{{current.main.temp.toFixed(1)}}°C Osjećaj: {{current.main.feels_like.toFixed(1)}}°C
{{current.wind.speed}} m/s
{{current.main.pressure}} hPa
{{current.main.humidity}}%
{{current.clouds.all}}%
20. Svibanj 2020. 17:34

Svjetski dan pčela

Dvadesetog svibnja obilježavamo Svjetski dan pčela i godišnjicu rođenje Antona Jansona, utemeljitelja pčelarstva. Manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o korisnosti pčela i meda kao prehrambenog proizvoda i prirodnog lijeka.

Oprašivanje je ipak temeljni proces za opstanak naših ekosustava. Gotovo 90% divljih cvjetnih vrsta biljaka u svijetu potpuno ili barem djelomično ovisi o oprašivanju životinja, zajedno s više od 75% svjetskih prehrambenih kultura i 35% globalnog poljoprivrednog zemljišta. Ne samo da oprašivači izravno doprinose sigurnosti hrane, već su ključni za očuvanje biološke raznolikosti.“ Jedna trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi radu ovih malih radilica. Zato nije floskula tvrdnja da će dođe li do izumiranja pčela ubrzo  izumrijet od gladi i ljudski rod.

O zelinskom pčelarstvu poznatom po kvalitetnom medu razgovarali smo s Ivanom Kalinskim predsjednikom udruge zelinskih pčelara Matica, kojoj je sjedište u Kalinju. Prema riječima Kalinskog udruga okuplja 56 članova koji posjeduju 2.500 košnica. Zbog epidemije korone članovi udruge nisu se sastajali protekla tri mjeseca i udruga ne raspolaže svim relevantnim pokazateljima. Prvi sastanak udruge nakon prisilne stanke održat će se 7. lipnja do tada će dobiti upute svoje krovne organizacija za daljnje djelovanje.  No, ono što je sigurno pčele su na području djelovanja udruge dobro podnijele zimu i zdrave su. U toku je ispaša akacije, a očekuje se  prosječne količine meda, jer su niža područja ispaše oko Svete Helene i Novog Mjesta promrzla. Nakon bagrema na redu je kesten, no med od njega proizvodi svega dva – tri članova Matice, jer je drvo kestena na području Zeline već prije stradalo od raka kestena. Svakako najzastupljeniji med je livadski.

Mnogo se piše o štetnom utjecaju avionskog prometa na zdravlje pčela i proizvodnju meda no Kalinski drži da veću štetu čine repetitori čiji signali dezorijentiraju pčele. Problema s neodgovornim vlasnicima pčela izvan Zeline,  koji su ranijih godina dovozili svoje pčelinjake na ispašu ne vodeći računa njihovo zdravstvenom stanju je prema riječima Kalinskog  sve manje. 

Udruga Matica  pak puno polaže na edukaciju svojih članova pa je tako tokom prošle godine organizirala 6 predavanja za svoje članove.

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju
Povezane vijesti Više članaka
Prigorje.hr © Prigorje danas j.d.o.o.
Postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima.
Napredne postavke kolačića Web stranice portala Prigorje.hr koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja portala, te oglašavati relevantne ponude korisnicima. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama Prigorje.hr (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za korištenje sustava za personalizaciju oglašavanja na temelju anonimiziranih aktivnosti Prigorje.hr-a.
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža na stranicama Prigorje.hr
Zatvori