prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Noć knjige u Gradskoj knjižnici

Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina i ove godine uključuje se u program obilježavanja manifestacije „Noć knjige“.

Program počinje u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine u 17 sati radionicom za djecu „Izradi slikovnicu budućnosti“. Potom u 19 sati gostuje poznata psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić koja će temama "Kako se opustiti na jednostavan način bez lijekova" i "Što je psihičko zdravlje? – pet pretpostavki psihičkog zdravlja" približiti svoje bogato znanje iz područja psihologije.

Ljubica Uvodić-Vranić autorica je bestselera "Avantura osobne promjene" i "Kako se dobro posvađati" koji su mjesecima bili na top-listama najprodavanijih knjiga. Godine 1997. osnovala je nevladinu udrugu "Petkom u pet" te 2008. njezin rad proširila i na Savjetovalište za psihološku edukaciju. 2011. godine dobila je nagradu Grada Zagreba "Šampion zdravlja" za svoj rad u psihološkoj prevenciji. Sudjeluje u brojnim televizijskim i radijskim emisijama te piše za mnoge časopise. [PD]

Otvorena izložba "Proljetna priča"

U Muzeju Sveti Ivan Zelina u četvrtak, 22. ožujka, svečano je otvorena izložba „Proljetna priča“ keramičarke Valentine Šeb. Izložbu je otvorio Mario Dukarić, zamjenik gradonačelnika Svetog Ivana Zeline, a dobrodošlicu okupljenima zaželio je Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Izložbom „Proljetna priča“ Valentina Šeb predstavila se zelinskoj publici koja se tom prilikom okupila u velikom broju. Izloženo je mnogo prekrasnih radova autorice uglavnom izrađenih od bijele gline. Svaki predmet je ručno izrađen, vlastitog dizajna i vizije, a vidljivo je kako autorica veliku pažnju posvećuje detaljima.

Uz nazočnost autorice, izložbu je predstavio Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina istaknuvši trud autorice, njezinu posvećenost i vještinu u stvaranju kreacija.

„Što reći o Valentini Šeb čiju umjetničku keramiku imate priliku vidjeti u našem muzejskom prostoru? To je jedan imaginarij koji ima zamišljenu logiku, svoj smisao i jednostavno morate ući u taj svijet da biste ga mogli shvatiti. Ona je taj svoj svijet nazvala Odeata – koji nastoji izraziti kroz svoj umjetnički izričaj. Kako i sama navodi Odeata je priča o divnom putovanju, ljubavi, vještini, strpljenju, hrabrosti i ostvarenom snu. Priča je to o svakom trenutku koji treba živjeti punim plućima jer život je čudo. Odeata je utisnuta u svaki predmet koji izađe iz naše radionice. Inspiraciju za ovako svestran rad Valentina crpi iz svakodnevnog života, iz velikih priča malih ljudi, iz prirode koja nam može otkriti nas same, naše skrivene potencijale, koja nas pročišćuje i nadahnjuje, te iz anđela prema kojima autorica osjeća veliku ljubav i prisutnost u svemu. Naravno, tu su anđeli, tu su dame, vrlo maštovito zamišljene koja treba znati na jedan vrlo kreativan i umjetnički način iskazati i napraviti, a Valentina doista to uspijeva,“ - istaknuo je Houška.

U ime Grada Svetog Ivana Zeline okupljenima se obratio Mario Dukarić, autoričin dugogodišnji prijatelj koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je izložba postavljena u zelinskom Muzeju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje. Imao sam tu privilegiju da sam zapravo svjedočio samom početku Valentinine karijere. Sjećam se jedne male sobe, jednog lončarkosg kola, puno improvizacije i ono što mi je drago jest da je počelo u tim uvjetima, zbog toga što nije bila važna ni tehnologija niti aparati. Ono do čega je ona danas došla je prvenstveno zaslužna ona sama, njezin svijet mašte i njezino umijeće i njezina umjetnost da to pretvori u ove prekrasne eksponate koje danas svi vidimo. Naravno da ćemo vas pustiti da sami stvorite dojam jer umjetnost je zapravo vrlo posebna i doživite ju sa srcem, jer ovo što danas vidimo ovdje je stvarno umjetnost i način izražavanja jedne osobe. Volio bih samo reći i činjenicu da iza svake uspješne žene stoji i uspješan muškarac stoga bih volio pohvaliti i Darija koji je cijelo vrijeme bio i potpora i pružio povjerenje i podršku Valentini da ustraje u onome što radi. Ponosan sam na naš Muzej Sveti Ivan Zelina, na ravnatelja Mladena Houšku i na sve djelatnike Muzeja jer kroz ovakve izložbe bolje upoznajemo naše sugrađane, bilo da su to poznata imena za koja smo čuli putem medija ili možda samozatajni ljudi koji rade velika i prekrasna ostvarenja, a možda naša sredina nedovoljno zna o njima. Stoga, u ime Grada hvala lijepa Muzeju,“- istaknuo je Dukarić.

Okupljenima se obratila i sama umjetnica istaknuvši kako svima želi ugodnu večer i da uživaju u izložbi. Ujedno je zahvalilia svim dragim prijateljima na pomoći i podršci.

U glazbenom programu nastupili su prof. Ljudmila i Nenad Kozig. Izložba ostaje otvorena do kraja travnja 2018. godine. 

Četvrtak u Zelini

ČETVRTAK U ZELINI

KAMENE VENERE I AMERIČKI ZAPAD U KRALUŠU

Na sinoćnjem Zelinskom kulturnom četvrtku, a može se reći četvrtkom u Kralušu, sakupio se zavidan broj onih koji su odlučili kišnu zelinsku večer provesti uživajući u istinski dobrom kulturnom događaju.

Dvije teme sinoćnjeg događanja; otvorenje izložbe kamenih skulptura i crtačkim studijama za skulpture, kipara Petra Hranuellija Venera na brijegu (mislim da je to prva takva izložba u Zelini - zato kapa dolje umjetničkom ravnatelju Danku Merinu i ostalima koji su ju organizirali) i nakon toga putopisno predavanje Siniše Goluba Najbolja američka ideja, samo su prividno nepovezane. Jer Venera je mitsko božanstvo u izloženim radovima ona je žena - svjetovni lik, ali Venera je i zvijezda planet, koja putuje od istoka na zapad baš kao što je i landravca Goluba put vodio od istoka na zapad. Zato si možemo, uzevši pjesničku slobodu, stvoriti poveznicu i reći kako je Golub putujući zapadom Sjeverne Amerike putovao za Venerom. Dama, kamen, nastala 2017. (centralni izložak i po veličini i po mjestu koje je dobio) dao je prostoru galerije Kraluš, zajedno s manjim skulpturama, poput: Mladenke iz mramora, Hopa-cupa izrađene u boksitu, Maratonke i Šuljam se polako, izrađene iz „bizeka“ (kamen iz zagrebačkog kamenoloma Bizek) crtežima, jedan posve novi i dosada nedoživljeni doživljaj tog prostora, koji se iz četvrtaka u četvrtak od predvorja kino dvorane svojim sadržajem i brojem onih koji ga posjećuju pretvara u sve reprezentativniji kulturni prostor u našem gradu. Dodatnom čaru pri razgledu izložbe pridonio je muziciranjem, kao zvučnom kulisom, saksofonist Hajrudin Pašalić, kojeg zaljubljenici u jazz, poeziju i rock and roll mogu slušati i u nedavno započetim blaževdolskim večerima.

Nakon razgledavanja izlože, posjetitelji su slušali impresivno Golubovo putoopisivanje američkih nacionalnih parkova uz projekciju njegovih fenomenalnih fotografija o landranju po 20 od 59 nacionalnih parkova koliko ih ima SAD-u. Da parafraziram tv: Sinoćnja večer bila je za 5. [RB; foto: RB]

"Dobri čovjek Bažulek" u Kinu Zelina

Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina poziva vas na predstavu „Dobri čovjek Bažulek“ koja će se održati u subotu, 10. ožujka u Dvorani „Kraluš“ s početkom u 20 sati.

„Dobri čovjek Bažulek“ groteskna je komedija o malom hrvatskom čovjeku, dobronamjernom i susretljivom, nesigurnom i tjeskobnom, sitnom kotačiću u globalnom i lokalnom mehanizmu. Radi se o komediji koju je napisao Nino Škrabe, na scenu KNAP-a postavio legendarni Georgij Paro. Obojica dolaze u Zelinu na predstavu. Inače, ovom predstavom Nino Škrabe obilježava 50 godina stvaralaštva, a upravo je dio njegovog opusa vezan i za Zelinu, jer su njegove predstave igrale u Zelini, čak je neke uprizorila i ZAmKa.

U predstavi glume: Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Giulio Settimo, Nino Pavleković, Iva Šimić, a kritike za predstavu su izvrsne. Riječ je o komediji u stihu, s izvrsnom glumom i scenografijom, koja će zasigurno oduševiti publiku. Potrebno je istaknuti da predstava nije primjerena djeci.

Cijena ulaznice je 50 kuna. [PD; Foto: Knap]

Prekrasan koncert mladog gitariste Antuna Ivekovića

Još jedan u nizu prekrasnih koncerata mladog i talentiranog gitariste Antuna Ivekovića za kojeg će se još puno čuti i koji nas je svojim muziciranjem odveo u jedan drugi svijet, svu publiku zanio i ponio sa sobom u apstrakciju glazbe.

Izvrsno odabran program bio je vrlo efektan i pun gitarističkog senzibiliteta u kojem je došla do izražaju Antunova muzikalnost i tehnika izvedbi. Antun Iveković je vrlo ozbiljan mladi umjetnik koji je već ovako mlad na usponu ljestvice visoke kvalitete. U program ukomponirana poezija Branke Gakalić te pažljivo odabrane kompozicije za klavir su još više ocrtale i upečatile začarani svijet večeri.

Uprkos nevremenu, snijegu, ledu, ledenoj kiši i hladnoći došlo je puno publike, a najveći dio njih su bili mladi što je dodatno osvježilo ovu zimsku večer i atmosferu u dvorani koja je odisala njihovom mladošću. Pljesak je bio dugotrajan s povicima bravo. Nikome nije bilo dovoljno ove prekrasne glazbe a razdragana publika je zračila zadovoljstvom doživljenog koncerta.

Uslijedila su mnogobrojna pitanja kada će biti opet sljedeći koncert, jer ovo je samo početak, početak jednog umjetničkog druženja u ugodnoj i toploj atmosferi kakvu Zelina ima i s prekrasnim mladim ljudima. Svakako će biti još Ivekovićevih koncerata u Zelini u kojoj je odrastao kao i u drugim gradovima gdje je već nastupao. Njega čeka njegov vlastiti neotkriveni svijet glazbe i njegovog prebiranja po gitari. BRAVO mladi umjetniče i neka ti bude sretan put u otkrivanju svoje umjetničke duše koju nesebično otvaraš svijetu. [Branka Grakalić]

Otvorenje izložbe slika "Prigorske gorice i klieti iz kolekcije obitelji Pohižek"

Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline i Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina pozivaju vas na otvorenje izložbe slika „Prigorske gorice i klieti iz kolekcije obitelji Pohižek“.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 1. ožujka 2018. godine s početkom u 18 sati u prostoru Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina, Trg Ante Starčevića 13.

U zadnjih dvanaestak godina kolekcionar Stjepan Pohižek sakupio je kolekciju od oko 5000 slika domaćih i stranih likovnih umjetnika različitih generacija, stilskih nagnuća i umjetničkog izraza.

Do sada je pripremio niz tematskih izložbi, a većina djela na izložbi „Prigorske gorice i klieti iz kolekcije obitelji Pohižek“ posjetitelji će moći pogledati prvi put.

Ova izložba ujedno je i najava za 50. izložbu vina kontinentalne Hrvatske. [PD; Foto: TZ]

Gitaristički koncert Antuna Ivekovića

Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina poziva vas na gitaristički koncert Antuna Ivekovića koji će se održati u petak, 2. ožujka 2018. godine u Dvorani „Kraluš“ s početkom u 19 sati.

Koncert će vlastitom izvedbom na klaviru i poezijom upotpuniti uvažena pijanistica i skladateljica gospođa Branka Grakalić. Na programu će biti skladbe F. Tarrege, I. Albéniza, D. Aguada i drugih skladatelja.

Ulaz je za sve posjetitelje slobodan. [PD]

Zatvorena međunarodna izložba vinskih vrčeva i pehara

Uručivanjem nagrada zatvorena je u nedjelju Zelina 18 - 7. Međunarodna izložba vrčeva i pehara. Dva tjedna galerija Sv. Ivan Zelina bila je domaćin i jedan od organizatora izložbe, uz Ladicu Zagreb i maticu Hrvatsku iz Siska.

Jedinstvene u smislu da u tako maloj kulturnoj sredini kakva je Zelina izložba keramike postane tradicija na koju je u sedam godina postojanja učestvovanje prijavilo dvjestotinjak autora iz više od 14 zemalja. Ne samo iz zemalja okruženja Hrvatske; Slovenije, Švicarske, Bugarske, Češke, Italije, već i onih dalekih; poput Indije, Čilea, Španjolske Maroka Egipta, Estonije, Turske, Rusije, a zahvaljujući obitelji Žiljak, koja već dugi niz godina u svoju galeriju dovodi brojna imena afirmirana i ona koja će to tek postat iz svijeta slikarstva i kiparstva, autoru postave izložbe Hanibalu Salvaru i naravno samim umjetnicima.

Zlatnu plaketu ove je godine po izboru međunarodnog stručnog žirija dobio je Pinar Güzelgün iz Turske. Uz izložbu vrčeva i pehara za vino postavljena je i nova izložba slika Nade Žiljak, akademske slikarice koja je uvela u slikarstvo dualnu sliku pod nazivom InfraredART. Dvije nezavisne slike jedna vidljivu i druga sakrivena u njoj, a koju promatrač vidi tek uz pomoć infra- red kamere i monitora. Ako ste već propustili pogledat ovogodišnju izložbu vrčeva i pehara za vino, nam Zelinčanima sadržajno vrlo blisku, još možete razgledati izložbu Nade Žiljak Infared painting. [RB; Foto: RB]

"Ritina škola" napunila dvoranu "Kraluš"

Zelinčani su 23. veljače mogli uživati u sjajnoj izvedbi popularne predstave „Ritina škola“ Kazališta Planet Art u dvorani „Kraluš“ Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina.

Poznati glumački dvojac Nataša Janjić (Rita) i Marko Torjanac (Pravdan) uspješno su izveli popularnu komediju, a publika ih je nagradila velikim pljeskom.

Nataša Janjić i Marko Torjanac, za svoje su uloge Rite i Pravdana primili mnogo nagrada i priznanja, a predstava je jedna od najgrađivanijih i najgledanijih u posljednjih nekoliko sezona.

O predstavi i ulogama razgovarali smo s glumcima, a što su nam otkrili čitajte u novom broju magazina Prigorje.hr.

Ovu nadasve zanimljivu priču o frizerki, profesoru i znanju svakako vrijedi pogledati. [KM; Foto: KM]

Proglašeni "Najčitatelji" za 2017. godinu

Grad Sveti Ivan Zelina i ove je godine organizirao izbor „Najčitatelja“ među učenicima osnovnih škola i učenicima srednje škole s područja grada Svetog Ivana Zeline te odraslim članovima gradske knjižnice. Cilj projekta je promicanje čitanja i razvijanje ljubavi prema knjizi te poticanje navike korištenja knjižnice i njezinih sadržaja posebice među djecom i mladima.

Uz Grad Sveti Ivan Zelinu, suorganizatori izbora Najčitatelja su Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina, Osnovna škola Dragutina Domjanića, Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog te Srednja škola Dragutina Stražimira, iz čijih se statistika posudbe dobivaju podaci o korisnicima s najvećim brojem posuđenih knjiga u prošloj godini.

„Čestitam svim Najčitateljima koji svojim primjerom pokazuju da knjiga nije samo predmet već nepresušni izvor spoznaja, zadovoljstva i mašte. Pogotovo je lijepo vidjeti da se ljubav prema čitanju i knjizi razvija kod djece i mladih, usprkos mnogim tehnologijama i pametnim uređajima kojima s danas okruženi i koji mogu biti veliki potrošač njihovog vremena. S pravom možemo biti ponosni na svakog od ovih naših Najčitatelja, a impresivno je što među njima ima i djece koji čitaju u prosjeku knjigu i pol tjedno“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec prilikom proglašenja Najčitatelja za 2017. godinu koje je 23. veljače 2018. godine s početkom u 12,00 sati organizirano u prostoru Gradske knjižnice Sveti Ivan Zelina. Tom prilikom su Najčitateljima uručene i nagrade - svaki je dobio posebnu plaketu sa statusom Najčitatelja, poklon paket knjiga, besplatnu jednogodišnju članarinu u gradskoj knjižnici te besplatne karte za kino projekcije po izboru u Kinu Zelina.

Najčitatelji za 2017. godinu u Svetom Ivanu Zelini su:

• Mihael Pale, 3.b – O.Š. D. Domjanića
• Dorotea Vidak, 3.c – O.Š. D.Domjanića
• Ema Barković, 3.a – O.Š. K.S. Đalskoga
• Mihaela Vladić, - O.Š. D. Domjanića
• Laura Pavlović, 8.b - O.Š. K.S. Đalskoga
• Domagoj Sever, 4.OG1 – S.Š. D. Stražimira
• Lorena Prugovečki, djeca do 4. razreda – Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina
• Tea Andričić, djeca od 5. do 8. razreda – Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina
• Nina Anđelković, srednjoškolci – Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina
• Stanka Koščak, u kategoriji odraslih čitatelja – Gradska knjižnica Sveti Ivan Zelina

Tea Andričić, učenica 5. razreda OŠ Dragutina Domjanića drugu je godinu zaredom proglašena Najčitateljicom. Još kao mala je počela čitati uz brata i sestru, a u knjigama je pronalazila nove svjetove i likove s kojima se i sama mogla poistovjetiti. Najviše voli čitati serijale i fantaziju, Harry Pottera i Percy Jackson. Drago joj je što je proglašena Najčitateljicom, a sviđa joj se i nagrada koju je dobila.

U programu proglašenja uz gradonačelnika Hrvoja Košćeca sudjelovali su još i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Branka Hođa, ravnateljica O.Š. D. Domjanića, Gordana Čosić, ravnateljica S.Š. D. Stražimira Martina Zerec, voditeljica knjižnice S.Š. D. Stražimira Maja Valjak, profesorica Orjana Radanović, ravnateljica Gradske knjižnice Valentina Dananić i voditeljica knjižnice O.Š. D. Domjanić Maja Hunjadi Barišić, voditeljica knjižnice O.Š.K.S. Đalski Nada Slišković. [PD]