{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
06. Travanj 2014. 14:25

U Bedenici održane duhovne obnove profesora Ivančića

Preduskrsno vrijeme idealno je za razmišljanje vjernika o vjeri, o sebi samima i odnosu s Bogom. Župna crkva Svih svetih u Bedenici proteklog je vikenda bila pravo mjesto za sve one koji su htjeli učvrstiti svoju vjeru i obnoviti duh. Od petka do nedjelje trajale su duhovne obnove koje je vodio profesor Tomislav Ivančić, katolički svećnik, doktor teologije, kanonik, sveučilišni profesor te utemeljitelj hagioterapije – terapijske metode duhovne medicine.

Profesor Ivančić stigao je u bedeničku župu na poziv velečasnog Alojzija Slukana s kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo – “Velečasni Slukan bio je na župi u Trnovitici osamnaest godina, gdje sam ja bio arhiđakon, što znači on je bio pod mojom kontrolom kao službenika nadbiskupije. Imao sam tada preko sebe oko pet dekanata pa tako i njegov. I otada se jako dobro poznajemo. 2012. godine me zamolio da dođem za Sve svete kada je ovdje “kirvaj”, odnosno vaše proštenje, da održim svetu misu. Nakon toga bilo je još puno planova oko mog dolaska ali bio sam spriječen radi zdravstvenih problema i tek sada se to moglo ostvariti – objasnio nam je profesor.

Duhovne su obnove počele u petak navečer susretom s brojnim vjernicima iz bedeničke i okolnih župa. U subotu je bila održana sveta ispovijed, a u večernjim satima i susret profesora s mladim župljanima koji se svih dojmio, kako profesora tako i mladih. Sat vremena proveli su u razgovoru, molitvi i pjesmi. Profesor Ivančić je tijekom života radio s brojnim mladim ljudima, pomagao im te ih usmjeravao na pravi put, učio ih da je život nešto najljepše što postoji. Inače, mladima iz župe Svih svetih već je postao običaj da se sastaju svake subote u večernjim satima u župnoj crkvi, a protekla subota će im sigurno ostati dugo u sjećanju.

“Dragi su. Vidi se da su već stasali, da ih je netko već poveo. Jer da su tek početnici ne bi onako reagirali. A reagirali su smijehom ili čak plačem. Vidio sam toliku pozornost kod slušanja da me to zadivilo. I vidio sam da razumiju ono što govorim. Hrvatska upravo treba takve svjesne, mlade ljude koji žive i ne boje se. Mislim da se u njima to može vidjeti. Bilo bi dobro okupiti sve mlade iz mjesta i tada bi možda ni stariji ne bi morali kritizirati ovo vrijeme, jer ono je takvo kakvo je. Svaka generacija ima svoje vrijeme” – ispričao nam je svoje dojmove profesor Ivančić.

Profesor je poznat kao utemeljitelj hagioterapije, terapijske metode duhovne medicine. Objasnio nam je i nešto više o tome – Mnoge bolesti u medicni imaju uzrok baš u duhovnoj dimenziji. Kad sam to uvidio, počeo sam proučavati antroplogiju. Razmišljao sam kako bi to mogao nazvati pa sam se odlučio za hagioterapiju. Hagios na grčkom jeziku znači upravo svet. A terapija znači liječenje tog svetog prostora u čovjeku. Osnovao sam škole i studije za hagioterapiju, knjiga sam napisao bezbroj. Održavam seminare i poučavam, osnovani su centri za hagioterapiju po cijeloj Europi pa i cijelom svijetu. U Hrvatskoj ih ima najmanje dvadeset i nešto, u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Švedskoj, Ukrajini!, u Sjedinjenim Državama, južnoj Americi i tako dalje. Držim studije na koje dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Prošle godine ih je bilo 600 i brojka se iz godine u godinu povećava. Dolazi mnogo liječnika, prosvjetnih i socijalnih djelatnika, svećenika i drugih koji zapažaju da je to zapravo budućnost te da se tu zapravo odlučuje o pitanju zdravlja i bolesti. Ako budeš zao”, jer ako sebe razaraš već jesi u paklu. To je hagioterapija i ona je antropološka medicina, to jest jedna od njih.”

Do najvećeg  katoličkog blagdana ostalo je desetak dana. Profesor Ivančić ima poruku za sve župljane iz Bedenice kao i sve vjernike. “Uskrs kaže da je Bog došao na jedinstven način došao otkriti nam tko je čovjek i što će s njime biti. Da će čovjek kad umre uskrsnuti sa svojim tijelom. Da će uskrsnuti sve što smo imali, naše kuće, polja i njive. Cijela Bedenica rekao bih i cijeli ovaj kraj, Sveti Ivan Zelina. Cijela Hrvatska bit će zajedno s vama. Sve će biti novo nebo i nova zemlja kako i sveti Petar kaže. Zlo na zemlji će biti istopljeno i uništeno, sve će biti novo, bez zla, raspadanja. Zato je Uskrs za mene poruka ljudima da se isplati biti čovjek.  Na Veliki petak naša patnja će biti kratka, ona će proći. Ali Uskrs će biti vječan, naš Uskrs. Tako da nas on zapravo podsjeća, da ćemo svi mi uskrsnuti kao Krist.

Duhovne obnove u Bedenici završile su svečanom svetom misom u nedjelju. I trećeg dana crkva je bila prepuna vjernika koji su poželjeli čuti propovijed profesora Tomislava Ivančića te ponijeti  svojim obiteljima blagoslov koji im je udijelio. Profesor se od njih oprostio s nadom da će ih uskoro ponovno posjetiti, naravno, kako je i sam rekao, ako će to biti dio Božjeg plana za njega. [Nikolina Kranjec]

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori