{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
09. Veljača 2014. 20:07

Stepinčevo u Krašiću

Općina Krašić obilježava u ponedjeljak, 10. veljače, Stepinčevo i 54. godišnjicu smrti Blaženog kardinala Stepinca. Krašić je malo općinsko središte između Jastrebarskog i Karlovca, posljednjih godina sve poznatije po razvoju vjerskog turizma.

Godišnje Krašić posjeti oko 30 tisuća hodočasnika i to najviše u vrijeme proslave Stepinčeva te tijekom ljetnih mjeseci. Iako je blaženi Alojzije Stepinac pokopan u zagrebačkoj katedrali, mjesto hodočašća ipak je ostao Krašić, gdje se nalazi veliki spomenik ispred župne crkve. U crkvi se i danas nalazi prazno grobno mjesto gdje je Kardinal trebao biti pokopan, a sada je to bočni oltar koji je posvećen Blaženiku. Hodočasnici mogu razgledati i spomen-kuću, koja je uređena u staroj župnoj kući. Otvorena je za posjetitelje, a osim blagovaonice, radne i spavaće sobe, mogu se vidjeti i mnoge Stepinčeve osobne stvari. Posebno je zanimljiv pisaći stroj na kojemu je Stepinac pisao pisma i propovjedi te njegova najdraža slika Marije Pomoćnice, kojoj se je posebno molio. 

Alojzije Stepinac rođen je u malom mjestu Brezarić pored Krašića, a seli se u Krašić s devet godina kada je njegova obitelj ondje kupila kuću. Mjesto je posebno postalo poznato kada je iz Lepoglave nadbiskup Stepinac prebačen u Krašić, u kućni pritvor.

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori