prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Predstavljanje marke vina „Kraljevina Zelina“

Foto: punkufer.hr Foto: punkufer.hr

Sve je spremno za manifestaciju „Dani Kraljevine Zeline u Zagrebu“ koja će se održati od 7. do 13. ožujka. Događanja će započeti u petak u 14 sati u Vinoteci Bornstein na Kaptolu, otvaranjem prve boce i predstavljanjem „Kraljevine Zeline“, berba 2013. godine. U 19 sati će se u istom prostoru predstaviti zelinski vinari na “Večeri zelinskih vina i vinara“. Tijekom tjedna Kraljevina Zelina će biti istaknuta u ponudi zagrebačkih vinoteka, a završno događanje je u četvrtak 13. ožujka u Wine baru Dobra vina u sklopu Green Gold Centra, gdje se od 17 do 22 sata organizira promocija i kušanje.

Zbog srednje alkoholnosti i naglašene kiselosti Kraljevina je izvrsno osvježavajuće vino, posebice ljeti. Pije se rashlađeno na 11°C, a s posebnim užitkom uz kuhanu i pečenu puretinu, piletinu, teletinu, janjetinu, svinjetinu te domaće prigorske specijalitete.

Kakvočom i rasprostranjenošću najpoznatija je s područja Svetog Ivana Zeline. Na poticaj Zagrebačke županije ova trgovačka marka se od 1999. godine proizvodi na gospodarstvima organiziranim u Udrugu proizvođača marke vina "Kraljevina Zelina".[PD]

na vrh članka