremaju se za nadolazeću sezonu. Kako vrijeme ne bi proveli samo vježbajući, osmišljena su i dvoranska natjecanja, pa će na memorijalu nastupiti ponajbolje ekipe iz Hrvatske, Slovenije i drugih susjednih zemalja. Oni će se natjecati u spajanju usisnog voda, prvom dijelu klasične vatrogasne vježbe koja se izvodi i na Vatrogasnoj olimpijadi te je međunarodno priznata vatrogasna vježba.

Koliko se ekipa ove godine prijavilo?
Dosad se na natjecanje prijavilo oko četrdeset ekipa za Fire combat natjecanje, te preko sedamdeset ekipa za Dvoransko natjecanje u spajanju usisnog voda. Interes je velik, pogotovo vatrogasaca iz Hrvatske za koje je Fire combat natjecanje nešto novo i zanimljivo, pa veliki broj razmišlja o pokušaju savladavanja poligona, a Dvoransko natjecanje u spajanju usisnog voda je već tradicionalno, jedno od najvećih u Hrvatskoj.

Natjecanja su međunarodnog karaktera, ekipe kojih zemalja dolaze u Sveti Ivan Zelinu?
Međunarodni karakter natjecanju daje prije svega velik broj ekipa iz Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine koje su se prijavile za nastup. U Sloveniji i Austriji već postoji duža tradicija održavanja ovakvog tipa natjecanja, i sve te ekipe imaju dosta iskustva. Također, samom natjecanju ali i Manifestaciji općenito, prisustvovat će delegacije iz Zagrebačke županije, te vatrogasnog vrha Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine te Srbije, pa nam i time potvrđuju status međunarodne manifestacije.

Kakve su nagrade za pobjednike? 
Za Fire combat natjecanje, kao i prošle godine, za najbolje smo osigurali vrijedne nagrade sponzora natjecanja, a sve u osobnoj vatrogasnoj opremi. Konkretno to su zaštitne kacige i odijela, zaštitne rukavice i čizme, te ostala vatrogasna oprema u vidu vatrogasnih aparata, vatrogasnih cijevi i prigodnih poklona za Dvoransko natjecanje. Naravno, najboljim ekipama će se dijeliti i prigodni pehari i medalje, kakva je i tradicija.

Vi ste jedan od organizatora Fire combat natjecanja, i manifestacije općenito. Što vas je potaknulo da pokrenete ovakav projekt?
Neki naši operativci su kroz stalne kontakte s vatrogascima saznali za nove vrste vatrogasnih natjecanja, te smo vidjeli da je vrlo zanimljivo, pogotovo za operativne vatrogasce, jer je to nešto novo, gdje još uvijek ima puno prostora za prilagodbe i jer se dosad nismo susretali sa sličnim natjecanjima. Tako smo došli i na ideju da nešto takvo organiziramo u Zelini, da se malo trgnemo i probamo napraviti nešto novo. Da bi bili što atraktivniji htjeli smo i konkretne nagrade, nešto što bi sudionicima bilo korisno, te smo kontaktirali proizvođače i trgovce vatrogasnom opremom za sponzorstvo u nagradama. A da bi njima nešto ponudili zauzvrat, odlučili smo organizirati mali sajam vatrogasne opreme. I tako je pomalo to sve izraslo u najveću i jedinu manifestaciju ovakvog tipa u Hrvatskoj, te sad pokušavamo svake godine uvesti nešto novo i bolje.

Koliko je uopće natjecanja tipa Fire combat natjecanja u Hrvatskoj?
Fire combat „Zeleni plamen“ je prvo u natjecateljskoj sezoni. U Kup HVZ-a je uvršteno ukupno 8 natjecanja kroz sezonu, te će se održati u Osijeku, Rijeci, Žrnovnici kraj Splita, Karlovcu, Sesvetskom Kraljevcu, Kaštel Šućurcu i Splitu.

Možete li usporediti neka od njih sa zelinskim?
Sva su natjecanja organizirana s trudom da budu što bolja, ali meni osobno je doma uvijek najbolje, jer imam vlastiti uvid koliko se naši operativci trude. Mogu reći da prema iskustvima operativaca koji su se natjecali na ostalima, naše je natjecanje najbolje posjećeno po broju ekipa, ali i po broju gledatelja.

Kakve su bile reakcije posjetitelja i natjecatelja nakon prošlogodišnjeg Fire combata?
Drago mi je reći da su reakcije bile pozitivne. Pohvale su pristigle od svih natjecatelja, uz neke konstruktivne kritike, ali svi su bili zadovoljni, pogotovo jer smo prvi put uspjeli organizirati nešto tako veliko i dobro organizirano. Sve kritike smo uvažili i primijenili na ovogodišnje natjecanje, pa vjerujemo da će ove godine biti puno bolje. Posebno mi je drago što su se Zelinčani okupili u dosta velikom broju i pratili samo natjecanje, te čak bodrili domaće ekipe. Kroz razgovor sam stekao dojam da su sretni jer se nešto takvo događa, jer su vatrogasci pokazali da mogu organizirati nešto na toj razini, a i samo natjecanje im je bilo jako zanimljivo.

Što očekujete ove godine?  
Ove godine očekujemo veći odaziv nego prošle, bolje organiziranu manifestaciju, u čemu ćemo se i sami potruditi te da će Zelinčani i ostali posjetitelji doći u većem broju i ponovo provesti ugodan vikend s nama, svojim vatrogascima. Naravno, nadamo se i lijepom vremenu, ali nas ni malo lošeg vremena neće pokolebati. (NK)

undefined

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori