{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
31. Ožujak 2014. 21:30

Planinarski križni put

Već sedmu godinu za redom vlč. Dragutin Toplak, župnik župe Sv. Nikole biskupa iz Donje Zeline, na 29. ožujka organizira Planinarski križni put. Topao i sunčan dan potaknuo je mnoge da krenu. Kretalo se ispred crkve u Sv. Heleni, gdje se u devet sati skupilo 297 hodočasnika. Hodočasnici su bili svih dobnih skupina, najmlađi jedanaest mjeseci, a najstarija, baka od 78 godina. Krenulo se sa pjesmom iz Helene, preko Brezovca, Curkovca, Blaževdola, Suhodola za Donju Zelinu. Od postaje, do postaje, išlo se cestom, šumom, poljskim putovima. Na svakoj postaji dočekali su domaćini sa punim stolovima, raznih delicija. Nakon što su se hodočasnici okrijepili i malo odmorili, krenuli su dalje na put dugačak 18 km. Kako je kod nas u Suhodolu, bila dvanaesta postaja, znajući da će putnici već biti umorni, odlučili smo iz okrijepiti gulašem. Ekipa na čelu sa našim kuharom Zvonimirom primila se posla.Trebalo je očistiti 10 kilograma luka, narezati 25 kilograma mesa, 30 kilograma kruha i pripremiti stolove i klupe za okrepu i odmor umornih putnika. Žene su ispekle i donijele raznovrsne kolače, za desert nakon gulaša. Naši obavještajci slali su SMS poruke, tako da smo bili upućeni, gdje se povorka trenutno nalazi. Kasno poslijepodne ispijajući tko zna koju kavicu stiže poruka: „U blizini smo“ I zaista, za čas je do nas doprla pjesma. Krenuli smo ispred kapelice da ih dočekamo. Nakon zajedničke molitve krenuli smo na ugodno druženje. Dvadeset minuta odmora – obavijestio je župnik. Neki su se krijepili gulašem, neki kolačima, a neki izuvali tenisice i lijepili flastere na žuljevite noge. Uz sve pohvale našem kuharu i zahvale za gostoprimstvo, putnici umorni i sretni, krenuli su prema Donjoj Zelini. Još jedna postaja kod škole i završna u crkvi, a nakon toga zajedničko druženje i okrepa na župnom dvoru. Na rastanku svi duhovno ispunjeni i sretni uz obećanje, „Do godine opet!“

Kako se bliži blagdan Uskrsa, župljani župe Sv. Nikole, u Donjoj Zelini, pripremaju igrokaz „Križni put“ i to u četvrtak 17. travnja, u 19 sati, na vanjskom prostoru crkve. [Štefica Fanjek]

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori