×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 581
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Četvrto izdanje filmske revije "Kratki na brzinu" privuklo mnoge filmoljupce

Četvrto izdanje filmske revije "Kratki na brzinu" privuklo mnoge filmoljupce

Revija kratkih filmova „Kratki na brzinu“ četvrtu godinu za redom predstavila je zavidan filmski program. Zagrebački dio manifestacije započeo je sinoć u Dokukinu KIC predstavljanjem kratkih švicarskih dokumentaraca renomiranog švicarskog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel, ujedno i ovogodišnjeg partnera Revije.

Ovogodišnje Doxanje posvećeno je prerano preminulom švicarskom redatelju Léonardu Kohliju kojem revija Kratki na brzinu posthumno dodijelila nagradu „Tihi Šaptač“ za predan, energetičan i strastven doprinos filmskoj umjetnosti. Filmskoj reviji prisustvovao je i veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Stefan Estermann, koji je ovom prilikom izjavio:

„U Hrvatskoj sam već tri godine i smatram je veoma kreativnom zemljom punom kreativnog duha i energije koje treba otkriti. Otkrivši reviju Kratki na brzinu bio sam fasciniran upravo činjenicom da nije u Zagrebu, tako da sam imao priliku upoznati i manja mjesta oko metropole u kojima se također odvijaju ovakvi događaji. Filmovi koje smo pogledali svidjeli su mi se jer predstavljaju neku drugu sliku stvarnosti, a čovjeka natjeraju da stvari pogleda iz nekog drugog, bližeg kuta.“

O važnosti filmskih revija govorio je ugledni producent i redatelj, direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, Nenad Puhovski.

„Dva festivala u Europi značajna su po pitanju redefiniranja dokumentarnog filma - Visions du Réel i FIDMarseilles. Dalo bi se diskutirati jesu li svi filmovi koje smo večeras pogledali dokumentarci, ali to je ljepota i širina filmske produkcije koja nije samo Hollywood i Netflix. Mi na ZagrebDoxu preferiramo osobne dokumentarce, a po pitanju estetike smo nešto tradicionalniji. No, filmski festivali se razvijaju i mijenjaju, i to je dobra stvar.“

Nakon Dokukina KIC, Revija seli u grad Sveti Ivan Zelinu gdje će se održati svečano otvorenje izvedbom eksperimentalne predstave “Struktura zaborava” u produkciji umjetničkog festivala Sedam dana stvaranja. Moći ćete pogledati i izložbu plakata festivala Sedam dana stvaranja, autora Davora Sanvincentija, ovogodišnjeg dobitnika 2. HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost.

„Prvog dana festivala pogledali smo dokumentarne filmove s jednog od najprestižnijeg dokumentarističkog festivala Visions du Réel i ugostili programsku direktoricu Vision du Réel On Tour Antigoni Papantoni, a kao posebni gost s nama je bio i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. Želim zahvaliti švicarskom veleposlanstvu koje je podržalo ovaj program. U Sv. Ivanu Zelini od 7. do 11. 6. gledat ćemo prije svega natjecateljski program hrv. kratkog filma koji ove godine broji 53 filma. Iz programa bih izdvojio retrospektivu Roya Anderssona, u kojoj ćemo prikazati njegove kratke studentske filmove u suradnji sa Švedskim filmskim institutom, Roy Andersson Produktion i švedskim Veleposlanstvom u RH. U segmentu Late Night Film Talks gostuju nam Hrvoje Hribar i Ognjen Sviličić. Prikazat ćemo i filmove Kino kluba Split koji ove godine slavi 65 godina djelovanja, kao i filmove s osječke nezavisne scene s prijateljskog festivala Filmska Runda. Zabavni program upotpunjuju koncerti Sare Renar i glazbenog kolektiva Moskau.“ - izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor Revije kratkih filmova.

4. Revija kratkih filmova Kratki na brzinu traje do 11. lipnja u Sv. Ivanu Zelini, a po prvi put možete boraviti i u KNB festivalskom kampu. Detaljan program možete pogledati ovdje. [PD]

na vrh članka