{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
06. Travanj 2014. 11:20

69. obljetnica pogibelji Slovenskih partizana

Svake godine delegacija antifašističkih boraca iz Slovenije uz podršku Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) posjećuje Sveti Ivan Zelinu i Bedenicu, kako bi položili vijence na grobove poginulih za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ove je godine stiglo više od 120 ljudi u tri autobusa, među kojima čak i šest živućih boraca.

Vijenci su položeni uz spomenik palim borcima u Svetom Ivanu Zelini, spomenik u Prepolnu te uz grobove u Žitomiru, gdje je poginulo dvanaest partizana iz antifašističke divizije „Matija Gubec“. Rečeno je kako je u ovim krajevima poginulo na stotine partizana, posebno na području Komina, gdje su u razdoblju od 10. do 12. svibnja 1945. godine vođene borbe između Pete armije i fašističkih postrojbi, i to tri dana nakon potpisa predaje. Najavljeno je i kako će uskoro SABA otvoriti ured u Svetom Ivanu Zelini.

Delegaciju su predvodili Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Petar Radić, predsjednik antifašista Zagreb, Stane Preskar, predsjednik antifašista iz slovenskih Brežica, a dočekali su ih u ime grada Sveti Ivan Zelina gradonačelnik Hrvoje Košćec i zamjenik gradonačelnika Franjo Sakmardi te u Bedenici Slavko Cvrlja, načelnik općine Bedenica. [MD]

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori