prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Obnova Zelingrada osigurava i nova radna mjesta

Obnova Zelingrada osigurava i nova radna mjesta

Projekt obnove Zelingrada je pokretač turističkog razvoja koji pomaže da se stvori jedan integrirani turistički proizvod od velikog značaja za širu zajednicu, zaključak je prezentacije projekta „Obnova srednjovjekovnog Zelingrada“, koja je održana u petak 7. travnja u dvorani Kraluš. Projekt su predstavili Mladen Houška i Romana Mačković iz Muzeja Sveti Ivan Zelina, koji je i nositelj projekta. Na prezentaciji su govorili još i gradonačelnik Hrvoje Košćec koji je itaknuo koliko je ovaj projekt važan za cjelokupnu turističku ponudu te je naglasio kako se nakon povezivanja cestom preko Kladeščice očekuju posjetitelji i od strane Marije Bistrice. Na prezentaciji je govorio i Josip Kraljičković, pročelnik odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju. Kraljičković je naglasio kako javnost često nije svjesna da se na pripremu i papire često potroši i do 80% ukupnog vremena, što zna trajati i godinama. 

U slučaju projekta „Obnova srednjovjekovnog Zelingrada“ upravo su tako radnje i tekle. Muzej Sveti Ivan Zelina projekt priprema već nekoliko godina, a natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova bio je prilika da se ostvarenje tog projekta ubrza. Projekt je prijavljen u veljači 2016., a rezultati natječaja su bili poznati nakon godinu dana, odnosno u ožujku ove godine. U tih godinu dana prolazilo se 6 fazi provjera projekta, koje je Muzej sve uspješno prošao. Na potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava po ovom natječaju pozvano je samo 8 projekata te se time naš Muzej našao u biranom društvu.
Ukupna vrijednost projekta Obnove srednjovjekovnog Zelingrada iznosi 2.229.810,72 kuna. Od toga se iz EU fondova financira 1.795.879,82 kune. Konačni rok završetka projekta je 31.3.2018. što znači da se sve treba završiti u tom roku, jer produljenje nije bilo moguće. U slijedećih 11 mjeseci potrebno je prema projektu učiniti slijedeće:
- arheološki istražiti Zelingrad kako bi konzervatori mogli dati svoje uvjete
- izraditi idejno rješenje, idejni projekt, glavni projekt i izvedbene projekte sa svim potrebnim studijama za obnovu
- ucrtati i projektirati prometnicu Biškupec – Zelingrad u dužini od 3,5 km
- izraditi studiju izvodljivosti sa analizom troškova i koristi
- pripremiti projektnu prijavu za slijedeći natječaj za provedbu projekta

Kako bi mogao ispuniti naprijed navedene zadatke, Muzej treba reorganizirati svoj rad. Za rad na arheološkim istraživanjima angažirano je 10 djelatnika koji će taj posao raditi punih 6 mjeseci, uz pomoć potrebne mehanizacije. U toku je priprema natječajne dokumentacije za pojedine natječaje. Kad se provedu natječaji i izaberu izvođači za projektiranja, zajedno sa naprijed navedenim djelatnicima, na projektu će raditi između 25 i 30 ljudi.
Potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, Muzej se obavezao da će po završetku ovog projekta (priprema projektne dokumentacije) prijaviti na EU fondove izvođenje radova po toj projektnoj dokumentaciji (tzv. faza B), što znači da projekti neće ostati sami sebi svrha, već ide u realizaciju.
Projektom obnove Zelingrada predviđeno je stavljanje pod krov većeg dijela ovog grada i to u broju etaža koje će se usuglasiti sa konzervatorima. Obnovljeni kapaciteti Zelingrada u potpunosti će se staviti u funkciju razvoja turizma. Osim sadržaja u samom gradu, ovdje se predviđa izgraditi i cijelo manje naselje u smislu srednjovjekovnog podgrađa, odnosno sela. U tom podgrađu će se nalaziti ugostiteljski sadržaji, tradicijske obrtničke radionice, te ostali logistički sadržaji potrebni za prihvat većeg broja turista.

Projektom se Muzej obvezao da će u samom Zelingradu zaposliti 9 djelatnika direktno, a kao indirektno zapošljavanje (uslužne djelatnosti, ugostiteljstvo i sl.) predviđeno je zapošljavanje još 10 – 15 osoba. Još će značajniji efekt biti postignut razvojem turističke ponude, kako Grada Sv. Ivana Zeline, tako i Zagrebačke županije. Ovdje je projekt obnove Zelingrada zamišljen kao generator koji bi trebao značajnije pokrenuti određene resurse: popuna kapaciteta Zelinske vinske ceste, smještajni i prenoćišni kapaciteti planinarskog doma u Kladeščici, ostali prenoćišni kapaciteti u okolici, kapaciteti OPG-a koji se bave pružanjem usluga u turizmu.

Ovim projektom se značajno pokreće i ostala turistička infrastruktura vezana uz Zelinsku goru, kao i šire područje: biciklističke staze, konjičke staze, planinarske staze te ekološke staze, kao i snažnija aktivacija marijanskih puteva prema Mariji Bistrici. Projektom se stvaraju uvjeti za značajniju djelatnost turističkih zajednica, kao i turističkih agencija. Ciljano područje postaje Grad Zagreb sa velikim brojem turista koji dolaze i kojima će se sigurno moći ponuditi nova turistička atrakcija. Na fotografijama uz ovaj tekst prikazan je Zelingrad u današnjem obliku, neka od idejnih rješenja njegovog mogućeg izgleda u prošlosti i idejno rješenje ceste koja će spajati Biškupec sa Zelingradom. [PD; Foto: Muzej Zelina]

na vrh članka