×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 581
prigorjehr-regionalni-portal
Menu

U Muzeju Sveti Ivan Zelina odlične izložbe i koncerti

U Muzeju Sveti Ivan Zelina odlične izložbe i koncerti

U okviru manifestacije Noć muzeja 2018. u Muzeju Sveti Ivan Zelina otvorena je izložba „Povijest sporta u Zelini od sredine 19. stoljeća do Univerzijade 1987. godine“, autora Igora Zrinskog.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Košćec, koji je istaknuo kako se u sportu od nekada do danas mnogo toga promijenilo, ali jedna stvar ostala je ista, a to su uspjesi sportaša na koje možemo biti ponosni.

Uvid u izložbu dao je ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina gospodin Mladen Houška, koji je naglasio kako Muzej posjeduje mnoštvo podataka o sportovima u Zelini, osobito o nogometu, hokeju i rukometu, ali je i prikupljeno poprilično fotografija, plakata, diploma, izvadaka iz novina, koji govore o stogodišnjoj tradiciji sporta u Svetom Ivanu Zelini.

„Možemo biti ponosni na tu tradiciju. Još u 19. st. se možemo ponositi sa Zelinčankom, koja je bila prva profesorica tjelesnog odgoja uopće u Hrvatskoj, a to je profesorica Ivana Hirschmann, rođena Zelinčanka i koja doista spada u pionire hrvatskog sporta. U izložbu je uloženo puno truda, a najzaslužniji je Igor Zrinski, koji je srce ove izložbe. Uz gospodina Igora, u stvaranju izložbe sudjelovali su Ivan Kamenarić i Ana Knez, djelatnici Muzeja,“ - istaknuo je Houška.

Posjetitelji su na izložbi dobili pregled najznačajnijih sportskih društava i pionira različitih sportova na području Sv. Ivana Zeline, od Ivane Hirschmann, preko gimnastičkih sokolskih sletova, uspostave nogometnog kluba „Viktorija“, hokeja na travi, sportskih lovačkih društava, teniskog kluba, biciklističke utrke, auto-moto sporta, rukometa i drugih.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je sport.

"Muzej Sveti Ivan Zelina posjeduje poprilično kvalitetnu zbirku sporta, posebice nogometa, hokeja na travi, dok ostale sportove imamo tek fragmentarno ili naznake da su održavani. Tema izložbe bila je poznata početkom prosinca pa je sama priprema bila nešto kraća. Zahvalio bih svim sportskim udrugama na pomoći, na objektima koje su nam posudili, pojedincima koji su također pomogli u postavljanju ove izložbe,“ - kazao je Igor Zrinski.

U okviru manifestacije održane su i radionice za djecu, a predstavljena je i privatna zbirka „Univerzijada 1987.“ gospodina Igora Novakovića koji je prikupio veliku zbirku s tog važnog događaja. Jedan dio zbirke predstavljen je u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a drugi u Muzeju Sveti Ivan Zelina. Taj događaj bio je veoma značajan za Zelinu jer je tada grad dobio sportsku dvoranu i bio domaćin jednoga dijela sportskih natjecanja u sklopu Univerzijade.

„U Muzeju Sveti Ivan Zelina izložen je mali dio raznovrsne kolekcije: plišanci, medalje, posteri, igračke iz tog vremena. Sve je staro 30 godina, osim crteža koji je ekskluzivno postavljen, a predstavlja Zagija nakon 30 godina. Autor Zagija Nedjeljko Dragić ima 82 godine i živi u Njemačkoj. Predložio sam mu da nacrta Zagija nakon 30 godina. On je to prihvatio i nacrtao ga i njegove potomke, dva sina: Zagi – panker i Zagec – Jožek. To je dobra prilika da se vidi kako Zagi danas izgleda i da još uvijek ima taj osmjeh. Izložbu možete pogledati do 15. ožujka,“ - kazao je Igor Novaković.

Osim u izložbi, okupljeni su imali priliku uživati u koncertu učenica Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta: Noemi Majte (flauta) i Ane Brkić (flauta) te u glazbenom programu Hane Hegedušić i ansambla Kajtebriga.

Više o Noći muzeja u Muzeju Sveti Ivan Zelina moći ćete pročitati u novom broju Prigorje.hr magazina. [KM; Foto: KM]

na vrh članka