×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 582
JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 585
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Predstavljena knjiga o Dragutinu Domjaniću

Većina nas, posebno prigorci i kajkavci, o Domjaniću pjesniku znaju mnogo. Osim same pjesnikove stvaralačke ostavštine o velikom pjesniku hrvatske moderne govore mnogi biografi i kritičari  osvrćući se uglavnom  na njegovu poeziju. Bibliografija Domjanića sadrži 22 izdanih  djela i više od 50  važnijih radova o Domjaniću iz pera autoriteta poput Krleže, Ujevića, AB Šimića, Šicla, Skoka, Kalinskog, Žmegača, Jembriha... O manje poznatom, ali ne i potpuno nepoznatom Domjaniću piše profesor dr. sc. Alojz Jembrih u svojoj novoj knjizi Dragutin Domjanić u novom svijetlu. Jedan od dvojice nakladnika ove nadasve zanimljive knjige, zelinsko Pučko otvoreno učilište izdanoj u Maloj biblioteci „Dragutina Domjanić“ kao 97 knjiga, upriličilo je ovih dana njezino predstavljanje. Knjigu su predstavili autor Jembrih i Vesna Bičak Dananić v.d. ravnateljica POU Sveti Ivan Zelina. Opsegom obimno djelo na 410 stranica podijeljeno  u 10 poglavlja i bogato ilustrirano iako pisana perom znanstvenika, lagana je za čitanje i laicima i dobro je došlo štivo svim onima koji bi željeli znati više o Karleku sinu i pjesniku  naše kajkavske domaje. (RB foto: RB)       

Prekrasna kazališna noć u Svetom Ivanu Zelini

Predstave "Ja u pubertetu" i "Na proščenju" autorice i redateljice Štefice Fanjek te gostujuća predstava "Oko jedne hiže" autora i redatelja Nine Škrabea obilježile su Noć kazališta u Svetom Ivanu Zelini. Za domaćine, glumce kazališta ZAmKa gotovo i da ne treba ništa posebno napominjati, jer su iznova bili odlični. Uz njih su se u prepunoj dvorani "Kraluš" predstavili i Jaskanci sa svojom sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Deanom Skokom i Majom Golešić,a briljirali su i Anamaria Škoc, Marta Brkljačić, Nikolina Pustaj, Lovro Penić, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Andrija Ferko i Nikola Oslaković.

Brojnu jaskansku kazališnu delegaciju, koju su predvodili voditeljica Kazališta Klementina Škrabe, umjetnički voditelj i osnivač jaskanskog kazališta, ali i "kum" kod osnivanja zelinskog kazališta Nino Škrabe, šef tehnike i proslavljeni jaskanski glumac Želimir Hrković te renomirana kostimografkinja Sandra Brkljačić, pored ostalih srdačno su dočekali zelinski zamjenik gradonačelnika, ali i sjajan glumac Mario Dukarić, ravnatelj zelinskog Pučkog otvorenog učilišta Dubravko Sušec, njegova najbliža suradnica, također vrsna glumica Vesna Bičak Dananić, glasovita redateljica većine zelinskih predstava Štefica Fanjek i mnogi drugi. U jaskanskoj delegaciji bila je i rođena Zelinčanka, omiljena jaskanska liječnica dr. Dunja Čop, čija je knjiga "Liječnici jaskanskog kraja" u izdanju jaskanskog Ogranka Matice hrvatske upravo izašla iz tiska. Ton-majstor u Zelini bio je Dominik Sečen, voditelj rasvjete Dominik Batušić, a šaptači i inspicijenti Antun Penić Ivanko i Dorian Rodić. Zelinčani i Jaskanci razgovarali su i o budućoj suradnji pa se nadamo se da ćemo zelinsku predstavu "Na proščenju" u organizaciji Kazališta Škrabe uskoro gledati i u Jastrebarskom.
 

 

Mali KAJ - 39. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“, 39. po redu, održat će se ove subote, 26. listopada, 39. put u Svetom Ivanu Zelini. Dvoranu „Kraluš“ Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina napunit će, sasvim sigurno, i ove godine pjesnikinje i pjesnici osnovnoškolskog uzrasta, njihove mentorice i mentori, članovi obitelji i prijatelji, u predjubilarnom izdanju, složit će se mnogi, najreprezentativnijega dječjega kajkavskog književnog festivala u državi.

„Ima recitala koji uspijevaju skupiti više prijava odnosno veću količinu dječjih radova. Znamo zato pouzdano da mnogi učenici i učitelji svoje najjače stvarateljske adute čuvaju baš za Zelinsku smotru“, riječi su Dubravka Sušca, ravnatelja Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina te predsjednika organizacijskog odbora manifestacije.

Ove je godine na poziv Pučkoga otvorenog učilišta za sudjelovanje na 39. Smotri odgovorilo 75 osnovnih škola, većinom iz sjevernih i zapadnih hrvatskih krajeva. Ukupno je na natječaj pristiglo okruglih četiri stotine dječjih pjesama, od čega je 79 izabrano za objavu u zborniku.

Tridesetičetiri će pjesme biti javno izvedene, i to iz ustiju njihovih autora, na recitalnom dijelu smotre. Četrnaest najboljih, po procjeni stručnoga ocjenjivačkog suda u kojem sjede doktori filoloških znanosti Ivo Kalinski i Božica Pažur, te doktorica medicine ali i sama nagrađivana pjesnikinja Štefica Kamenarić-Filipović, bit će nagrađeni u velikom finalu subotnjeg događanja.

Nagrade najuspješnijim sudionicima osiguravaju brojni sponzori, na čelu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Sveti Ivan Zelina, kao i jedan od dvaju visokih pokrovitelja – Ministarstvo kulture RH. (Drugi je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.) Djelomično su financijske prirode: za petoro učenica i učenika, odnosno za svaku voditeljicu nagrađene djece.

„Nagrade su skromne i definitivno nedostatne da bi imale ikakav motivacijski značaj. Tu su samo kao simbolična gesta prema mladim stvarateljima i njihovim mentoricama i mentorima; njome, naime, poručujemo da književno stvaralaštvo ima svoju, kakvu-takvu vrijednost, da umjetnost košta i da mora koštati. Mladim ljudima koji vole pisati društvo ne bi smjelo od početka poručivati da je književnička profesija izvan sustava materijalnog nagrađivanja“, kaže Sušec te dodaje:

„Isto je i s voditeljima odnosno voditeljicama, s obzirom na to da su dame u toj ulozi u velikoj većini. Premda simboličnom naknadom, nastojimo im pokazati da njihovi napori ne padaju na jalovo tlo“.

Prvonagrađeni autor(ica) i ove će godine svoju kasicu-prasicu obogatiti za 1500 kuna. Druga autorska nagrada iznosi tisuću, a treća pet stotina kuna. Pet stotina kuna vrijedna je i nagrada organizatora, Pučkoga otvorenog učilišta, dok Drvna industrija „Zelina“ autoru odnosno autorici najboljega pjesničkog rada po izboru publike donira tisuću kuna. Voditeljice će također uprihoditi po pet stotina kuna. Voditelju ili voditeljici djeteta s nagradom publike pripast će honorar od tisuću kuna, dok osvajačica nagrade za voditelja/voditeljicu godine dobiva dvije tisuće kuna.

Osim pokrovitelja (također i Metal-Elektro d.o.o. iz Donje Zeline) i organizatora, manifestaciju sponzorski pokrivaju i mnogi hrvatski izdavači: Školska knjiga d.d., Fokus komunikacije d.o.o., Alfa d.d., Nova stvarnost d.o.o., Kajkavsko spravišče, Znanje d.o.o., V.B.Z. d.o.o., Naklada Ljevak… Jedan od sponzora koji dodjeljuje nagradu također je i Večernji list odnosno Dječji list „Radost“.

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ tradicionalna je godišnja književno-nakladnička manifestacija kojoj je nakana poticati sustavan rad s pjesnički nadarenom djecom osnovnoškolskog uzrasta.

Dječji se književni festival u Zelini, uz kraći prekid tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, nakon čega ga iz pepela uspravlja ondašnji ravnatelj POU-a Sv. Ivan Zelina Josip Pandurić, odvija od 1971. godine.

Svih tih proteklih 40-ak jeseni Zelinom odjekuje mladenački „dragi nam kaj“ u svoj svojoj šarolikosti i bioraznolikosti. Za mikrofonom se spremno smjenjuju mlađahni govornici sutlanskog, goranskog, međimurskog i mnogobrojnih drugih kajkavskih idioma, koji naočigled suvereno vladaju jezikom.

Železna Gora na sjeveru Međimurja, podravske Molve na sjeveroistoku, te gorskokotarski Čabar sa svojim četirima područnim školama na zapadu uobičajeno ograničavaju prostor škola sudionica Smotre. Južnu kajkavsku granicu Smotre, sasvim neobično, već treću godinu zaredom utvrđuje Vojnić, mjesto sasvim izvan kajkavskoga govornog bazena, i to zahvaljujući začudnim naporima profesorice Ankice Globan Kovačić, koja se svoj materinji jezik ne ustručava nastojati širiti u kraju u kojem trenutačno živi, i koji s kajkavskim nema nikakve veze.

