prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Zatvorena 4. filmska revija "Kratki na brzinu" u Svetom Ivanu Zelini

Zatvorena 4. filmska revija "Kratki na brzinu" u Svetom Ivanu Zelini

Dodjelom nagrada i projekcijom najboljeg filma 'Nas dva' Andrije Mardešića završena je 4. i posljednja revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na Brzinu u Svetom Ivanu Zelini jer od sljedeće godine pod novim imenom postaje međunarodni festival.

Pored najboljeg filma dodijeljeno je još 13 nagrada te tri priznanja, a filmski vikend obilježili su noćni razgovori s Hrvojem Hribarom i Ognjenom Sviličićem te ekskluzivni radovi slavnog švedskog redatelja Roya Anderssona.

„Nakon što smo zatvorili četvrtu Reviju već smo inaugurirali Black Arrows Short Film Festival i time zaokružili rast i razvoj festivala u prve četiri godine. Zahvalni smo svim partnerima i prijateljima koji su nas podržali u ovih 6 dana, a posebno autoricama i autorima kratkometražnih filmova. Posebno čestitamo svim dobitnicima nagrada koji su se istaknuli u najboljoj festivalskoj selekciji dosad i nadam se da se vidimo i dogodine“, kazao je umjetnički direktor festivala Toma Zidić.

Intenzivan odnos bake i unuka u filmu 'Nas dva' zaokupio je najviše pažnje stručnog žirija koji su činile direktorica Innsbruck Film Campusa Evelin Stark te umjetnice Martina Meštrović i Sara Renar. Nagradu za najbolji scenarij i specijalno priznanje Sare Renar dobio je film 'Grimizno' Dijane Mlađenović.

Novčanu nagradu za razvoj filma Croatian short pitch dobio je 'Jutro poslije' Sanje Šafić.

Šestodnevna revija otvorena je u Zagrebu u DOKUKINU KIC gdje su prikazani filmovi s pozornica renomiranih svjetskih festivala. Ovogodišnja zemlja partner bila je Švicarska s programom festivala Visions du Réel, a razgovor s gostima je nakon projekcije vodio Nenad Puhovski.

Nakon Zagreba sve se preselilo u Zelinu gdje je započeo natjecateljski program, a otvorila ga je Sara Renar. U subotu navečer Late Night Film Talks zanimljive neformalne razgovore o filmu vodili su Hribar i Sviličić koji je ustvrdio da “Ono u čemu se možemo mjeriti sa zemljama u Europi su turizam i - film.”

Trailer ’Nas dva’ by Andrija Mardešić, najbolja režija, najbolji igrani film i grand prix.

Nagrade i priznanja 4. revije Kratki na brzinu:

Najbolji scenarij: Grimizno by Dijana Mlađenović

Najbolja režija: Nas dva by Andrija Mardešić

Najbolji eksperimentalni: Pokretni elementi by Marko Tadić

Najbolji animirani: Gamer girl by Irena Jukic Pranjić

Najbolji dokumentarac: White trash by Sunčica Ana Veldić

Najbolji igrani: Nas dva by Andrija Mardešić

Grand prix: Nas dva by Andrija Mardešić

Najbolja montaža: Noćna ptica by Špela Čadež

Najbolja kamera: Prije mraka by Bojan Radanović

Najbolja originalna glazba: Crvenkapica Redux by Daniel Žeželj

Najbolja animacija: Ježeva kuća by Eva Cvijanović

Najbolja gluma: Ksenija Marinković u Plan A

Najbolji pitch: Jutro poslije podne by Jasna Šafić

Nagrada Innsbruck film campusa: Sara Salamon za Ples bijelog ljeta

1. specijalno priznanje by Martina Meštrović: Ispred zastava by Sanja Bistričić
2. specijalno priznanje by Sara Renar: Grimizno by Dijana Mlađenović
3. specijalo prizanje by Evelin Stark: Ples bijelog ljeta by Goran Nježić i Matija Tomić

Revija hrvatskih kratkih filmova "Kratki na brzinu” je festival posvećen kratkoj filmskoj formi u svim njezinim žanrovima. Održava se 4. godinu za redom u Svetom Ivanu Zelini, a od prošle godine prvi dio festivala održava se i u Zagrebu. Festival će 2018. pod nazivom Black Arrows Short Film Festival postati međunarodni. [PD]

na vrh članka