{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
23. Ožujak 2014. 23:00

1.394 Zelinčana u blokadi

U Svetom Ivanu Zelini je prema podacima kojima raspolaže Prigorje.hr trenutno 1.394 blokiranih građana. Ukupni dug iznosi gotovo 130 milijuna kuna, točnije 128.492.091 kune. Od toga je dug prema središnjoj državi 8.358.841 kune, prema jedinici lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave 816.882, dok se najveći dio odnosi na ostale vjerovnike (banke) i to čak 119.316.368 kuna.

Kad smo ove podatke usporedili s informacijama o neizvršenim osnovama za plaćanje građana, koje je Fina objavila na svojim internet stranicama, ispada da Sveti Ivan Zelina nije među prvima u Hrvatskoj po apsolutnom iznosu duga, ali je udio blokiranih građana visok u odnosu na ukupan broj stanovnika. Od ukupno 15.959 stanovnika koji žive na području grada Svetog Ivana Zeline, prema podacima Državnog zavoda za statistiku je 10.464 radno sposobnih građana, pa jednostavnom matematikom dolazimo do izračuna kako udio blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva iznosi 13,32%. To je više od, na primjer, Grada Zagreba koji ima 10,58%, Samobora 9,95%, Velike Gorice 10,10% ili Zaprešića 11,59%.

Teško je iz svega ovog izvući zaključak, osim toga da su građani Svetog Ivana Zeline opasno zaduženi. Kad bi tu statistiku banalizirali, ispalo bi da svaki stanovnik našeg grada, bez obzira je li star jedan dan ili 99 godina – duguje državi, banci ili nekom drugom vjerovniku 8.051 kunu.

Kako je ovih 1.394 blokiranih građana uspjelo stvoriti toliki dug, vjerojatno se to i oni sami ovih dana najviše pitaju. Činjenica je da su blokade kod mnogih dovele i do rasta duga, jer bez obzira što je dug u početku i bio manji, kamate su ga uvećale i sada više nema lakog načina da se on smanji ili vrati. Doduše, u sljedećih par mjeseci Vlada će predstaviti Zakon o osobnom bankrotu, no ne treba gajiti iluzije kako je to jednostavno i lako rješenje za građane koji su nagomilali dugove. Matematika će biti okrutna, kao što je to već najavio ministar Miljenić – svatko tko uđe u osobni stečaj, mora znati da se sva njegova imovina stavlja na jedan kup, na drugi se stavljaju dugovi, ostaje se bez imovine, otplaćuju se dugovi i onda se, eventualno ono što preostane može otpisati.

I za kraj, postoji usluga Fina InfoBlokade, kojom možete provjeriti je li tvrtka s kojom poslujete u blokadi ili je u blokadi osobni račun. Iz Fine kažu kako se do željene informacije dolazi na jednostavan način – slanjem SMS poruke, na broj 88058, s navedenim OIB-om subjekta, za kojeg korisnik želi saznati je li u blokadi. Poslana SMS poruka naplaćuje se prema standardnom cjeniku mobilnog operatera kojeg korisnik koristi. Dolazna poruka s traženom informacijom (o statusu blokade) naplaćuje se 12,50 kn (PDV uključen). Više informacija možete potražiti i na www.fina.hr [MD]

 

Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori