×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 582
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Muzej kod vas doma

"Muzej Sveti Ivan Zelina pokreće novi projekt virtualnih izložbi koje će predstavljati izložbe i projekte Muzeja s obiljem tekstova i fotografija te zanimljivostima o radu u Muzeju. Projekt je pokrenut iz razloga pandemije koronavirusa zbog kojega je ograničen pristup posjetiteljima u prostore muzeja, ali i zbog potresa koji je 22. 3. 2020. oštetio zgradu našeg muzeja te do daljnjega nismo u mogućnosti organizirati izložbe u prostoru. Projekt ''Muzej kod vas doma'' će vam mjesečno donositi po jednu zanimljivu izložbu koju ćete moći pogledati na stranici muzeja u rubrici VIRTUALNA IZLOŽBA ali i na Facebook stranici Muzeja gdje ćemo objavljivati isječke i najzanimljivije dijelove sadržaja rubrike" - objavljeno je iz Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Prva virtualna izložba je ''Graci - od prapovijesti do antike''

Arheološki lokalitet Graci nalazi se u naselju Donje Orešje smještenom 3 km zračne linije sjeverno od Svetog Ivan Zeline. S ceste koja povezuje Zagreb preko Svetog Ivana Zeline s Varaždinom, skreće se u naselju Hrastje te se Bistričkom ulicom nastavlja do Donjeg Orešja. Na području naselja Donje Orešje nalaze se dva lokaliteta: Pogorišče i Graci-Topolnjak. 

Lokalitet Pogorišče je registriran u arhivi Arheološkog muzeja još od 1967. godine kada su prilikom rekognosciranja zelinskog područja kustosice Ivica Degmedžić i nešto kasnije Ksenija Vinski-Gasparini, obišle i ovaj lokalitet. Prva sondažna istraživanja vršena su 1973. godine od strane Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je vodio Ivica Šarić, dok su 1984. provedena sondažna arheološka istraživanja koje je vodila Dubravka Balen, viša kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Lokalitet Pogorišče predstavlja naselje gradinskog tipa kasnog brončanog doba. Nalazi kućnog lijepa i podnog naboja govore o manjem naselju smještenom na vrlo povoljnom strateškom položaju. U obrambene svrhe naselje je bilo djelomično utvrđeno nasipom i rovom. Nastambe su bile vrlo primitivno građene od šiblja i granja oblijepljenog zemljom. Ognjišta su nađena unutar nastambe, a tragovi grafita govore o praksi taljenja željeza u naselju. Po svojim karakteristikama te po nalazima, naselje se uklapa u sliku sličnih naselja na području sjeverozapadne Hrvatske i Mađarske. Danas je lokalitet u potpunosti uništen. (izvor: Muzej Sveti Ivan Zelina)

LiDraNo

U ožujku je u dvorani Kraluš Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina održana  smotra LiDraNo za učenike srednjih škola Zagrebačke županije. Domaćin je bila Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog, a suorganizator Srednja škola Dragutina Stražimira.

LiDraNo je smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva, koja učenicima pruža priliku da svoje literarne i novinarske radove, školske listove, radijske emisije, te scenske nastupe prezentiraju publici. Sve radove vrednuju povjerenstva sastavljena ne samo od nastavnika, nego i osoba koje se profesionalno bave književnošću, novinarstvom i glumom.

Jutarnji su program otvorenja zajednički osmislili i realizirali učenici i nastavnici spomenutih škola, a nazočne su pozdravili gospođa Lidija Smrndić, v.d. ravnatelja donjozelinske osnovne škole, gospodin Hrvoje Koščec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, te gospođa Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, koja je i službeno otvorila Smotru.

U kategoriji literarnih radova Povjerenstvo je u sastavu Darija Žilić, Marijan Grakalić i Đurđica Silvija Škrak za državnu razinu Smotre temeljem propisanih brojčanih odrednica predložilo tri literarna rada.

Prvi je predloženi rad Moja sestra, učenice Mije Cerovečki iz Srednje škole Ivan Švear, Ivanić-Grad. Mentorica učenice je profesorica Valentina Pižir. Drugi je predloženi rad naslovljen Tri točkice, autora Tina Fresla iz Srednje škole Jastrebarsko. Mentorica je profesorica Barbara Baždarić. Posljednji literarni rad koji je Povjerenstvo predložilo za državni LiDraNo rad je Helene Škarec, učenice zelinske Srednje škole Dragutina Stražimira, naslovljen Plavi skakači. Helenina je mentorica profesorica Ljiljana Đerek.

Samostalne je novinarske radove vrednovalo Povjerenstvo u sastavu Želimir Štefanović, Sanja Prijatelj i Marina Žilavec, koji su za državnu Smotru predložili dva samostalna rada. Prvi je intervju pod nazivom Prva među kraljicama, kojega potpisuje Vito Menjak, učenik Srednje strukovne škole Samobor. Mentorica je profesorica Vesna Ratković. Drugi je predloženi rad komentar učenika Lovre Počepana pod naslovom Potresi 2020. Lovro je učenik Gimnazije Velika Gorica, a njegova je mentorica profesorica Melita Jakopović.

Isto je Povjerenstvo vrednovalo i školske listove, te je na državnu Smotru uputilo oba prijavljena školska lista. Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića na ovogodišnjem je LiDraNu sudjelovala sa školskim listom pod nazivom Ban. Glavni je urednik učenik Mišel Šrbec, a mentorica profesorica Lana Milašinović. Iz vrbovečke je srednje škole na Smotri predstavljen školski list pod nazivom Koraci, urednice Tajane Milković. Mentorica je profesorica Ivana Perković.

Povjerenstvo za radijske emisije u sastavu Diana Koller, Edi Kirschenheuter i Melita Jakopović za sudjelovanje na državnoj Smotri predložilo je tematsku radijsku emisiju Od kopita pa do struje, djelo učenika Marka Pesekija i Valentina Martinca iz velikogoričke Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina. Pri njenom ih je stvaranju vodila mentorica Nina Selman Hrvatić.

U pojedinačnim smo scenskim nastupima imali priliku čuti monologe i kazivanja poezije, a Povjerenstvo je imalo zadatak izdvojiti samo jedan od pet pojedinačnih nastupa i predložiti ga za državnu Smotru. To je nastup učenika Marijana Tomića iz Gimnazije Velika Gorica, koji je kazivao stihove pjesme Ne daj se, Ines! Arsena Dedića.

Naposljetku, u kategoriji skupnih dramskih nastupa za državnu su Smotru predložene dvije izvedbe, no one će proći dodatno vrednovanje državnog povjerenstva, koje će iz Prvog izbornog područja, koje osim Zagrebačke obuhvaća još tri druge županije, izdvojiti ukupno dva nastupa koji će zaista biti izvedeni na državnom LiDraNu.

Prvi je predloženi nastup učenika Srednje škole Jastrebarsko, koji su na sceni prikazali djelo pod naslovom 1. U izvedbi je sudjelovalo sedam učenika: Leona Jerčinović, Dominik Cvetan, Damjan Križanić, Barbara Golub, Karla Fabijanić, Antonio Brajak i Anja Baričević. Vrijedi napomenuti da su učenici ujedno i autori teksta, a pri njegovu ih je stvaranju i izvedbi vodila mentorica Antonija Vlahović.

Drugi je dramsko-scenski nastup koji je ušao u uži izbor za državnu razinu Smotre, djelo učenika Srednje škole Vrbovec pod naslovom Ispitna groznica. Riječ je o učeničkim improvizacijama koje su izveli Fran Ivan Mataković, Marija Dropulja, Elena Čolig, Ines Đorđević, Petra Kovjanović, Sara Kuntić i Laura Periša. Njihova je mentorica profesorica Nada Poturiček.

Vrednovanje dramsko-scenskih nastupa provelo je povjerenstvo u sastavu Dubravko Sidor, Katarina Kolega, Dubravka Purić i Ivan Đuričić. Gospodin Đuričić ujedno je i državni izbornik za dramski dio Smotre. Valja napomenuti da je, po mišljenju mentora, ovo Povjerenstvo svoj posao odradilo iznimno dobro i detaljno, te su svi nazočni u dvorani Kraluš Pučkog otvorenog učilišta imali priliku kroz komentare učeničkih nastupa dobiti i seminar o glumi i glumačkoj pedagogiji.

Po završetku vrednovanja zahvalnice i priznanja učenicima i mentorima uručila je Martina Zerec, ravnateljica Srednje škole Dragutina Stražimira, koja je učenike podsjetila da LiDraNo nije natjecanje nego smotra te se svi koji su imali priliku svoje radove pokazati cijeloj Zagrebačkoj županiji, već samim time što su se našli na ovoj razini Smotre, mogu smatrati pobjednicima.

Smotru je zatvorio zbor učenika i nastavnika zelinske srednje škole pod ravnanjem profesorice Kristine Benčić izvedbom poznate studentske himne Gaudeamus.

Škola filma u K.Š. Đalskog

U četvrtak je u osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini započela besplatna filmska radionica namijenjena djeci i mladima. Riječ je o četverodnevnoj intenzivnoj radionici izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i Diversions International Short Film Festivala koji su u našem Gradu organizirali već nekoliko filmskih radionica. Voditelja radionice Tomu Zidića znamo kao jednog od začetnika zelinskog festivala Kratki na brzinu, koji je prošle godine održan po peti puta. Uz Tomu radionicu vodi i Mikele Bulešić, filmski radnik iz Pule – filmskog festivalskog grada. Koliko je bilo veliko zanimanje za radionicu najbolje govori podatak kako se je umjesto predviđenih 8 učenika viših razreda Donjo Zelinske škole za radionicu prijavilo njih 18. Prvog dana radionice mali su filmaši uz puno kreativnosti razvijali svoje ideje koje su urodile s tri scenarija. Te radili planove za njihova snimanja i montaže. Filmove će snimat i montirat kroz subotu i nedjelju, a završeni filmovi prigodno će se, uz dodjelu diploma, prikazati u nedjelju 8. ožujka poslijepodne u dvorani Kraluš u Svetom Ivanu Zelini. O točnom termu projekcije organizatori će obavijestiti naknadno. (RB, foto RB)

Diverzijska škola filma u Donjoj Zelini

Od 5. do 8. ožujka u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini održat će se besplatna filmska radionica namijenjena djeci i mladima. Riječ je o intenzivnoj radionici izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i Diversions International Short Film Festivala.

Radionica je namijenjena prije svega osnovnoškolcima, ali i ostalim zainteresiranima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u četiri dana. Na ovoj intenzivnoj radionici, koja će se održati od 5. do 8. ožujka nekoliko će autora realizirati svoj prvi film. Radionica počinje razradom ideja i filmskih priča, nastavlja se snimanjem te završava montažom i prikazivanjem filmova. Na radionicu su dobrodošli i ostali kreativci koji su željni izraziti se kamerom, bez obzira na prethodno filmsko iskustvo. Uvodno predavanje počinje u četvrtak, 5. ožujka u 15 sati u prostorijama škole Ksavera Šandora Đalskog. Tada se razvijaju ideje i radi se plan snimanja i montaže za vikend. Filmovi se snimaju i montiraju kroz subotu i nedjelju, a završeni filmovi prigodno će se, uz dodjelu diploma, prikazati u nedjelju 8. ožujka poslijepodne u dvorani Kraluš u Svetom Ivanu Zelini. Točan termin projekcije objavit će se naknadno.

Broj mjesta ograničen je na 8 polaznika.

Zainteresirani polaznici mogu popuniti prijavnicu putem ovog linka:

http://bit.ly/32AMWai

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti mailom na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na broj +385 91 503 9026

Voditelji radionice su filmski autori Michele Bulešić i Toma Zidić.

Radionice vodi Diversions International Short Film Festival, u organizaciji Pučkog otvorenog Sveti Ivan Zelina i pod pokroviteljstvom grada Sveti Ivan Zelina.

Predstavljena knjiga o Dragutinu Domjaniću

Većina nas, posebno prigorci i kajkavci, o Domjaniću pjesniku znaju mnogo. Osim same pjesnikove stvaralačke ostavštine o velikom pjesniku hrvatske moderne govore mnogi biografi i kritičari  osvrćući se uglavnom  na njegovu poeziju. Bibliografija Domjanića sadrži 22 izdanih  djela i više od 50  važnijih radova o Domjaniću iz pera autoriteta poput Krleže, Ujevića, AB Šimića, Šicla, Skoka, Kalinskog, Žmegača, Jembriha... O manje poznatom, ali ne i potpuno nepoznatom Domjaniću piše profesor dr. sc. Alojz Jembrih u svojoj novoj knjizi Dragutin Domjanić u novom svijetlu. Jedan od dvojice nakladnika ove nadasve zanimljive knjige, zelinsko Pučko otvoreno učilište izdanoj u Maloj biblioteci „Dragutina Domjanić“ kao 97 knjiga, upriličilo je ovih dana njezino predstavljanje. Knjigu su predstavili autor Jembrih i Vesna Bičak Dananić v.d. ravnateljica POU Sveti Ivan Zelina. Opsegom obimno djelo na 410 stranica podijeljeno  u 10 poglavlja i bogato ilustrirano iako pisana perom znanstvenika, lagana je za čitanje i laicima i dobro je došlo štivo svim onima koji bi željeli znati više o Karleku sinu i pjesniku  naše kajkavske domaje. (RB foto: RB)       

