{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
07. Ožujak 2014. 12:07

Ivana Puhelek: samo je jedna Kraljevina!

Kraljevina Zelina, autohtona sorta Prigorja, ovih će se dana predstaviti u našem glavnom gradu. Naime, od danas se održavaju Dani “Kraljevine Zeline u Zagrebu“. Program će početi svečanim otvaranjem prve boce i ispijanjem čaše “Kraljevine Zelina” u vinoteci Bornstein. Uoči tog događanja razgovarali smo s Ivanom Puhelek s Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Puhelek-Purek, čija se obitelj već naraštajima bavi proizvodnjom ove autohtone prigorske sorte vina.

 

Ivana, možete li na početku ukratko predstaviti Kraljevinu Zelinu? O kojoj sorti se radi, kako se pije i uz što ju je najbolje piti?

Kraljevina Zelina je robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je od sorte Kraljevina, autohtone sorte Prigorja. Kod nas se Kraljevina uzgaja od davnih vremena, a prvi put je spominje i opisuje Trummer 1841. godine u svojoj ampelografiji. Robna marka nastala je 1999. godine u suradnji zelinskih vinara i Zagrebačke županije s ciljem očuvanja ove autohtone sorte, širenja njezine popularnosti i opstanka na tržištu. Vino „Kraljevina Zelina“ mora zadovoljiti kriterije propisane elaboratom, od kemijskih parametara do organoleptičnih te mora biti proizvedeno od 100% grožđa sorte Kraljevina. Tek tada može nositi županijsku etiketu na kojoj se razlikuje samo ime proizvođača i postotak alkohola. Vino je lagano, svježe i pitko, zato se savršeno sljubljuje s kontinentalnom hranom, naročito s prigorskim specijalitetima i domaćom, posebno onom težom, masnom i slanom hranom. No i u mediteranskoj kuhinji mnoštvo je jela kojima je Kraljevina izvrstan pratitelj. Rekla bi da gotovo pristaje uz sve, naročiti ljeti kad je pravo osvježenje u vrućim danima i kada odgovara uz ribu. Pije se samo, no često se miješa s mineralnom vodom, što je po nekima nepristojno dovoditi u vezu s vinom, ali ako priznamo da su „gemišti“ tradicionalni način potrošnje vina u mnogim našim krajevima, onda je ova sorta u tome zaista “kraljica”. Ako su i neka druga pića u simbiozi s vodom ili sokovima, zašto to braniti vinima poput Kraljevine?

I vaše Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se uzgojem ove autohtone sorte Prigorja?

Da, od davnina. Najveća površina naših vinograda zasađena je upravo ovom sortom. U vrijeme kada su mnogi Prigorci krčili Kraljevinu i mijenjali je svjetski poznatim sortama, moj otac ju je sadio. I svi su govorili da je lud, ali eto zahvaljujući njemu danas smo najveći proizvođači kraljevine u Zelini, a pošto ove sorte nema nigdje drugdje u svijetu nego upravo u Zelini, u Prigorju, volim naglasiti da smo i najveći proizvođači te sorte u svijetu. No, osim Kraljevine u našem sortimentu izdvajamo i vrhunski Sauvingnon, te Graševinu, a izrazito smo ponosni i na naš pjenušac kojeg radimo od Kraljevine. Kraljevina je jako dobra baza za proizvodnju pjenušavih vina zbog visokih kiselina i malih alkohola. Naš pjenušac opravdano nosi ime “Kraljica”. Karakteristikama je sličan vinu Kraljevine, znači lagan, svjež, lepršav samo puno jačeg tijela, dužeg aftertasta i vrlo je privlačan zbog svojih razigranih, sitnih perli. Vrlo je zanimljiv pošto je od sorte s najviše predrasuda. Mnogi koji ga kušaju ne ostaju ravnodušni, a nedugo mi je jedan gospodin nakon kušanja rekao da je znao da je od Kraljevine da ga vjerojatno ne bi htio probati. Ali nakon kušanja nije mogao prestati uživati u njemu.

Kraljevinu Zelinu zovu i “kraljicom Prigorja”. Prema vašem mišljenju, zasluženo?