Dodirnih točaka s kajkavskim nije imao niti Antun Gustav Matoš, pa je svejedno baš njegovim Hrastovačkim nokturnom otpočela epoha suvremene kajkavske poezije. Ista ona koju mladi kajkavski pjesnici smjerno održavaju na životu svojim svake hvale vrijednim književnim pregnućem.

Kajkalište: u tri dana šest predstava

U dvorani "Kraluš" od petka 11. do nedjelje 13. listopada posjetitelji će moći besplatno pogledati šest predstava u organizaciji Pučkog otvorenoga učilišta Sveti Ivan Zelina.

120 godina bicikla u Zelini

Muzej Sveti Ivan Zelina poziva sve zaljubljenike u biciklizam, kao i sve koji će to tek postati na otvaranje izložbe 120 godina bicikla u Svetom Ivanu Zelini.

Dani knjige i književnosti

Zelina - grad knjige i književnosti! Nije li to lijepo čuti, vidjeti, pročitati...?

U ranoljetnom terminu prošle smo godine realizirali debitantsko izdanje međunarodnoga književnog festivala sa sajmom knjige Četiri godišnja doba književnosti: Ljeto i Zelina. U šatoru na središnjemu zelinskom trgu Zelinčani su razgledavali i kupovali knjige, pjesnici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore su na više lokacija u Zelinskom prigorju čitali svoje stihove, dok smo na istome gradskom trgu instalirali javni ormar s knjigama, namijenjen za razmjenu i posudbu knjiga.

S identičnim, samo nešto bogatijim programom ove godine idemo u kasnoljetnom terminu, od 19. do 22. rujna. Pripremili smo raznoliki kulturno-umjetnički program u kojem će svatko pronaći nešto za sebe.

U uvertiri festivalu, u srijedu, 18. rujna, krećemo s dvama filmskim klasicima novovalnoga francuskog redatelja Louisa Mallea. Riječ je o programu 5. izdanja Rendez-vous au Cinema, koji Kino mreža i ove godine realizira uz pomoć HAVC-a i Francuskog instituta, a koji smo ovaj put uklopili unutar termina književnog festivala.

Nakon kinotečnih naslova u srijedu, četvrtak je u Kinu Zelina dan rezerviran za suvremeni francuski film, dok je nedjelja namijenjena ljubiteljima animiranih odnosno dokumentarnih filmova. Sve su filmske projekcije u sklopu programa Rendez-vous au Cinema besplatne.

Sajam knjige otvaramo u četvrtak, 19. rujna, u 11 sati. Otvoreni smo svakog dana do 21h osim u nedjelju, posljednjeg dana, kada radimo od 9 do 14 sati.

U četvrtak u sklopu šatora nudimo radionicu crtanja životinja za mlađu publiku koju će voditi kultni strip-autor Stanko Bešlić, dok u subotu predstavljamo knjigu recepata ultrapopularnih zelinskih domaćica, Ružice Šoštar i Barice Bistrički.

U petak u "Kralušu" pjesnike kajkavce (pojačane Slovencima) sučeljavamo pjesnicima štokavcima, pojačanima književnicima iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Za zabavu će biti zadužene dame iz vokalno-instrumentalnog dueta MaLa, Maja Cipek i Lada Lokmer. Poetsko-glazbeni afterparty nastavit će se u Galeriji "Žiljak" do sitnih noćnih, a možda i do ranih jutarnjih sati.

Konačno, u subotu pjesnici zaposjedaju znameniti zelinski kafić Faraon. Stihovima ćemo obilježiti 50. obljetnicu održavanja najvećega glazbenog festivala svih vremena, Woodstocka, uz glazbu izvođača koji su nastupali tijekom četiri dana nezaboravne rock-fešte u Bethelu.

Prethodno će, od 19 sati, svi zainteresirani na trgu pod šatorom moći saznati nešto više o Woodstocku i duhu vremena 1960-ih od dvoje zagriženih 'wudstokologa', Nere Karoline Barbarić i Voje Šindolića.

Lista pjesničkih gostiju iz zemlje i inozemstva podugačka je i prilično impresivna. Dolaze nam Enes Kišević, Dražen Katunarić, Božica Jelušić, Valentina Šinjori, Zdenka Maltar, Biserka Marečić, Tomislav Ribić, Pero Kvesić, Vojo Šindolić, Nera Karolina Barbarić, Tamara Čapelj, Dean Koban, Zdenko Jelčić i mnogi drugi.

Organizator manifestacije je Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina. Umjetnički ravnatelj, izbornik i urednik festivalskih programa je književnik Marijan Grakalić.

