×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 585
JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 582
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Svjetski dan pčela

Dvadesetog svibnja obilježavamo Svjetski dan pčela i godišnjicu rođenje Antona Jansona, utemeljitelja pčelarstva. Manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o korisnosti pčela i meda kao prehrambenog proizvoda i prirodnog lijeka.

Oprašivanje je ipak temeljni proces za opstanak naših ekosustava. Gotovo 90% divljih cvjetnih vrsta biljaka u svijetu potpuno ili barem djelomično ovisi o oprašivanju životinja, zajedno s više od 75% svjetskih prehrambenih kultura i 35% globalnog poljoprivrednog zemljišta. Ne samo da oprašivači izravno doprinose sigurnosti hrane, već su ključni za očuvanje biološke raznolikosti.“ Jedna trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi radu ovih malih radilica. Zato nije floskula tvrdnja da će dođe li do izumiranja pčela ubrzo  izumrijet od gladi i ljudski rod.

O zelinskom pčelarstvu poznatom po kvalitetnom medu razgovarali smo s Ivanom Kalinskim predsjednikom udruge zelinskih pčelara Matica, kojoj je sjedište u Kalinju. Prema riječima Kalinskog udruga okuplja 56 članova koji posjeduju 2.500 košnica. Zbog epidemije korone članovi udruge nisu se sastajali protekla tri mjeseca i udruga ne raspolaže svim relevantnim pokazateljima. Prvi sastanak udruge nakon prisilne stanke održat će se 7. lipnja do tada će dobiti upute svoje krovne organizacija za daljnje djelovanje.  No, ono što je sigurno pčele su na području djelovanja udruge dobro podnijele zimu i zdrave su. U toku je ispaša akacije, a očekuje se  prosječne količine meda, jer su niža područja ispaše oko Svete Helene i Novog Mjesta promrzla. Nakon bagrema na redu je kesten, no med od njega proizvodi svega dva - tri članova Matice, jer je drvo kestena na području Zeline već prije stradalo od raka kestena. Svakako najzastupljeniji med je livadski.

Mnogo se piše o štetnom utjecaju avionskog prometa na zdravlje pčela i proizvodnju meda no Kalinski drži da veću štetu čine repetitori čiji signali dezorijentiraju pčele. Problema s neodgovornim vlasnicima pčela izvan Zeline,  koji su ranijih godina dovozili svoje pčelinjake na ispašu ne vodeći računa njihovo zdravstvenom stanju je prema riječima Kalinskog  sve manje. 

Udruga Matica  pak puno polaže na edukaciju svojih članova pa je tako tokom prošle godine organizirala 6 predavanja za svoje članove.

Županija dijeli novce poljoprivrednicima

Zagrebačka županija poziva poljoprivrednike sa svog područja da se jave na 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv te ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog 2020.

Potpore za spomenuti 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv u poljoprivredi će se dodjeljivati za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova.

Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe  s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu. Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije.

Prijave se dostavljaju elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb ili osobno na istu adresu u Pisarnicu koja se nalazi u prizemlju. Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji.

Crveni križ podijelio 565 paketa potrebitima

Tijekom mjeseca ožujka i travnja podijelio je 565 paketa hrane i higijenskih potrepština socijalno ugroženim građanima. Projektom Humanitarni paket za središnju Hrvatsku osigurano je 33.834.40 kuna iz Europskog fonda za najpotrebitije - FEAD II. Također su u sklopu projekta održane i radionice pod nazivom Upravljanje kućnim budžetom na kojem su prezentirane vještine kako dodatno uštedjeti i zaraditi te pokrenuti vlastiti biznis. 

Na radionicama su sudjelovale i djelatnice projekta ZAŽELI. 

Reciklažno dvorište u Svetom Ivanu Zelini

Grad Sveti Ivan Zelina 23. kolovoza 2017. sklopio je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. (Ref.br. Ugovora: K.K.06.3.1.03.0007) za izgradnju reciklažnog dvorišta na području Grada s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Obnovljena cesta u Kalinju

Mještani Kalinja ovih su dana dobili novi asfalt koji će im olakšati svakodnevni život i dati ljepši izgled cijelom naselju, objavljeno je na mrežnoj stranici Grada Sveti Ivan Zelina www.zelina.hr.