{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
06. Ožujak 2014. 09:44

Održan 12. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Raspravom o gospodarskoj situaciji i očekivanjima u ovoj i sljedećoj godini te prezentacijom mjera i programa u gospodarstvu i poljoprivredi koje će Zagrebačka županija provoditi tijekom ove godine, završen je 12. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije.

Predstavnici javnog i gospodarskog sektora s područja Zagrebačke županije s najviše su zanimanja pratili izlaganje župana Stjepana Kožića koji je iznio osvrt na stanje u gospodarstvu te i programe i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Naglasio je da se rijetko koja županija može pohvaliti rastom proračuna – nadodavši i kako je realizacija proračuna za 2013. godinu veća čak i od realizacije proračuna iz 2008. godine koja je bila iznimno uspješna. Podsjetio je i kako se dvije najveće investicije u Republici Hrvatskoj realiziraju u poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije. To je pogon Plive u Savskom Marofu vrijedan 150 milijuna eura i IKEA-e u Rugvici ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, koja u petak obilježava završetak prve faze gradnje. Spomenuo je i gradnju logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom, investicije vrijedne 75 milijuna eura kao i da u utorak počinje gradnja velikog proizvodnog pogona u gospodarskoj zoni u Pisarovini.

Za razvoj gospodarstva u Zagrebačkoj županiji u 2014. godini planirana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna. Sredstva su osigurana za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata u dvije kreditne linije, kao i projekte iz područja turizma, edukacije itd. Također, Županija će sufinancirati i programe koji potiču energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, kao što su solarni kolektorski sustavi, kotlovi na pelete i ugradnja toplinskih ovojnica – fasada, za koje građani već sada pokazuju velik interes. Poljoprivrednicima su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 21 milijun kuna i to za subvencije i potpore, kapitalna ulaganja, lovstvo, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, donacije u poljoprivredi kao i gradnju infrastrukture na ruralnim područjima, nastavak gradnje Distributivnog centra za voće i povrće itd.

Manje optimističan bio je ekonomski analitičar dr.sc. Damir Novotny, koji je u svom izlaganju „Gospodarska situacija u Republici Hrvatskoj i očekivanja u 2014. i 2015. godini“ istaknuo kako je Hrvatska niskom razinom ekonomske aktivnosti i niskom razinom zaposlenosti ušla u zonu ekonomske stagnacije. Pojasnio je da se takvo nepoželjno i neodrživo stanje izravno odrazilo i na ukupni iznos javnog duga koji će, prema svim trenutnim pokazateljima, ove godine doseći razinu od čak 80 posto BDP-a, a granica dozvoljena u Europskoj uniji iznosi 60 posto BDP-a. Novotny smatra kako se postojeće gospodarsko stanje može riješiti jedino provođenjem reforme u javnom sektoru, snižavanjem deficita središnje države s postojećih 6 posto na ispod 3 posto BDP-a, nastavkom privatizacije državnih poduzeća te jačanjem privatnog sektora, posebno malog i srednjeg poduzetništva, pod utjecajem subvencija iz EU. [PD]

 

 

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori