prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Zagrebački holding preuzima lokalnu vodoopskrbu?

Zagrebački holding preuzima lokalnu vodoopskrbu?

Ne želimo da našom vodoopskrbom upravlja Zagreb i Zagrebački Holding, zajednički je stav i zaključak izvanrednog sastanka svih gradonačelnika i načelnika s područja Zagrebačke županije i župana Kožića.

Objavljeni konačni Nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja znači da bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Isto tako, apsurdno je da gotovo četvrtina stanovnika Hrvatske, više od milijun ljudi, bude korisnik jednog davatelja vodne usluge, a da su preostale tri četvrtine podijeljene na 18 uslužnih područja, ističe se u priopćenju sa sastanka te naglašava kako bi ova uredba dovela i do povećanja cijene vode.

Nacrtom prijedloga Uredbe, uslužno područje br. 7 obuhvaća Grad Zagreb, te sve gradove i općine u Zagrebačkoj županiji isključujući Grad Zaprešić i općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji su obuhvaćeni uslužnim područjem br. 6 koju čine svi gradovi i općine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nacrt prijedloga Uredbe objavljen je u petak 14. veljače ove godine na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede, i bitno se razlikuje od onoga koji je prezentiran 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda, kada je rečeno je kako bi na području Republike Hrvatske trebalo biti uslužnih područja koliko i županija, poručili su iz Zagrebačke županije. Ove nove izmjene su ih iznenadile, jer je Zagrebačkoj županiji bio prihvatljiv stari prijedlog, prema kojem je područje Zagrebačke županije posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije.

Gradonačelnici, načelnici i župan Zagrebačke županije uputit će zajedničku primjedbu Ministarstvu poljoprivrede te apelirati na Vladu Republike Hrvatske da se ovakav Nacrt prijedloga Uredbe ne usvoji. [PD]

na vrh članka