Program festivala Četiri godišnja doba književnosti: Jesen i Zelina 2019.:

srijeda, 18. rujna

19:00

»Zazie u metrou« - naslov originala: Zazie dans le metro – komedija sa šašavim pariškim štihom
/ redatelj: Louis Malle
/ godina: 1960.
/ Kino Zelina

20:45 »Lift za gubilište« - naslov originala: Ascenseur pour l'échafaud – c/b kriminalistički film sa samog početka Novog vala, genijalna muzika Milesa Daviesa!
/ redatelj: Louis Malle
/ godina: 1958.
/ Kino Zelina

četvrtak, 19. rujna

11:00

»Otvorenje sajma knjige« - promocija knjige pjesama zelinskog pjesnika Zlatka Crneca
/ izdavači & knjižari: Nova stvarnost, Fokus na hit, Profil, Virtus Books, Strip agent, Znanje, Disput, POU Sv. Ivan Zelina, Matica hrvatska - ogranak Sv. Ivan Zelina
/ šator na središnjemu zelinskom trgu

17:00 »Kako crtati životinje« - likovna radionica s kultnim hrvatskim strip-autorom Stankom Bešlićem
/ šator na središnjemu zelinskom trgu
 19:00

 »Magistrala Kennedy« - naslov originala: Corniche Kennedy - mediteranska priča o mladima u okolici Marseillea; autorica romana po kojem je film snimljen, Maylis de Kerangal, bila je gošća na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu
/ redateljica: Dominique Cabrera
/ godina: 2016.
/ Kino Zelina

20:45 »Otisnuti se« - naslov originala: Prendre le large - drama, Maroko
/ redateljica: Gaël Morel
/ godina: 2017.
/ Kino Zelina

petak, 20. rujna

11:00

»Sajam knjige«
/ šator na središnjemu zelinskom trgu

19:00 »Poetsko nadigravanje: KAJ vs. ŠTO« - pjesničko-glazbeni program - nastupaju pjesnici kajkavskoga autorskog kruga te pjesnici koji pišu na standardnom jeziku, uz nastup vokalno-instrumentalnog dua MaLa
/ Dvorana "Kraluš", POU Sv. Ivana Zelina
21:00 »Poetski afterparty« – sudjeluju pjesnici s poetskog nadigravanja te glazbeni umjetnici: saksofonist Hajrudin Pašalić, operni baroton Neven Palaček "Papageno", gitarist Toni Iveković i glazbeni duo MaLa
/ Galerija „Žiljak“ – Sv. Ivan Zelina

subota, 21. rujna

11:00

»Sajam knjige«
/ šator na središnjemu zelinskom trgu

11:00 »Kuharice« - promocija knjige recepata Ružice Šoštar i Barice Bistrički
/ šator na središnjemu zelinskom trgu
19:00 »Woodstock, sjećanje na bitnike i kontrakulturu 1960-ih« - okrugli stol, sudjeluju: Vojo Šindolić i Nera Karolina Barbarić
/ šator na središnjemu zelinskom trgu
21:00 »Hipi kod Faraona« – Woodstock u glazbi i stihu - obilježavanje 50. obljetnice Woodstocka uz izabranu glazbu i pjesničke recitacije
/ Caffe bar „Faraon“ – Sv. Ivan Zelina

nedjelja, 22. rujna

09:00

»Sajam knjige«
/ šator na središnjemu zelinskom trgu

14:00 »Zatvaranje sajma knjige«
/ šator na središnjemu zelinskom trgu
19:00 »Crvena kornjača« - naslov originala: La Tortue Rouge – animirani film nomiran za Oscara, pobjednik Animafesta
/ redatelj: Michael Dudok de Wit
/ godina: 2016.
/ Kino Zelina

20:30 »Makala« - na filskom festivalu u Cannesu nagrađeni dokumentarac o životu jednog farmera u Kongu
/ redatelj: Emmanuel Gras
/ godina: 2017.
/ Kino Zelina

Ulaz na sva događanja manifestacije je besplatan!

Svibanj u Pučkom otvorenom učilištu

Objavljen je program kulturnih događanja u svibnju u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina. Od 23. do 25. svibnja održati će se veliko kulturno događanaje "Kaj v Zelini" i 38. Recital suvremenog kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić". Ovo kulturno događanje odvijati će se na tri lokacije: Crkva sveta Tri kralja u Kominu, gradska vijećnica i Dvorana Kraluš te će biti popraćeno bogatim programom. Svakako nas u petom mjesecu očekuje bogati kulturoški program u dragoj nam Zelini. 

Program u nastavku:https://www.facebook.com/galerijakralus/?tn-str=k*F