×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 581
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

ZAVRŠIO 36. KAJ

ZAVRŠIO 36. KAJ

U subotu navečer, podjelom nagrada pjesnicima i nakon toga zajedničkim druženjem, završila je ovogodišnja, sadržajno prebogata manifestacija koja njeguje stare navade i tako od zaborava čuva naš tisućljetni kajakavski govor, kojeg smo se u jednom trenutku naše povijesti kao književnog jezika odrekli, a onda ga i godinama zatajivali u svakodnevnoj komunikacji, srameći se ga.

Trodnevno događanje počelo je već tradicionalnom Svetom Mešom na kajkavskom u prekrasnom ambijentu barokne crve sv. Tri Kralja u Kominu. Ovaj istinski predivan događaj manifestacije, organizator Kaja- Pučko otvoreno učilište njeguje od 2008. godine. Nastao je zalaganjem Ivice Kukovačeca ravnatelja učilišta, prof. dr. sc. Alojzija Jembriha i dr. sc. Zvonimira Kurečića, mešnika na svim dosadašnjim mešama. Sumešnik doktoru Kurečiću i na ovoj meši bil je plebanuš bisaški, velečasni Maksimilijan Herceg. Mešu je popeval crkveni zbor župe sv. Ivan Krstitelja pod ravnanjem Ivica Košćec. Kao gosti nastupili su gitarist Antun Iveković te Krešimir Marmelić na violini, Nina Kobler sopran i Milan Hipšer na orguljama.

U petak, drugog dana događanja u galeriji Kraluš otvorena je tematska izložba slika akademske slikarice Marije Galić pod nazivom Cvetje od mraza, na temu ovogodišnjeg recitala suvremenog kajkavskog pjesništava. U nastavku su održane promocije dviju knjiga na kajkavskom jeziku: zbirke pjesama Ftič kesnokrič Božice Jelušić, veteranke recitala i njegove višekratne laureatnice, te roman Kak je zgorel presvetli Trombetatassicz, Marka Gregura čestog učesnika recitala. Večer, koju bi slobodno mogli nazvati podravskom, jer su svi učesnici Podravci, završila je izvedbom monodrame Nori Krtica Martin sugestivnom i emocijama nabijenom glumom Draška Zidara iz Virovitičkog kazališta. Zadnjeg dana ovogodišnjeg Kaja održan je njegovo centralno događanje 36. recital suvremenog kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić . Prvo je u gradskoj vijećnici održana promocija zbirke Cvetje od mraza, u kojoj su objavljene 76 pjesma od 569 prispjelih na ovogodišnji recital. Dodatnu težinu ovoj impozantnoj brojci daje podatak o broju autora – njih 140. Već samo te činjenice, koje ovogodišnji recital imenuju najproduktivnijim do sada, govore o njegovom mjestu u kajkavijani, ali i cijenjenosti među kajkavskim poetušama i petama. Promotor zbirke bio je prof. dr. sc. Joža Skok, istinski promotor recitala jedan od njegove duše i član stručnog ocjenjivačkog suda od prvog recitala održanog još daleke 1970. godine. Nakon promocije održana je u Kralušu javna izvedba 32 odabrane pjesme, među kojima su naravno bile i sve nagrađene. One nagrađene po izboru sponzora recitala, stručnog ocjenjivačkog suda, kojeg su i ove godine članovi bili prof. dr.sc. Joža Skok, dr. sc. Božica Pažur i dr. sc. Ivo Kalinski – predsjednik suda te po izboru publike u dvorani. Pjesme su deklamirali Ljiljan Bogojević i Zdravko Brlek glumci HNK iz Varaždina te vid Balog glumac zagrebačke Komedije. Kroz program je vodio veteran Dubravko Sidor. U muzičkom dijelu programa nastupio je gudački kvartet Cadenza iz Zagreba.

Recital je završio simboličnim otvaranjem natječaja za idući recital upućen od strane gradonačelnika Hrvoja Košćeca i druženjem pjesnika i publike. [RB, Foto: RB]

na vrh članka