Prekrasna kazališna noć u Svetom Ivanu Zelini

Predstave "Ja u pubertetu" i "Na proščenju" autorice i redateljice Štefice Fanjek te gostujuća predstava "Oko jedne hiže" autora i redatelja Nine Škrabea obilježile su Noć kazališta u Svetom Ivanu Zelini. Za domaćine, glumce kazališta ZAmKa gotovo i da ne treba ništa posebno napominjati, jer su iznova bili odlični. Uz njih su se u prepunoj dvorani "Kraluš" predstavili i Jaskanci sa svojom sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Deanom Skokom i Majom Golešić,a briljirali su i Anamaria Škoc, Marta Brkljačić, Nikolina Pustaj, Lovro Penić, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Andrija Ferko i Nikola Oslaković.

Brojnu jaskansku kazališnu delegaciju, koju su predvodili voditeljica Kazališta Klementina Škrabe, umjetnički voditelj i osnivač jaskanskog kazališta, ali i "kum" kod osnivanja zelinskog kazališta Nino Škrabe, šef tehnike i proslavljeni jaskanski glumac Želimir Hrković te renomirana kostimografkinja Sandra Brkljačić, pored ostalih srdačno su dočekali zelinski zamjenik gradonačelnika, ali i sjajan glumac Mario Dukarić, ravnatelj zelinskog Pučkog otvorenog učilišta Dubravko Sušec, njegova najbliža suradnica, također vrsna glumica Vesna Bičak Dananić, glasovita redateljica većine zelinskih predstava Štefica Fanjek i mnogi drugi. U jaskanskoj delegaciji bila je i rođena Zelinčanka, omiljena jaskanska liječnica dr. Dunja Čop, čija je knjiga "Liječnici jaskanskog kraja" u izdanju jaskanskog Ogranka Matice hrvatske upravo izašla iz tiska. Ton-majstor u Zelini bio je Dominik Sečen, voditelj rasvjete Dominik Batušić, a šaptači i inspicijenti Antun Penić Ivanko i Dorian Rodić. Zelinčani i Jaskanci razgovarali su i o budućoj suradnji pa se nadamo se da ćemo zelinsku predstavu "Na proščenju" u organizaciji Kazališta Škrabe uskoro gledati i u Jastrebarskom.
 

 

Mali KAJ - 39. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“, 39. po redu, održat će se ove subote, 26. listopada, 39. put u Svetom Ivanu Zelini. Dvoranu „Kraluš“ Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina napunit će, sasvim sigurno, i ove godine pjesnikinje i pjesnici osnovnoškolskog uzrasta, njihove mentorice i mentori, članovi obitelji i prijatelji, u predjubilarnom izdanju, složit će se mnogi, najreprezentativnijega dječjega kajkavskog književnog festivala u državi.

„Ima recitala koji uspijevaju skupiti više prijava odnosno veću količinu dječjih radova. Znamo zato pouzdano da mnogi učenici i učitelji svoje najjače stvarateljske adute čuvaju baš za Zelinsku smotru“, riječi su Dubravka Sušca, ravnatelja Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina te predsjednika organizacijskog odbora manifestacije.

Ove je godine na poziv Pučkoga otvorenog učilišta za sudjelovanje na 39. Smotri odgovorilo 75 osnovnih škola, većinom iz sjevernih i zapadnih hrvatskih krajeva. Ukupno je na natječaj pristiglo okruglih četiri stotine dječjih pjesama, od čega je 79 izabrano za objavu u zborniku.

Tridesetičetiri će pjesme biti javno izvedene, i to iz ustiju njihovih autora, na recitalnom dijelu smotre. Četrnaest najboljih, po procjeni stručnoga ocjenjivačkog suda u kojem sjede doktori filoloških znanosti Ivo Kalinski i Božica Pažur, te doktorica medicine ali i sama nagrađivana pjesnikinja Štefica Kamenarić-Filipović, bit će nagrađeni u velikom finalu subotnjeg događanja.

