×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 582
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

ZG sirek

ZG sirek

Zagrebački sir je tradicionalni domaći svježi sir kojeg proizvode vrijedne ruke seoskih žena, naših dragih „kumica“ koje nas svaki dan uveseljavaju ponudom ovih sireva na zagrebačkim tržnicama, rečeno je na predstavljanju ZG sireka, upriličenog na tržnici Utrine.

To znači da od sada svaki svježi kravlji sir, ukoliko ispunjava određene uvjete i kriterije koje propisuje Udruga malih sirara Grada Zagreb, može dobiti oznaku robne marke ZG sirek i tako postati tradicionalni zagrebački proizvod.

ZG sirek zasad proizvodi nekoliko proizvođača i to Branka Penezić, Ružica Malkoč i Ljiljanka Lukšić iz Brezovice, Romina Zadravec i Melita Jadanec Čutura iz Dugog Sela, Slađana Tešić iz Pokupskog te Jasna Šmida iz Vrbovca. Svi ostali koji im se žele pridružiti moraju zadovoljiti kriterije poput toga da proizvode sir u izdvojenim prostorijama koje su uređene i opremljene za proizvodnju sira, završili su školu za zvanje mljekar-sirar, dužni su voditi, ažurirati i kontrolirati zapise o proizvodnji na propisanim obrascima, dok sir mora udovoljavati svim propisanim mikrobiološkim kriterijima za hranu. ZG sirek se proizvodi isključivo od sirovog kravljeg mlijeka i to kao ocijeđeni ili lisnati zagrebački friški kravlji sir.

Nakon svjetskog uspjeha paškog sira ili škripavca koji je prepoznatljiv simbol Like, ovo je još jedan dobar pokušaj da se Zagreb i okolica kvalitetno pozicioniraju kroz ponudu sireva zaštićenog imena i tradicionalnog postupka proizvodnje. Jedan od takvih primjera je i bedenička mljekara Euro-milk koja pod oznakom županijske robne marke proizvodi sireve Dragec. [PD]

na vrh članka