Zasluženo, svakako. Već sam vam iznijela par argumenata koji to potvrđuju, a i njezino „kraljevsko“ ime to potvrđuje. Rijetke su se sorte uspjele othrvati najezdi velikih svjetskih igrača i uspješno su pobijedile u bitkama kroz koje je prolazio naš autohtoni sortiment, pa joj stoga treba posvetiti dužnu pažnju. Isto tako valja spomenuti kako su u njoj uživali mnogi uglednici kroz povijest. Pio ju je Bela IV, a Beethoven je „svojoj besmrtnoj ljubavi“ slao pisma u Zelinu, a ona njemu vino Kraljevine.

Na Danima Kraljevine Zeline u Zagrebu otvoriti će se prva boca i ispiti prva čaša kraljevine berbe 2013. Kako biste vi ocijenili prošlogodišnju berbu?

Što se tiče prošlogodišnje berbe, bila je to dobra godina za sortu Kraljevina. Oni vinogradari koji nisu čekali s nakupljanjem šećera u bobici, već pobrali grožđe prije onih kiša i stvaranja plijesni dobili su zdrav grozd, a to je najvažniji faktor u cijeloj vinarskoj proizvodnji. Inače sorta Kraljevina nakuplja nešto niže koncentracije šećera, pa daje svježa vina, srednje jačine i naglašene kiselosti. Upravo su takva vina berbe 2013. tipična za ovu sortu. Diskretnog, voćnog, sortno prepoznatljivog i čistog mirisa, lagana i pitka. Alkoholi se kreću ovisno o prizvođaču od 10 do maksimalno 11vol%. Naglašene ali uravnotežene kiselosti koja ovom vinu daje svježinu i lepršavost.

Što očekuje posjetitelje Dana Kraljevine Zeline u Zagrebu i Večeri zelinskih vina i vinara?

Dani Kraljevine Zeline u Zagrebu počinju u petak u 14 sati, u Vinoteci Bornstein na Kaptolu, otvaranjem prve boce i predstavljanjem Kraljevine Zeline, berba 2013. godine. Prvu bocu svečano će otvoriti župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić. U 19 sati će se u istom prostoru predstaviti zelinski vinari na “Večeri zelinskih vina i vinara“, gdje će se osim Kraljevine moći kušati i ostala vina zelinskih vinara, koji ove godine imaju robnu marku vina, a to su OG Jarec– Kure, Vina Kos, OPG Puhelek –Purek, OPG Branimir Žigrović i Klet Ljubekov gaj. Rene Bakalović će nam napraviti spoj robnih maraka Zagrebačke županije. Naime sljubljivat će domaću šunku Grof i sušeni sir Dragec s Kraljevinom Zelinom, a na stolu će se između ostalog naći i kuhana šunka u kruhu, te mnogi specijaliteti iz Bakalovićeve radinosti. Prisustvom će nas počastiti i naša, uvijek nasmijana vinska kraljica Zagrebačke županije, Zelinčanka Helena Čegec.

Ali to nije sve? 13. ožujka zainteresirani mogu posjetiti Wine bar Dobra vina u sklopu zagrebačkog Green Gold Centra. Što će se tamo događati?

Svi oni koji koji iz nekog razloga neće moći prisustvovati na događanjima u petak, mogu idući tjedan doći u Wine bar Dobra vina i kušati Kraljevinu Zelinu, na jednom opuštenom i ležernom after-work partyu. Razgovarajući sa zelinskim vinarima moći će doznati sve o stvaranju ovog vina od vinograda do boce, o njezinim budućim planovima i širenju ove sorte na našim zelinskim područijma, stavljajući naglasak na klonsku selekciju koja je ovdje bitan faktor za podizanje bezvirusnih nasada. Želja nam je i obraniti neke predrasude o Kraljevini kao kiselišu ili samo „gemišt“ vinu, aludirajući na najčešću upotrebu njezinog vina kroz litru ili rifuzu. Kraljevina u butelji? Zašto ne? Cjenovno pristupačna, a još kad bi ju uspjeli približiti mlađim generacijama i ponovno vratiti njezinu popularnost koju je imala u vrijeme kada su je pili stari Zagrepčani, a u njoj redovito uživali svi Prigorci. Mislim da joj treba dati priliku da se dokaže, jer ima potencijala, a osim toga ona je to što nas, zelinske vinare, čini posebnima i prepoznatljivima. Ona je ta koja je drugačija od svih. Jedan moj prijatelj i kolega voli reći “mnogo je kraljeva vina, ali samo je jedna Kraljevina”. [NK]

 

 

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori