prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Suradnja Muzeja Sveti Ivan Zelina i Mestnog muzeja Krško

Suradnja Muzeja Sveti Ivan Zelina  i Mestnog muzeja Krško

Već nekoliko godina Muzej Sveti Ivan Zelina i Mestni muzej Krško iz Slovenije dogovaraju suradnju, a čak je bio u planu i jedan prekogranični projekt koji bi se financirao preko IPA programa. Bez obzira što ovaj projekt nije prošao na natječaju, ova dva muzeja nastavila su suradnju, koja će se ove godine i konkretno realizirati kroz razmjenu izložbi.

U svibnju će Mestni muzej Krško u zelinskom muzeju postaviti svoju izložbu s temom odijevanja Rajhenburških, gdje će biti prikazane replike odjeće te nacrti za njihovu izradu. Na izložbi će biti prikazane obrtničke radionice, a posjetitelji će se moći upoznati s obnovom starog grada Rajhenburga.

S druge strane, zelinski muzej će početkom rujna u starom gardu Rajhenburgu otvoriti svoju izložbu Priča o Zelini. Tom izložbom će se predstaviti povijest i kultura zelinskog kraja od prapovijesti do početka 20. stoljeća te obrtnička Zelina. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Svetog Ivana Zeline i zelinskim vinarima organizirat će se i prezentacija zelinskih vina, a u planu je i nastup HPD-a Sveti Ivan Zelina, poručuju ravnatelj zelinskog muzeja Mladen Houška i viša kustosica Romana Mačković, koji su prošlog tjedna u Sloveniji dogovorili razmjenu izložbi.

Grad Rajhenburg
Dvorac Rajhenburg ili grad Brestanica, nalazi se iznad Krškog, na ušću Save i rijeke Brestanice. Dvorac se vrlo rano javlja u dokumentima, već 895 godine. Utvrda, koja je stajala na mjestu današnjeg dvorca, srušena je u ranom 10. stoljeću tijekom invazije ugarske vojske na Posavje. Nakon 1126., godine salzburški nadbiskup Konrad ponovno ga obnavlja. 1309. godine prvi put se spominje grad "Reichenburch". Između 1515. i 1573., dvorac je bio okupiran od seljaka pobunjenika u hrvatsko-slovenskoj seljačkoj buni. Nakon nekoliko vlasnika, 1884. godine dvorac i posjed je kupio Gabriel Giraudu, redovnik iz Lyona, te ga ostavio na upravljanje francuskim trapistima. Oni dvorac pretvaraju u samostan Uznesenja spasenja i ostaju u njemu sve do 2. svjetskog rata. Trapisti su u dvorcu proizvodili čuveni istoimeni sir, razne biljne likere, čokoladu i imali tiskaru. Tijekom rata u dvorcu je bio centar za slovenske prognanike, nakon rata ženski zatvor, a sada je u njemu muzej. Dvorac je danas u potpunosti obnovljen sredstvima Općine Krško i EU fondovima, a u obnovu je uloženo pet milijuna eura. [PD]

na vrh članka