Nagrade najuspješnijim sudionicima osiguravaju brojni sponzori, na čelu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Sveti Ivan Zelina, kao i jedan od dvaju visokih pokrovitelja – Ministarstvo kulture RH. (Drugi je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.) Djelomično su financijske prirode: za petoro učenica i učenika, odnosno za svaku voditeljicu nagrađene djece.

„Nagrade su skromne i definitivno nedostatne da bi imale ikakav motivacijski značaj. Tu su samo kao simbolična gesta prema mladim stvarateljima i njihovim mentoricama i mentorima; njome, naime, poručujemo da književno stvaralaštvo ima svoju, kakvu-takvu vrijednost, da umjetnost košta i da mora koštati. Mladim ljudima koji vole pisati društvo ne bi smjelo od početka poručivati da je književnička profesija izvan sustava materijalnog nagrađivanja“, kaže Sušec te dodaje:

„Isto je i s voditeljima odnosno voditeljicama, s obzirom na to da su dame u toj ulozi u velikoj većini. Premda simboličnom naknadom, nastojimo im pokazati da njihovi napori ne padaju na jalovo tlo“.

Prvonagrađeni autor(ica) i ove će godine svoju kasicu-prasicu obogatiti za 1500 kuna. Druga autorska nagrada iznosi tisuću, a treća pet stotina kuna. Pet stotina kuna vrijedna je i nagrada organizatora, Pučkoga otvorenog učilišta, dok Drvna industrija „Zelina“ autoru odnosno autorici najboljega pjesničkog rada po izboru publike donira tisuću kuna. Voditeljice će također uprihoditi po pet stotina kuna. Voditelju ili voditeljici djeteta s nagradom publike pripast će honorar od tisuću kuna, dok osvajačica nagrade za voditelja/voditeljicu godine dobiva dvije tisuće kuna.

Osim pokrovitelja (također i Metal-Elektro d.o.o. iz Donje Zeline) i organizatora, manifestaciju sponzorski pokrivaju i mnogi hrvatski izdavači: Školska knjiga d.d., Fokus komunikacije d.o.o., Alfa d.d., Nova stvarnost d.o.o., Kajkavsko spravišče, Znanje d.o.o., V.B.Z. d.o.o., Naklada Ljevak… Jedan od sponzora koji dodjeljuje nagradu također je i Večernji list odnosno Dječji list „Radost“.

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ tradicionalna je godišnja književno-nakladnička manifestacija kojoj je nakana poticati sustavan rad s pjesnički nadarenom djecom osnovnoškolskog uzrasta.

Dječji se književni festival u Zelini, uz kraći prekid tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, nakon čega ga iz pepela uspravlja ondašnji ravnatelj POU-a Sv. Ivan Zelina Josip Pandurić, odvija od 1971. godine.

Svih tih proteklih 40-ak jeseni Zelinom odjekuje mladenački „dragi nam kaj“ u svoj svojoj šarolikosti i bioraznolikosti. Za mikrofonom se spremno smjenjuju mlađahni govornici sutlanskog, goranskog, međimurskog i mnogobrojnih drugih kajkavskih idioma, koji naočigled suvereno vladaju jezikom.

Železna Gora na sjeveru Međimurja, podravske Molve na sjeveroistoku, te gorskokotarski Čabar sa svojim četirima područnim školama na zapadu uobičajeno ograničavaju prostor škola sudionica Smotre. Južnu kajkavsku granicu Smotre, sasvim neobično, već treću godinu zaredom utvrđuje Vojnić, mjesto sasvim izvan kajkavskoga govornog bazena, i to zahvaljujući začudnim naporima profesorice Ankice Globan Kovačić, koja se svoj materinji jezik ne ustručava nastojati širiti u kraju u kojem trenutačno živi, i koji s kajkavskim nema nikakve veze.

Dodirnih točaka s kajkavskim nije imao niti Antun Gustav Matoš, pa je svejedno baš njegovim Hrastovačkim nokturnom otpočela epoha suvremene kajkavske poezije. Ista ona koju mladi kajkavski pjesnici smjerno održavaju na životu svojim svake hvale vrijednim književnim pregnućem.

Kajkalište: u tri dana šest predstava

U dvorani "Kraluš" od petka 11. do nedjelje 13. listopada posjetitelji će moći besplatno pogledati šest predstava u organizaciji Pučkog otvorenoga učilišta Sveti Ivan Zelina.